Екипировка за ЗИМНАТА планина.

zcezbpm

Екипировка за ЗИМНАТА планина.

Мнениеот zcezbpm » нед окт 02, 2016 3:47 pm

Изображение

Направих един списък с необходимата ЕКИПИРОВКА за ЗИМНАТА ПЛАНИНА. Списъкът е събрал на едно място всичко, което трябва да се вземе или по-точно това, което аз мисля, че трябва да се вземе, или още по-точно това, което аз нося.

СПИСЪКЪТ е за ЗИМНИ ТУРИСТИ, а не за АЛПИНИСТИ макар че част от екипировката естествено е една и съща, а и двете групи се налага да минаваме по разни опасни места, но все пак ние туристите общо взето ходим по места където може да се мине само с котки и пикел без въжета и други приспособления...... Най-вече е писан за абсолютни новобранци, които нямат никаква идея какво може да им свърши работа в зимната планина, ей така за първоначална насока да им послужи. Умишлено не е наблегнато на марки и модели, защото там темата е необятна, а и не мога да коментирам един куп неща, които не съм ползвал, оставям въпросите за конкретните модели на модните икони(те си знаят кои са)

Списъкът е за ходене по хижите затова не се чудете защо в него не присъстват палатката и чувала. Хижите по високите труднодостъпни части на планината са празни от към хора и са пълни с одеала. С палатка и чувал, раницата ви за 4-5 дена по необитаеми хижи, тоест с повече храна и газ става над 20кг което си е жив мазохизъм при положение, че няма да ги ползвате, а вероятността да изгазите и да стигнете крайната цел с толкова тежка раница намалява многократно, тоест не е безопасно..Това, което съм описал тук, абсолютно всичко с 2-3 литра вода и няколко кг храна достатъчна за 4-5-6 дена по места без хижар, с поларите на гърба ми, с щеките, с газта, със снегоходките....с абсолютно всичко, тежи 16кг плюс минус 1кг, зависи за колко дни носите храна........ Разбира се всеки сам да си решава, списъкът не е задължителен. :)

Списъкът е за многодневни преходи във високата планина, където хижите рядко работят като това ходене от ИЗТОК НА ЗАПАД ПРЕЗ ЦЯЛА РИЛА 2015/2016Г.. http://zcezbpm.blogspot.bg/2016/01/ или от фейсбук версията https://www.facebook.com/ZCEZBPM/media_set?set=a.1506279306334598&type=3 ............................................................................................... Ето и един НОВ ПЪТЕПИС ЗА ПРЕМИНАВАНЕ НА РИЛА ОТ СЕВЕР НА ЮГ, което ходене направих самостоятелно 2019/202ОГ https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ZCEZBPM&set=a.2170288699933652 или го прегледайте в блога, но в блога не се чете добре заради шрифта http://zcezbpm.blogspot.com/2019/12/15-18-2019.html .......Това е един ПЪТЕПИС ЗА 4 ДНИ ПО ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН, който правя всяка зима вкл и тази декември 2024г, но не всеки път го описвам затова тук е по-старо ходене.ДО ВСЯКА СНИМКА ИМА ОПИСАНИЕ https://www.facebook.com/ZCEZBPM/posts/pfbid0mVaCCWS9AmdFY4An53gHNcSEavocXmyyQw5hph9zLf6DeLi7srH97swivstqNi6l .................. Ако единствено искате да изкачите ЕДНОДНЕВНО връх Мусала, Мальовица или някой друг връх и да слезете, можете да си спестите по-голяма част от нещата, около половината от килограмите като например няколко килограма храна, газ, котлон, резервни тениски, външни батерии, наполовина може да намалите аптечката и един куп други дребни неща може да се махнат и раницата става наполовина по-лека... .............По най-посещаваните ЕДНОДНЕВНИ дестинации има пъртина в 99% от случаите и може и снегоходките да спестите.Все пак имайте предвид, че ако идете след снеговалеж може и да сте първите и да газите дори и на популярни и кратки маршрути.За пример връх Мальовица от хижата съм го качвал в отъпкан сняг за 2 часа само с котки, но и за 5 изтощаващи часа със снегоходки, защото бяхме първите, които правиха пъртина, което ми напомня, че не е добра идея веднага след силен снеговалеж да се ходи на Мальовица.

