112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Дарения за подновяване на екипировката на планинските спасители

Дарения за подновяване на екипировката на планинските спасители

Да си планински спасител означава много! Доброволците на ПСС са в планината при всякакви метеорологични условия и трябва да имат не само отлична подготовка, но и екипировка от най-висок клас. Бързината за достигане до пострадал и времето за откриването му, а от там и шансовете за оцеляване, са от огромно значение. Дирекция ПСС при БЧК се стреми да осигурява екипировка от най-високо качество и за да го постигне разчита на Вашата подкрепа.

Гордеем се, че през годините сме изградили доверие, както у любителите на планините, така и в корпоративния сектор. Ето как оползотворяваме средствата, които сме получили от началото на 2022 г.

На 10 януари неизвестни лица разбиха аварийния склад на отряда на ПСС – Враца и откраднаха голяма част от екипировката, необходима за аварийно-спасителната работа. Това предизвика силно възмущение не само сред планинските спасители, но и сред цялата планинарска общност.

На апела за помощ се отзоваха изключително много фирми и граждани, благодарение на които за 24 часа, само от онлайн дарения, бяха набрани около 16 000 лв., а фирма Дриймикс ООД дари 1 300 лв. От дирекция ПСС при БЧК веднага бяха задействани процедури за закупуване и доставка на най-необходимото. Динамично въже, статични въжета, карабинери, примки с карабинери, самохвати, десандьори, протриващи устройства, радиостанции, лавинни уреди и бинокъл на обща стойност 9 500 лв. ще заменят откраднатото оборудване. Това е напълно достатъчно за аварийната готовност на склада, за това остатъкът от средствата ще бъде използван за подновяване на амортизирана екипировка.

В края на 2021 г. Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България ЕООД дари 19500 лв., а фирма Саут Гейт Тек ЕООД – 3 000 лв. През 2022 г. ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ АД дари 30 000 лв., Бош Инженеринг Център София – 10 000 лв., Връх 83 ООД – 920 лв., Кобилдър Интернешънъл ЕООД – 450 лв., а онлайн даренията за екипировка на планинските спасители достигнаха близо 7 000 лв.

Набраните средства възлизат на над 70 000 лв., с които ще бъдат закупени 150 бр. висококачествени защитни якета с GORE TEX мембрана за планинските спасители на стойност 66 000 лв. През следващите две години ПСС трябва да закупи още 350 такива якета, с които да бъдат екипирани и останалите планински спасители. Доставката на тази висококачествена екипировка е осигурена от фирмата Намасте 2018 ЕООД след проведен конкурс.

За обновяване на радио-комуникационната техника на ПСС, Бош Инженеринг Център София дари 5 000 лв., с които е поръчан цифрово-аналогов DMR репитер пълен комплект. Втори цифрово-аналогов DMR репитер на стойност от 4 300 лв. ПСС ще получи като дарение от Турския Червен полумесец. Към новото радио оборудване на ПСС трябва да бъдат добавени и 5 носими цифрово-аналогови радиостанции на стойност 3 990 лв., дарение от Ветроком ЕООД, част от швейцарския концерн Алпик. Младото семейство Мария Георгиева и Ивайло Стойков направи уникален жест с решението си да дарят на ПСС сума в размер на близо 4 000 лв., събрана на тяхната сватба. С тях са закупени още 7 носими цифрово-аналогови радиостанции. Радио-комуникационната техника е доставена с огромното съдействие на ИНТЕГРА-А ЕООД (официален дистрибутор на марката HYTERA) и ще бъде предоставена на спасителна база Боровец, което ще допринесе много за още по-ефективната работа на планинските спасители в Мусаленския дял на Рила.

Фирма Геотрейд Иванов ООД – официален вносител на Garmin за България, направи дарение от 10 бр. GPS приемници със система за проследяване на кучета Garmin 010-01041-E3 Alpha 100/T5 и Garmin 010-01041-E2 Alpha 100/TT15 на стойност 16 340 лв. за водачите на спасителни кучета. Тези предаватели правят много ефективна оперативната двойка водач-куче, защото водачът може постоянно да следи движението на кучето при спасителни операции и постигнатите резултати биха били много по-бързи и точни, а шансът за спасяването на изгубения много по-голям.

В края на 2021 г. ПСС при БЧК получи дарение от Axway Bulgaria. По волята на дарителя бе закупена и предоставена моторна лебедка за нуждите на отряд на ПСС – Калофер на стойност на 3 700 лв., която ще бъде използвана при спасяването на пострадали в охранявания от отряда район, който включва Южен Джендем и х. Рай и се характеризира с непристъпни каньони и отвесни скални участъци.

Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД дари 3 000 лв. за закупуване на АЕД дефибрилатор и кислородна бутилка за отряда на ПСС – Дупница. Със средства, набрани от служителите на Axway Bulgaria в размер на 1 800 лв., бе закупено ремарке за АТВ за отряда на ПСС – Троян. Ветроком ЕООД, един от основните дарители на ПСС през последните години, закупи вакуум матрак Tyromont с помпа и монофазен трансформатор за спасителния пост на отряд Казанлък на обща стойност 3 186 лв.

Две фирми се погрижиха за улесняване на административната работа на служителите в ПСС. Каргил България ЕООД дари 15 лаптопа, а Застрахователен Брокер Омникар и Партньори ООД – 800 лв. за подобрения по интернет страницата на ПСС.

Нови 10 чифта снегоходки получиха планинските спасители от отряд Тетевен от фирма GROHE – БЪЛГАРИЯ. Те вече ще могат да се придвижват лесно в охранявания от тях район по време на зимни акции.

През първата половина 2022 г. ПСС при БЧК е получила от дарения екипировка, оборудване и финансови средства на стойност над 110 000 лв.

От името на всички планински спасители изказваме огромна благодарност на фирмите Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България ЕООД, ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ АД, Бош Инженеринг Център София, Саут Гейт Тек ЕООД, Връх 83 ООД, Кобилдър Интернешънъл ЕООД, Турски Червен полумесец, Ветроком ЕООД, Геотрейд Иванов ООД, Аксуей България ЕООД, Дриймикс ООД, Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД, Каргил България, Застрахователен Брокер Омникар и Партньори ООД, Grohe – България и на всички индивидуални дарители, които няма как да изброим поименно, както и на нашите дългогодишни партньори, които осигуряват оборудването за ПСС на преференциални цени – Спорт Депо АД, Интегра-А ЕООД, Намасте 2018 ЕООД, Пик 3000 ООД, магазини Алпи, Стената, Outsider, Basecamp, XTeam и на ТМС Ко – оторизиран сервизен център и дистрибутор на Motorola за България.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*