112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Благотворителна кампания на БЧК и EVN България

evn-campaign-mountain-rescuers

Съвместната дарителска акция на EVN и БЧК осигури 45 000 лв. за планинските спасители

Общо 45 000 лв. бяха осигурени за планинските спасители от проведената през декември 2020 г. съвместна благотворителна кампания на EVN България и Българския Червен кръст (БЧК), част от който е Планинската спасителна служба (ПСС).

По решение на ПСС събраните средства ще осигурят нова защитна екипировка за планинските спасители, които включват над 540 доброволци в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната.

„Изключително сме благодарни на всички, които се включиха и станаха съпричастни в нашата инициатива. Заедно доказахме, че доброто поражда добро. Героите в планината полагат ежедневно неимоверни усилия и заслужават силната ни подкрепа. Ще продължим да сме до тях, защото тяхната кауза е изключително близка до нашите колеги електромонтьори, голяма част от тях също работещи в планините. За нас подобни каузи са важни и защото считаме за наш дълг да създаваме положителна промяна с нашата дейност“, сподели Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България.

Инцидентите, които се случват в планините, обикновено са резултат от подценяването на условията, несъобразяване с маркировката и надценяване на собствените възможности. В такива моменти на помощ винаги са планинските спасители, които са винаги готови да реагират. Средногодишно те оказват помощ на над 2 600 души като провеждат над 120 специализирани акции.

„За нас е окуражаващо да знаем, че има големи компании със силна социална политика като EVN, които са готови да ни помогнат. ПСС е част от БЧК и се финансира чрез субсидията на организацията. За съжаление, тези средства не са достатъчни за скъпоструващата и много рискова дейност, която извършваме. Надяваме се това партньорство с EVN да продължи и в бъдеще, а защо да не стане и традиция“, добави Емил Нешев, директор на ПСС.

Не само финансовата подкрепа е от значение. Всеки един от Вас може да подкрепи доброволците от ПСС, като спазва съветите за безопасност при разходки и спорт в планината. По този начин, пазейки себе си, прави задачата на ПСС много по-лека, като щади труда и здравето на спасителите.

Благодарим Ви!

Тези от вас, които искат да продължат да подкрепят службата с дарения, могат да го направят онлайн на интернет страницата на БЧК.

evn-campaign-mountain-rescuer-2-1440x960
evn_redcross02
evn_redcross01