За зимната екипировката ако питате десет различни човека ще получите десет различни мнения и всеки ще твърди, че той е прав. Не слушайте хора, които като папагали цитират неща които са прочели в нета или някой спец им е казал край печката докато посръбват от някоя пърцуца и такива, които знаят и могат, но на инат ще ви вкарат в киреча само и само да надделеят в спора, има и такива много опитни планинари, но олигофрени от класа, които две приказки на кръст не могат да вържат и само ще ви объркат... Мислете и пресявайте информацията..Имате мозък, ползвайте го, в крайна сметка навикът да мислите ще ви потрябва и когато останете сам там в бялата пустиня....... На мен тези неща по-долу ми вършат добра работа макар и да не са най-добрите неща. Екипировката, която съм описал съм я използвал лично и е доказано добра за ходене зимата.Не най-добрата, но напълно достатъчна за зимен преход... Всичко дето съм го писал е от личен опит, а не защото някой по-опитен ми е разказвал приказки край лагерния огън....Няма лошо да попивате и от чуждия опит стига човекът отсреща да има два грама мозък в главата и да знае какво говори.
Скъпо и марково в никакъв случай не значи по-добро. Понякога, доста често, разбира се е така, но не винаги...В нещата с които ходя има маска за 250лв(и с такава за 20лв съм ходил), а отдолу под нея надянат на главата отрязан от стара тениска тънък мериносов ръкав с изрязани дупки за очите за без пари(да не ми гори лицето при силно слънце от отражението на снега), мериносови тениски за 100лв бройката и запазено хардшел яке за 10лв, пухенка за 500лв и найлонова тениска за 2 лв, но в началото всичко беше от най-евтиното и даже пикелът ми беше самоделен.

Почнах с магазините за втора употреба, но не е задължително и вие да го правите. Ако имате някой излишен лев новото Hardshell МЕМБРАННО ЯКЕ е по-добрия вариант, но не взимайте какво да е и си отваряйте очите на четири, защото е пълно с боклуци за по двеста лева, които дишат по-зле и от найлоново торба за смет. И те стават, но просто не си струва да давате 200лв. за нещо, което ще ви върши същата работа като запазено яке за 20 лева с каквото ходих няколко години.... Това е важна част от екипировката, която ще ви пази от вятъра, ледения дъжд, мокрия сняг.
Няколко месеца ходих по веднъж седмично във втората употреба да гледам якетата докато си намеря нещо свястно. Общо взето търсите нещо с мембрана, Гортекс, Ивент, а съвсем грубо може да прецените дали е пълен боклук като гледате циповете. Ако пише на ципа YKK има голяма вероятност да е стока. Това са марка японски ципове, които повечето добри фирми ползват. Якетата, новите, които в момента можете да намерите за по 200лв на бг пазара са компромис с дишаемост до 10 000 и с нищо не са по-добри от едно мембранно яке втора употреба, но добре запазено. Хубаво ново яке е 500-600-800лв и нагоре, ориентировъчно гледате нещо с 20 000 воден стълб и 25 000-30 000 дишаемост, с повече ципове за охлаждане да е под мишниците, отпред......... Аз го купих от втората употреба за десет лева моето. Извадих късмет с него. Преди това хвърлих в коша няколко от закупените якета оттам. Изпробвам ги под душа, обличам го и половин час на хладка вода. :) Разглеждате сайтовете за туристическа екипировка, за да имате на представа как изглеждат хардшел-ите и търсите нещо подобно втора употреба или си купувате ново яке.
Няколко години ползвах ново яке за около 200лв, но разлика с това за 10 лв не усещам да има. :) Не че новото е калпаво, в никакъв случай, просто както казах извадих късмет с якето от втората употреба... Лятото на 2020г си купих супер дупер скъпо яке на Патагония с трислойна Гортекс мембрана.. Тук вече се усеща разликата с обикновените якета по отношение на конденза, но и парите му не са малко..

ПОЛАРИТЕ 2бр с които ходя и тях взех от втората употреба и на тях гледах циповете да са УКК. Сега си взех няколко полара от верига магазини за туристическа екипировка, но старите от втората употреба се оказаха една идея по-стока. Специално за така наречените полари(сега на всичко взеха да му казват полар) няма голямо значение откъде ги купувате и какви са. Обикновеният флийс от който са евтините 20-30 лв полари е идеален за ходене.Имам няколко такива и нямам оплаквания от тях, а съм ходил с всичките.....Обикновено ходя само с един полар като по нагорнището и в слънчеви дни дори и него събличам и оставам по термобельо, но понякога по равното, по надолнище когато не отделям толкова топлина си обличам и втория полар...При много студено време, ако има и вятър пак гледам да избегна слагането на мембраната заради конденза, защото като бухаш до кръста в сняг колкото и да е студено и ветровито пак плуваш в пот от усилието и в такива случаи пак първо обличам и двата полара и ако ми е ок продължавам с тях , защото дишат много по-добре от която и да е мембрана и не слагам мембраната.... Зависи от ситуацията и колко ми е топло, студено и мокро. Мембрана в краен случай.

