112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Няколко трудни акции за планинските спасители в началото на август

Няколко трудни акции за планинските спасители в началото на август

Напливът на туристи в планините в началото на м. август продължава да нараства. А това води до увеличаване на случаите, при които се налага Планинската спасителна служба при БЧК да оказва помощ на пострадали.

На 2 август двама планински спасители от отряд ПСС – Дупница са оказали помощ на 70-годишна туристка от Израел с травма на крака. Пострадалата е паднала близо до х. Рилски езера и дежурните в базата бързо са достигнали до нея.

***

В 17.10 ч. на 2 август през тел. 112 жена съобщава, че майка й, на 84 г., е паднала в района на м. Паниците, над Калофер, Стара планина. От отряда на ПСС – Калофер веднага се отзовават 2 планински спасители, които помагат на пострадалата.

***

Maliovitza_01На 3 август щатните планински спасители от база ПСС Боровец оказват помощ на френска гражданка със счупен глезен в района над х. Мальовица. Пострадалата е шинирана, транспортирана с планинска количка и предадена на нейни близки на ЦПШ Мальовица.

***

На 5 август в 8.52 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за мъж на 52 години, който внезапно е колабирал. Пострадалият се намира на около 2 км от м. Мазането по пътеката за Водни дупки, Стара планина. Седем планински спасители от отрядите в Троян, Ловеч и Трявна, които в момента се намират в района на база Бъзов дял, се отправят към мястото на нещастието. Там веднага се организират, като започват непряк сърдечен масаж и подаване на кислород и възможно най-бързо и щадящо го транспортират до чакащия екип на Спешна помощ със съмнение за получен масивен инфаркт. С много нисък и едва доловим пулс пострадалия е откаран в МБАЛ – Троян, където по-късно за съжаление е починал.

***

В 14.43 ч. през телефон 112 в ЦДП е подаден сигнал за пострадал турист на 32 г., който след падане е получил травма на глезена. Инцидентът е станал в района на Боянския водопад, Витоша. Петима планински спасители от отряд София оказват помощ, като имобилизират и транспортират пострадалия.

***

В 17.15 ч. е подаден сигнал и за жена със съмнения за травма на коляното в района на Рилски езера. Оказана й е помощ от 5 планински спасители от отряда на ПСС – Дупница, които имобилизират крака и я транспортират.

***

Sinanitza_01В 17:20 ч. към ПСС Сандански е подаден сигнал от очевидци за паднал турист, който при опит да слезе от връх Синаница към едноименната хижа пада в улея между вр. Синаница и Момин връх. От последваща информация става ясно, че пострадалият е седемдесет годишен турист, който при падането е получил открита фрактура на долен ляв крайник. Веднага е сформиран екип от 11 планински спасители от отряд Сандански. Предвид необходимостта от допълнителна подкрепа, предварително е подаден сигнал към ПСС Благоевград, които реагират светкавично и се включват в акцията със седем души.

Поради тежкия и стръмен терен, постепенно влошаващите се метеорологични условия и невъзможността да локализират точно пострадалия, спасителите достигат до мястото на инцидента в 23:00 часа. При преглед на място се констатира, че пострадалият е с открита фрактура на ляв глезен, охлузни рани по тялото и съмнение за счупена шийка на бедрена кост. След имобилизация на крайника и обработка на раните, спасителите предприемат транспорт на пострадалия към х. Синаница, до която, поради трудния терен и нуждата от щадящ транспорт, достигат в 03:00 часа. След кратък престой и затопляне на пострадалия, спасителите продължават в 04:20 часа, посока х. Загаза и от там към гр. Кресна, където мъжът е предаден на Спешна медицинска помощ. Краят на акцията е обявен в 09:30 часа, като общата продължителност е 15 часа.

***

В 18.20 ч. през тел. 112 е подаден сигнал за жена на 73 години, която се намира на х. Безбог със съмнение за счупена ръка. В района се намира планински спасител от отряда на ПСС – Добринище, който шинира ръката й и с помощта на свой колега, пристигнал междувременно на хижата, я транспортират.

