Екипировка за ЗИМНАТА планина.

zcezbpm

Re: Екипировка за ЗИМНАТА планина. Помагало за аджамии.

Мнениеот zcezbpm » нед окт 06, 2019 3:21 pm

Ниските температури съчетани с вятър водят до много по-бързо охлаждане на тялото ако то не е защитено с адекватна екипировка...Това е една таблица, където се вижда за какво става дума.....
Изображение
Последна промяна от zcezbpm на чет дек 26, 2019 8:54 am, променено общо 1 път.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » пет ное 29, 2019 6:21 pm

Как да изберем зимна обувка...... http://mountain-talk.eu/mountaineering- ... 1NwFeoC05I

Изображение
Последна промяна от zcezbpm на съб дек 21, 2019 5:53 am, променено общо 1 път.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » пет дек 20, 2019 8:20 pm

В главната тема съм дал линк за пътепис за едно зимно минаване от изток на запад в Рила....Ето и линк за един пътепис за едно минаване от север на юг в Рила, което направих тези дни. 2019/2020г...... До всяка снимка има описание. https://www.facebook.com/ZCEZBPM/media_ ... 652&type=3 .... Изображение

zcezbpm

Re: Екипировка за ЗИМНАТА планина.

Мнениеот zcezbpm » чет дек 22, 2022 6:00 am

Барометрично или текущо налягане да гледаме в навигациите си и винаги ли падането на налягането означава лошо време...Сайтове за прогнози..
Първо да спомена, че познанията ми са единствено от четене в метео форум откъдето са снимките и от една тема във фейсбук, където ми обясниха разликата между двете налягания, тоест не съм специалист, но все пак ми стана ясно как стоят нещата и за всеки дето не знае нищо по въпроса тази тема ще е полезна.

Барометричното налягане - то НЕ е реално, но е по-добре то да се използва.... В случая ми показваше 1020hPa( 1013hPa на морското ниво) и е приравнено към морското ниво...Стандартно на морско равнище е около 1013hPa, навигацията ми показва 1020hPa и не мърдаше - означава, че уж се очаква слънчево стабилно време....... И това показание не трябва да се променя без значение на каква височина се качваме и на 0, и на 1000метра височина, то трябва да показва тези 1020hPa, които с едно на ум са признак за устойчиво време...Ако нещо в числото се промени, то причината няма да е в това, че се изкачваме или слизаме, а ще е от промяна в налягането и времето..........................................................................
................
Текущото налягане от своя страна се променя непрекъснато докато се изкачваме или слизаме и не ни върши работа в този случай и по-скоро ще ни обърка...................
..................
Промяната в налягането(БАРОМЕТРИЧНОТО) надолу винаги ли значи лошо време......... Оказа се че нещата хич не са толкова прости и НЕ може да се каже, че ако падне с един колко си hPa времето ще се развали и обратното ако се вдигне ще изгрее слънцето........ Ето две снимки от книга на Николай Дамянов от 1988г, които още не съм проучил внимателно, но се оказва, че нещата не са черно-бели, а са доста по-засукани що се отнася до определяне на времето само с барометър.

Изображение

Изображение

zcezbpm

Re: Екипировка за ЗИМНАТА планина.

Мнениеот zcezbpm » нед дек 22, 2024 7:12 am

Добавих и едно 4 дневно зимно ходене в Стара планина, в Централен Балкан, което правя всяка година вкл и тази декември 2024г... Не всеки път го описвам затова съм сложил едно от първите от зимата на 2018г и до всяка снимка съм написал по две думи.. https://www.facebook.com/ZCEZBPM/posts/pfbid0mVaCCWS9AmdFY4An53gHNcSEavocXmyyQw5hph9zLf6DeLi7srH97swivstqNi6l

Изображение
Изображение

Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”