ПАНТАЛОНИТЕ ми 1 брой всъщност са шушлякови анцузи от пазара, но задължително с изкуствена подплата флийс, че съхне бързо само от телесната топлина за разлика от памука. Пазят от вятъра заради шушляка и не се мокрят в снега и по нищо не отстъпват от супер дупер туристически панталони. Изпитано средство са в зимната планина, 20 лева бройката от бг производител с три шева, за да не се сцепят на задника като клекна и по-голям номер, за да ми е свободно като има катерене..Това РЕАЛНО си е един софт шел панталон за зимата. Подобни с някакъв флийс или нещо друго изкуствено за изолация, а отгоре нещо промазано тип шушляк, за да спира мокрия сняг и вятъра, но в същото време да диша добре са и зимните софт панталони продавани в магазините, принципът е същия.................Тук, като видите думичката *анцуг* ако вече са успели да ви промият мозъка и за вас хубавият панталон трябва да е направен поне с няколко нано технологии и други изсмукани от пръстите алабализми, то тук е момента в който спирате да четете и започвате да търсите мнението на модните икони(шопинга им отнема повече време от ходенето зимата в планината) и иконки(там са, за да си фръцкат задничетата в прилепнали панталони за 300 евро) И мъжкият и женския тип икони няма да ги видите да прекарат седмица в планината с едни гащи на гъза си, но пък с лека ръка анатемосват предложение като моето, което съм изпробвал и за което лично съм убеден, че е безопасно(виж линка за пътеписа по-горе). Не че хубавите панталони са лоши, няма такова нещо, в доста отношения са и по-добри, едни просто тиранти да вземем с които е оборудван един добър панталон и гащите ви няма да се свличат и все да се опасвате както все се налага да си опасвам анцуга например......Така, след това лирично отклонение да продължим нататък, ако още сте на линия де. :) .............. Напоследък ходя само с един панталон и не нося резерва, за да намаля теглото. Половин кило си е половин кило все пак.. Реално няма какво да му стане на панталона, че да има нужда от резервен освен да се скъса, но си нося игла и конец за подобни случаи...Едва декември 24г, тоест преди месец си взех за 100лв панталон от Декатлона и освен че не изглеждам като селянин с него за разлика от това като съм с анцуга, друга разлика в усещането няма. :) Ето как изглежда въпросният шушляков анцуг с изкуствена подплата......Цъкнете на картинката в линка и видеото ще тръгне, за да чуете звука ако не знаете какво е шушляк.
https://photos.app.goo.gl/bUMtz7xWdXVdzi2s6

Имам и един МЕРИНОСОВ КЛИН,а сега го замених с 50/50 изкуственяк/вълна който обаче рядко обувам, реално никога, защото е голяма жега при ходене. На краката, на бедрата като изключим ходилата просто няма как да ми стане толкова студено. Вълната в клина задържа влагата и навлажнява панталона, който ако се носи самостоятелно стои сух, но с клина ако е меринос се е навлажнявал, така че клин отдолу с вълна повече няма да нося на тежък преход с газене..... Ако ви е прекалено студено и прехода не е от тези дето генерират много топлина и няма голямо физическо усилие, то обуйте някакъв изкуственяк по-добре.С такъв лек летен изкуственяк под панталона направих последно 4 дневен зимен преход и усещането беше добро като носих и втори чифт клин за смяна. Реално само от хигиенична гледна точка ги ползвах, а и летните клинове са буквално ефирно леки....... Клина досега реално го обувах само в онзи междинен период когато зимата свършва и когато вместо шушляковия анцуг с дебелия флийс си нося тънкия шушляков анцуг или нося ....Някои дни е жега например през юни, но други юнски дни по най-високото е доста под нулата сутрин и си е истинска зима и ако се наложи слагам клина под тънкия шушляк ако разбира се все още не нося дебелия анцуг с поларената подплата....Въпрос на преценка на момента е и рядко го взимам....Ако има нормална хижа става да го обуеш мериносовия клин и да спиш с него.

За ТЕРМОБЕЛЬО освен споменатия по-горе мериносов клин ползвах дълги години 100% мериносови тениски, защото може да ги ползвате дълги дни и без пране и миризма.... Горе зимата няма къде да се изкъпете, а и вълната казват топли и мокра. За топленето ако са мокри хич не съм убеден, но при дълги многодневни преходи са по-добрия избор заради миризмата или по-скоро липсата ѝ...Това за миризмата и за бактериите обаче важи в пълна сила само ако е 100% вълна..Смесването с някакъв изкуственяк прецаква частично това качество на вълната, защото пластмасата си ги отглежда бактериите макар и да става по-бавно тази работа.............. ...Стават обаче за ходене и найлонките за по 5-10лв. Само трябва да се сменят всеки ден..Предимството им е, че като стигна хижата гърбът ми с найлонката е само влажен за разлика от мериносовата, която сменям веднага след като пристигна в хижата, защото откъм гърба е подгизнала като мокър парцал и няма съхнене..................Последно ходих няколко пъти с 50/50 мерино/полиестер.. Доста по-евтини от чистото мерино са и доста по-здрави са от него, но имат недостатъците и на двата вида материи.....Просто имайте предвид, че ако дълго време зимата не се къпете и перете то 100% вълна е по-добрия вариант, но за няколко 1-2-3-4 дни изкуственякът е за предпочитане, защото можете да си носите няколко тениски за преобличане и да ги сменяте всеки ден и го няма това гадно усещане на мокър парцал алепен за гърба каквото е при мократа мериносова тениска, след цял ден газене и потене.