***

На 6 август в 9.00 ч. дежурният в ЦДП на ПСС – София получава сигнал, че двама души са се изгубили в скалист терен. Вечерта на 5 август мъж и неговата приятелка отиват на фестивал на електронната музика в района на ВЕЦ Тъжа. Нямат никакъв опит, не познават района, отклоняват се и стигат до хижа Русалка. Там някой от гостите на хижата ги ориентира по „пряк“ маршрут (който не е туристически и няма маркировка). Така двойката се изгубва още през нощта и се озовава в скалист терен в ждрелото на река Тъжа, от който не могат да излязат. На сутринта подават сигнал през 112, на който се отзовават двама планински спасители от отряд Калофер, които въпреки оскъдната и неточна информация, успяват да ги открият, успокоят и да ги изведат от трудна ситуация.

***

Същият следобед в района на х. Хубавец жена на 63 години получава болки в корема. Оказана й е помощ от 12 планински спасители от отрядите в Карлово и Калофер.

***

В 16.20 ч. е подаден сигнал за мъж с травма в областта на кръста в района на водопад Скакавица. Пострадалият е отишъл да бере боровинки, подхлъзнал се е и е паднал. Оказана му е помощ от 6 планински спасители от отряда на ПСС – Дупница.

***

Sinanitza_2_11На 7 август в 7.30 ч. сутринта водачът на група туристи се свързва с ЦДП на ПСС с молба за съдействие. Туристка на 70 г. от групата, изтощена от дългия преход предния ден, не може да продължи към следващата дестинация на групата – хижа Беговица. След уточняване на състоянието на жената, в 11.40 ч. 7 планински спасители от отряда в Сандански, подпомогнати от 5 спасители от ПСС – Благоевград се отправят към хижата. След като оказват помощ на жената, която е силно дехидратирана, я транспортират с планинска количка до гр. Кресна и я предават на екип на Спешна помощ.

***

В 14.40 ч. на 7 август през тел. 112 в ЦДП е получено обаждане от туристи, че в района на вр. Полежан, Пирин е паднал белгийски гражданин. При падането по каменистия склон той е получил тежка травма на крака с видимо разместване. Сигналът е пренасочен към отряда на ПСС в Банско, от където 6 планински спасители веднага се отправят към мястото на инцидента. След получена допълнителна информация, ръководителят на акцията Атанас Уков преценява, че е необходим хеликоптер, за да може пострадалият бързо да бъде транспортиран до лечебно заведение.

В 15.08 ч. от ЦДП е задействана процедурата през ГД ПБЗН – МВР и в 16.10 ч. вертолет „Кугар“ излита от авиобаза Крумово към района на инцидента.

Поради динамичната метеорологична обстановка, особеностите на релефа и възможностите на хеликоптера използването на лебедка е оценено като високо рисково за извличане на пострадалия. В тясна координация с ръководителя на екипа от ПСС – Банско е избрана площадка за кацане на около 800 м от пострадалия, който, след като му е оказана първа помощ е пренесен на борда с носилка.

Пострадалият турист е транспортиран малко след 19.30 ч. до долна станция на лифта в Банско, където го чака линейка на Спешна помощ.

Акцията протече гладко благодарение на наскоро проведеното съвместно учение на екипажите от 24-та авиационна база – Крумово и Планинската спасителна служба при БЧК.

ПСС при БЧК изказва благодарност на началника на отбраната на РБългария, на командира на авиобаза Крумово и най-вече на екипажа на хеликоптера за положените усилия и проявения професионализъм.

Polejan_01 Polejan_02

 

 

 

 

 

 

 

ПСС отново иска да напомни на туристите да не подценяват планинските терени, както и метеорологичните условия в планината, тъй като това крие сериозни рискове!

Преди да се насочите към планината направете планинска застраховка!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*