112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

89 години в планината

89 години в планината

На днешния ден (15 декември 1933 г. ) преди 89 години се ражда Планинската спасителна служба (ПСС).

Днес службата обединява не само тези над 500 мъже и жени, които членуват в отрядите на ПСС при БЧК, но и всички онези преминали през нейните редици през годините. Една общност от личности, посветили се доброволно да помагат на хората в планината.

Скъпи колеги и приятели! Планински спасители!

Желаем на Вас и на Вашите семейства и близки да бъдете живи и здрави!
Нека, въпреки трудностите с които се сблъскваме, заедно да продължаваме напред  и никога да не губим любовта, която ни кара, отново и отново, да тръгваме по планинските пътеки!


КАДЪР 20        15 ДЕКЕМВРИЙ......„Така от различните форми на другарска помощ в средите на туристическите структури се стига до основаването на една централизирана Планинска спасителна служба в България, която е рожба на организациите Български планински клуб (БПК), Български туристически съюз (БТС), Юношески туристически съюз (ЮТС) и Софийски ски клуб. Това е едно колективно дело на посочените организации и неговото развитие ще зависи най-вече от моралната и материалната подкрепа на всички сродни и заинтересовани организации.
Инициативата излиза от средите на Българския планински клуб, който по това време е с председател Павел Делирадев и секретар Александър Белковски. По поръчение на управата на БПК, група млади планинари – алпинисти искат среща с Централното настоятелство на БТС. Групата е в състав: Александър Белковски, д-р Любен Телчаров, д-р Емануил Шаранков, Руди Давидов, Ивайло Владигеров, д-р Любен Пенев, Михаил Кръшняк, Никола Миронски, Дарчо Стоичков, Любен Генчев. Съвещанието се провежда в началото на месец декември 1933 г. в канцеларията на Централното настоятелство на БТС на бул. „Царица Йоанна” 28 (сега бул. „Витоша”), под председателството на тогавашния председател на БТС Никола Галчов, известен столичен адвокат. Предложението на представителите на БПК за създаване на организирана планинска спасителна служба се приема радушно, с въодушевление, с много разговори и обсъждания. Всички одобряват проекта. Счита се за целесъобразно, на този етап Службата да се организира само в София с действия на Витоша и Люлин с помощта на софийските клонове на БТС. Възлага се на председателя на Софийския клон на туристическо дружество „Алеко”, изявеният планинар д-р Пею Пеев, който също присъства на заседанието, да организира едно разширено събрание от представители на всички софийски клонове на съюза, от софийските клонове на ЮТС, от Софийския ски клуб и от БПК, на което да се учреди Планинската спасителна служба.
Това разширено събрание се провежда на 15 декември 1933 г. в софийския клон „Алеко” на БТС в София, под председателството на д-р Пею Пеев. Присъстват представители на всички клонове на БТС:Алеко, Планинец, Еделвайс, на софийския клон Витоша, на Княжевския клон Момина скала, от ЮТС Панайот Минков, от Софийския ски клуб – Александър Дишков и д-р Боян Хаджистамов, както и изброените по-горе членове на БПК. Събранието единодушно и с ентусиазъм решава да се създаде Службата и избира първото ръководство в състав: д-р Емануил Шаранков, д-р Любен Телчаров, д-р Боян Хаджистамов, Александър Белковски и Васил Радев. Допълнително е включен Панайот Минков.“

Из книгата „85 ГОДИНИ ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА В БЪЛГАРИЯ

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*