ГЕТИ-обикновени без мембрана, кордурени са, тоест много здрави, на бг производител.Вече 8 зими ги ползвам......Тези които са с жило или с каишка приличаща на каишите на презрамките на раниците, понякога в по-топло време или по ниското трупат лед и се налага да се троши, че ходенето става невъзможно, но това е рядко явление и при много специфични метео условия...... Ако имате възможност купувате с това дето минава под обувката да е една гумена или приличаща на нещо средно между гума и изкуствена кожа гладка и леко лъскава лента. Реално няма чак толкова голямо значение, защото такива метео условия при които трупа лед на каишката с каквато са повечето гети са рядкост и за 10г ми се е случвало 3-4 пъти.

За главата нося два броя поларени ШАПКИ, истински поларени от полартек, които са много леки, а топлят добре и една БАНДИТСКА МАСКА от флийс, и една лятна шапка с козирка и забрадка за нея ако слънцето е по-силно. Зимата се гори жестоко в слънчеви дни.... Бройката на шапките за зимата е важна. ... За шапките може едната от флийс(една идея по-калпаво от полартек-а), а другата от вълна.Не може с една шапка. Като пристигнеш с мокра глава в хижата трябва да сложиш нещо сухо на главата.... Главно ходя с тънката бандитска маска, надяната само в горната част на главата. Ходя с нея защото е много тънка и диша добре и главата ти не завира и пази добре от вятъра. Въпреки силния студ по нагорнището главата ти се поти и ти трябва нещо за вятъра. Тънката бандитска маска върши добра работа. Много рядко слагам шапка. При много голям студ, вятър и слизане по надолнище когато не произвеждам толкова много топлина и когато чувствам че въпреки движението ми замръзва мозъка я слагам шапката, иначе само маската и то не цялата, а съм я изхлузил да покрива само горната част на главата и ушите, стои ми малко като пискюл.Ако задуха я навличам цялата и ставам като банков обирджия...... Понякога вместо едната поларена шапка си взимам дебелата вълнена балаклава, която си уших ръчно от една стара вълнена блуза........За слънчевите и горещи зимни дни когато слънцето изгаря лицето ползвам един ръкав на стара много тънка и проветрива светло сива 100% мериносова тениска който ръкав съм му изрязал дупки за очите и устата и я надявам , но за разлика от флийс-а на бандитската маска, тънката вълна не спарва и лицето ти не прегрява от априлското зимно слънце.Не обичам мазилата които предпазват от слънчево изгаряне, защото ми се възпаляват очите от тях затова и ползвам този тънкия мериносов ръкав от стара тениска.Пробвал съм и с тензух, но очевидно беше доста плътен и едвам издържах на жегата от *фурната* която грееше в лицето ми. Отражението от снега може да е страшно горещо, реално снегът отразява голяма част от слънчевите лъчи в ясен ден и лицето ви ще заприлича на юфка ако не го предпазите.

С РЪКАВИЦИТЕ е пак същото. МИНИМУМ два броя, а най-добре три.Ръкавиците се губят, забравят, отнасят от бурния вятър... Имам едни мембранни ръкавици с пръсти, хубави, с изолация и гумени пъпчици на пръстите и дланта за по-добър захват, които обикновено седят в раницата, а ходя с обикновени поларени за 23лв от двоен флийс с изолация между тяхх, които дишат по-добре от мембранните и са напълно достатъчни в повечето случаи.....
Имат голямо предимство поларените ръкавици БЕЗ мембрана че ако за деня си вкараш пет шест пъти мокрите от снега ръце в тях, то те изсъхват от топлината и ръкавиците пак са сухи, изсъхват ми ръцете докато стискам щеките и ходя, докато при мембранните няколкократното вкарване на мокри ръце в тях и са до там, а няма как да се избегне това да не свалиш ръкавици например за да си вържеш обувка, ....да сипеш вода от дупката в леда на езерото, да оправиш части от екипировката....тоест ръцете щеш не щеш ги мокриш. При много силен вятър има вероятност да загубите ръкавица и без резервен чифт сте жив за оплакване. За няколко минути при минус 30 и ясно време докато снимах без ръкавици ми измръзна кутрето и две седмици ме боля.
Представете си сега, че ръцете ви трябват да се катерите, да държите пикел, да държите щека докато газите дълбок сняг... и нямате ръкавици. Тоест трябва ли да ползвате ръцете си и нямате ръкавици и сте до там!
Някои вече и аз си носят и трети чифт вълнени от тепана вълна или пух, без пръсти като лапа.... Всъщност си направих от една стара 100% вълнена блуза която по погрешка изпрах с гореща вода(90 градуса) и се сви два пъти и вълната се уплътни. Станаха перфектни вълнени ръкавици, без пръсти като лапа, е малко неудобни са за хващане, ама........Използвах ръкавите на блузата, двуслойни ги направих ръкавиците, а отгоре им надянах вътрешните гети на един стар зимен панталон и ги заших за тях, за да изолира вълната от вятъра и снега и да могат да топлят по-ефективно, пръстите в лапата са един до друг и ще се топлят, ще свършат работа при една аварийна ситуация когато не се движа и топлото не отива към ръцете, иначе докато съм се движил от такова нещо като топла лапа никога не съм имал нужда......Подобни хубави лапи от разни изкуственяц продават(стари цени) за по 100-120лв, пухени за по 140лв за минус 30 градуса, но прекалено лесни за късане, а има и много добри, здрави, с гъши пух и прималофт за много ниски температури до минус 30 градуса за по 200 и кусур лева.. .. Купих си и такива, но само стоят вкъщи, реално не ги нося .............. Друго което направих е, че вързах/заших на всяка ръкавица по една тънка плоска ластичка, която надявам на китката си и така като има да се прави нещо с голи ръце свалям ръкавиците , те си висват, правя там каквото правя и не се притеснявам че ръкавиците ми ще отлетят от вятъра . Хубавите ръкавици си имат такава ластика да не си губите ръкавиците от вятъра като ги сваляте да оправите екипировката......Поларените ръкавици и тези с шушляк се плъзгат по металните въжета все едно са намазани с масло затова ако нямате супер дупер ръкавици с гумени пъпчици на дланите, а и дори и да имате ще ги скъсате на въжето, то си вземете едни работни зимни или летни гумени ръкавици от тези дето им потапят дланите в разни силиконови разтвори и ги ползвайте само за въжето, буквално залепват за въжето...

ЧОРАПИТЕ ми в случая зависят от обувките ми Бореал Булнес, които макар и да са зимни с твърда почти неогъваща се подметка и с цяло парче кожа с добра мембрана и с добра изолация на подметката са за бързи преходи и нямат добра изолация от студа в горната си част. Докато вървите всичко е ок, но спрете ли вече не е ок....затова чорапите са важни. Ходя със средно дебели полу-мериносови, то и няма чорапи с чисто мерино(70/30 мериносови /изкуственяк) отдолу и бабешки вълнени плетени отгоре.... Като стане май месец например тъй като по ниското е жега макар и горе да има 2 метра сняг по долините, обувам отдолу някаква тънка найлонка, а отгоре пак бабешкия вълнен.... Взимам си резервен чифт от тънките чорапи, от бабешките не вземам...... Ако си бях купил по-добре изолирани обувки вероятно щях да ходя с един чифт макар, че се съмнявам дали щях да го правя предвид предимствата на двата чорапа, но парите бяха доста 500-600лв, а и тази комбинация от Булнеса(300лв) и двата вълнени чифта не отстъпва по нищо на другата, скъпа обувка и с един чифт чорапи.Само гледате да не ви стиска обувката, че тогава просто няма да топли. Реално по-добре по-тънък чорап отколкото много дебел, но с който дебел чорап едвам си вкарвате крака в обувката и въздух няма да има който изолира добре и кръвта ще ви спре и освен, че ще измръзнат краката ви и ще ви заболят зверски от нарушеното кръвообръщение.....Затова обувате чорапите и с тях мерите обувката като я купувате...Като е отвързана да ви хлопа леко, като стегнете връзките да ви залепя по крака...По-големия номер не значи крака ви да ходи насам натам в обувката...Сега с обувка с изолация пак съм със същата комбинация с чорапи. Едно нещо върши ли работа не се променя.

Аз лично считам, че за толкова малко пари Бореал Булнес е идеалната ЗИМНА ОБУВКА за нашите планини, но такава обувка, която е само дебело парче кожа без изолация трябва да се носи с два чифта вълнени чорапи, за да ви е топло .Отдолу хубави мериносови(70/30) чорапи от Ташев, а отгоре върху тях бабешки вълнени плетени чорапи. Фен съм на вълнените чорапи, но доста хора не споделят това и ходят само с един чифт хубави зимни чорапи. Естествено обувките се мерят с тези чорапи с които ще се носят и горе долу са 1,5-2 номера над нормалните обувки, за да ми станат с чорапите и да остане малко място. Зависи от марката и модела на обувката, че много не отговарят. Изображение Обувките имат улеи за автоматични котки и са с твърда подметка която според старата школа е задължителна за снежните стръмни склонове, където заради твърдостта се зацепва по-добре, но не всички споделят това мнение. За мен лично обувката трябва да не се сгъва като джапанка, защото котките се изхлузват по-лесно в такъв случай и следва прием при свети Петър. С цяло парче кожа са и с перфектна мембрана, а и като прибавим че редовно ги пръскам с импрегнатор и то оригинален на фирмата(Бореал) и досега не съм имал мокри крака дори и в киша. Лека влага от изпотяване да, но никога подгизнали крака за разлика от колеги със супер дупер обувки. Добре поддържана кожена обувка с цяло парче кожа ще ви изкара десетина години и повече ако я ползвате 20-30 дни всяка зима докато при найлоновите направени от няколко парчета това не е така.....В коментарите съм дал линк за статия за обувките.Има по-хубави обувки разбира се от Бореала(300лв) ми, но ще ви струват по-скъпо, около 500-600-700лв....Булнеса вече не ги виждам по магазините, но има и други и по-добри модели за зимата.

КОТКИТЕ каквито си вземете.Аз ползвах от най-евтините с пластмасови каиши, които стават на всяка обувка дори и да няма улеи за автоматични и полуавтоматични котки. Цени от 150лв до ...безкрайност в зависимост от качеството и марката. Стягам каишите с две ръце и със засилка, а причината за това е че веднъж ми се изхлузи котка малко след като минах опасен участък, тоест извадих късмет.По-добре да ми стискат отколкото да паднат точно, когато не трябва.Пластините срещу залепване на сняг са важни и веднъж щях да се претрепя защото ги бях загубил и направих салто заради натррупалия няколко см буквално лед отдолу. Често тези пластини падат и се губят в снега, а в бг туристически магазини няма да намерите резервни. Обиколих всички по-известни магазини и само боклуци продаваха. Някакви изрязани в някой гараж смешни гладки парчета и това е. Затова се наложи да си купя и нови котки, само и единствено заради пластините. Сега съм с Гривел за много пари.
В никакъв случай не ползвайте във ВИСОКАТА планина така наречените *градски* котки. НЕ СТАВАТ ЗА ТАЗИ РАБОТА!

ЩЕКИТЕ са задължителни за зимата. С клипс са по добрия избор, иначе си носете клещи за тези дето се навиват и развиват. Хубавите струват доста, но след като за 2 години смених няколко чифта щеки за по 50лв, а на едни от тях ми се счупиха перцата докато ходя, видях голям зор защото щеките влизаха целите в снега и въобще не ми помагаха докато минавах с тежка раница, която ме клатеше наляво-надясно по онова ръбче над Друшлявица по Баучер и се зарекох да си купя свестни щеки. Бляк Даймънд,три секции, алуминиеви, с клипс са добър избор...Имам ги вече 11години, тоест въпреки, че бяха 2 пъти по-скъпи ми излязоха доста по-евтино.... Карбидните им върхове са вечни и не се изтриват и на милиметър за разлика от щеките които са за шир потреба. По това ще ги познаете дали са стока-карбидните върхове не се изтриват и милиметър за години употреба! Пластмасата и желязото което държат карбидния връх се износват и се налага смяна на тази част от щеките на 3-4 години(зависи как ги ползвате), струват около 10-15лв тези комплекти(пластмаса, желязо и карбид), но карбидът(самият връх) не се износва и на микрон дори....Може да се намерят по-простите модели в някои магазини с какъвто съм и аз за около 120-13040-140лв.

ЧЕЛНИК с нови батерии, задължителен е за зимата. То остава и да не вземете. Моят е с три батерии на тила и с кабел . За да не прецакам кабела докато тъпча багажа го слагах преди в една пластмасова кутия. Сега за да спестя място го слагам в металното си канче което е около 610мл, тоест челника се побира без проблем като предварително съм го пъхнал в найлонова торбичка щото си е мръсен, а от канчето чат пат и ям.:) На сегашния си акъл щях да си взема челник който може да работи и с литиеви батерии(това са еднократни батерии и да не се бъркат с литиево-йонните и други подобни акумулаторни батерии), защото освен че 50гр по-малко ще ми се мандахерцат на главата, батериите издържат и на минус 40 градуса за разлика от алкалните, а да не говорим за акумулаторните. Голям плюс е и че такива батерии имат два- пъти повече ток от хубави алкални.. https://www.dcpower.eu/batteries/lithium/energizer-lithium/energizer-ultimate-lithium-aa-l91?fbclid=IwAR3fgE-Ptk_9TZ8WY1--7lzRskalnkyxUZ0AX0A_zjFvugcNIpCOqcTWqRs Не ви трябват челници с които да осветявате Луната с по няколкостотин лумена и след час са капут..... Моят има седем денонощия(172 часа) светлина ако е на най-слабо положение. Има и бууст на 100м. След 10г вярна служба се повреди и съм с нов челник. Търсех само със сменяеми батерии, но заради разни директиви за екологичност хубавите марки вече не правят такива и кандисах на хибрид. Само и единствено зареждаем боклук и пари да ми дават не взимам...

За очите СКИ МАСКА И ОЧИЛА. Първо ползвах маска за 20лв, но сега(вече 10г) си взех по-хубава за 250лв(150лв на промоция) на известен производител, която въпреки, че струва десет пъти повече макар и доста по-късно пак се замъглява ако е жега и безветрие, но е с фотохромна леща и затъмнява и изсветлява зависимост от светлината. Можете да получите снежна слепота без такава маска или очила, които се ползват по-често защото при нормални условия са по-удачни. Маска в по студено време, когато не се потите толкова, буря, силен вятър. Ползвам предимно очилата, които не се замъгляват в жегата и безветрието и са с трета категория на затъмненост, сега и те са ми с фотохромни стъкла.Ски маската с фотохромната леща варира между 1и 3 в зависимост от светлината...4 категория за нашите планини не ви трябва.

Първия си ПИКЕЛ го направих от подръчни материали. Стара алуминиева тръба от автобус Шкода, а за клюна ползвах едно старо френско ключе с подходяща форма. Накрая го пръснах със сребърна боя и заприлича на купешки. Направих си го още в края 2010 година, но го пробвах едва следващата 2011 година когато най-накрая се престраших да направя първото си зимно ходене. Ето негова снимка та да се посмеете. :) Само едно уточнение във връзка със снимката от Мусала:Пикел по въжето към Мусала не ви трябва и само ще ви пречи....Изображение После си купих един евтин пикел с който качих Калините, но го подарих на колега, защото макар и с нищо да не отстъпваше на по-марковите изглеждаше доста груб и недодялан и не можех да свалям мацките с това *дърво* :) и си взех накрая на Гривел (едно Ферари с цвят червен)...............................Изображение

РАНИЦА на български производител. То има само един такъв и кордурените му раници няма човек който да не потвърди че са най-здравите раници. По-добри са в това отношение от доста западни супер-дупер раници дето са два-три пъти по-скъпи. Ходех почти пет години с една единствена 70+10 Вихрен-ка, а едва преди някоя година си взех по-малка раница 40л Айгер , защото теглото беше важно, ползвам я и за зимни еднодневни и двудневни преходи като например съботно неделно до Мусала. Трудно се побират обаче в малката раница всички неща за зимата и затова оптималния вариант за раница за зимата за НЯКОЛКО дена по хижите част от които са необитаеми, тоест повечко храна носите в тях е някъде 60+10 л....От края на 2018г за многодневни съм с кордурен Кентавър 60+10 на Ташев..Добра раница и има всичко необходимо, за да закачите цялата си къща на нея...Старата си, но здрава раница(Вихрен 70+10) я подарих на колега кандидат ком-еминеец.

Най-важното е човек да се подготви за вероятността, че може да се наложи да остане да пренощува насред пътя или заради контузия или заради буря. За тази цел съм си взел хубава ПУХЕНКА за 500лв(300лв на промоция) на Мармот като цената е преди 10г. Дебела, 750грама, с много пух, на Мармот и от оторизиран дилър на марката, а не от онези изгъзици дето са толкова тънки, че можеш да четеш вестник през тях и които са за шир потреба. В момента може да се намери достатъчно хубава и дебела с много пух пухенка и на бг производител за вероятно около 400-500лв Не съм гледал скоро цените на МИЛО, на бг МИЛО-то.....Не ходя с нея, за да не прецакам пуха от конденза и потта. Единствено я обличам, когато съм в покой ако хижата е празна и няма печка или за аварийно я нося...Вярно качествата на пуха могат да се възстановят, но не ми се дават излишни пари, а и ефектът едва ли ще е като при заводската обработка.Рядко я ползвам, 2-3 дни в годината затова си е чиста и след 10 г. Само яката със спиртни кърпички съм забърсвал..

Взех си и хубаво АВАРИЙНО ФОЛИО, а не от калпавите дето са по 5лв. макар че и такова едно за 5 лв също ще ви свърши работа еднократно. Това струва около 40лв , тежи около 100 грама и е за многократна употреба и е като торба в която да се пъхнеш. Изображение ................ Тези два предмета, пухенката и фолиото влизат в употреба само ако се налага, когато човек спре да ходи. Тогава *печката* вътре в нас дето прави топлото и ни изпотява, угасва и за минута почва едно треперене и тракане на зъби . Намирате защитено от вятъра място ако няма такова обличате пухенката , пъхате се в фолиото и почвате да броите овце докато чакате бурята да свърши.
Вероятността да оцелеете с тези два предмета се повишава многократно. Пухенката я слагам и когато пристигна в хижата ако хижата е пуста и студена. Два-три полара в неотоплена хижа в която температурата обикновено е под нулата(шишетата с вода, които заварвах винаги бяха замръзнали в стаите) няма да ви стоплят освен ако не играете цяла нощ казачок.
Ето малко инфо за фолиотата, които съм ползвал. Вторият коментар с картинките е моят. http://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=2737

ТУРИСТИЧЕСКИ ГАЗОВ КОТЛОН-горе по високите части на планината през зимата водата рядко, да не кажа никога не е в течно състояние, така че топите сняг и пиете.Без котлон естествено няма как да го направите.Също така осигурява и топла напитка и топла манджа, а топлата манджа поддържа духа висок.

Средните БУТИЛКИ С ГАЗ от 410мл ще ви стигнат за преходи от два пъти по три дена, но само ако топите вода за пиене и чайове и само стопляте до завиране вода за полуготови манджи, но без да варите някоя манджа, но не рискувайте да я вземете втори път бутилката с газ освен примерно ако не е за еднодневно или пък по цивилизовани хижи където липсата на газ не е проблем. Можете да я теглите на електронната везна и ще разберете колко е останало, но винаги е по-добре да тръгнете с резервно количество, а не точно с колкото ви трябва.Веднъж ми свърши газта заради подобен будалнък. Мислех, че ми е останала поне половин бутилка, а не проверих и добре, че времето се оправи и слязох в ниското, иначе щях да ям сняг..... Взимам неща които стават само с накисване в гореща вода, за да пестя газ. Всъщност по-често взима само готови неща и газта я ползвам предимно за топене на вода и чай и за нищо друго, за да намаля теглото на раницата, а и за по-голяма сигурност, че няма да закъсам без газ .

МЕТАЛНО КАНЧЕ-моето е 610мл и е от магазин за един лев. В по-малко канче манджата все се разливаше, а и трудно ще топите сняг в малкото канче....Докато съм на път дори си съхранявам челника в канчето сложен в найлонова торбичка по хигиенични причини. Челникът ми е с кабел и ако не е защитен при това тъпкане в раницата може кабела да се пречупи и затова голямото канче е идеално за целта.... Канчето си е важна вещ и гледайте да не го забравите в някоя хижа, че иначе оставате без вода.

Две малки ЗАПАЛКИ с камъче, едната изолирана от вода на сигурно място, където не бъркам за щяло и нещяло, тоест няма как докато ровя в раницата да изпадне случайно, а другата седи в пластмасовата кутия на газовото котлонче, тоест и при нея няма как да влезне вода. Като тръгвам сутрин внимавам много какво пъхам в раницата и едно от важните неща които проверявам дали не съм забравил е котлончето със запалката вътре.

ГПС-а не само е препоръчителен, а е абсолютно задължителен за зимата. Колкото и да е познато едно място като падне оная ми ти бяла и гъста мъгла или гъст снеговалеж и вятър и губиш представа не само къде си, но и често не знаеш кое е горе и кое е долу. Мисля си че нещо е на 100метра, а се спъвам в него на втората крачка, губи се усещането за разстояние и въобще мамата си джейса става понякога.... ГПС-а обаче не решава всички проблеми, защото няма да ви покаже стъпка в стъпка къде да ходите и понякога има разлика от показанията му на картата и тези на терена от порядъка на десетки метри. Ако ходите близко до някой ръб при лоша видимост не разчитайте само на гпс-а, защото като нищо ще стъпите на някоя козирка от сняг и ще се пребиете като куче............По-добрия вариант е за навигация през зимата отколкото телефона, защото с един комплект от 2 литиеви батерии(да не се бъркат с литиево-йонните) държи 40 часа, а след изразходването им ще ви отнеме 20 секунди да ги смените с резервни и да имате за още 40 часа ток.Няма телефон, който в един момент с тази акумулаторна батерия да не откаже или да не се изхаби бързо при много ниски температури за разлика от литиевите батерии, които държат на минус 40 градуса, а и не винаги има къде да го заредите телефона.....ГПС-а държи и на проливен дъжд и лови и в деретата доста по-добре сигнал(ГПС и Глонас) и чат пат съм го изтървал по земята..все неща, които един телефон не може да прави както трябва......Етрекс 30х на Гармин е много добър гпс..Цената му е около 450лв.в Декатлона, където са най-евтини ако ги има.

БАТЕРИИТЕ НА ГПС-а задължително еднократни литиеви на Енерджизер, които издържат на минус 40 градуса за разлика от алкалните пък да не говорим за акумулаторните, които са пълен боклук в такова време макар че и тях съм ползвал. Мислех си че алкалните и те държат докато на минус тридесет не ми спря и гпс-а и фотоапарата. Освен това литиевите имат два до три четири пъти повече ток от другите батерии(2 пъти спрямо качествените и 4 пъти спрямо боклуците от пазарите), които на всичкото отгоре нямат и качествата на литиевите при минусови температури. Изображение
При нормална лятна температура при еднакво ползване на гпс-а зайчето на Дюрасел изкара 22 часа, хубави акумулаторни на Варта 2500мАч-17 часа, прости алкални 14 часа, а литиевите на Енерджизер 45 часа. Това са данни за лятото, а при зимно и достатъчно ниски температури останалите просто сдават багажа макар и рядко, но ми се е случвало.... Сега ползвам хубави алкални, но имам за аварийни ситуации някой и друг комплект литиеви. Скъпички са-15 лв са 4 батерии за еднократно ползване са.Преходът в първия линк ги сложих литиевите на Енерджизер в гпс-а на вили Костенец и свършиха на 5 ден на сто метра от х Мальовица, където ги смених.

ТЕЛЕФОН- проста нокия с копчета естествено го държите изключен макар че телефон във високата планина на 99% няма да ви помогне заради липсата на обхват. Имам резервна батерия.Нося си и смарт телефона.Сложил съм планинарската карта и орукс мапс-а в него за резерв ако гпс-а сдаде багажа.....Приложението на ПСС с което може да им изпратите координатите си работи само ако има обхват и по високите части в планината не върши работа заради липсата на такъв обхват. Все пак си го сложете в смарт телефона, защото инциденти стават и по ниските части, където обхватът е наличен..... Има доста хижи които макар и да нямат обхват на телефон имат безжичен интернет и мога да проверявам прогнозата за времето в подбрани сайтове, а и да се обаждате по Вайбър....
Важно!!!-Ако случайно загубите основния телефон или го изпуснете в някоя пропаст или каквото и да е там му се случи, то резервния ако няма сим карта няма да можете да го ползвате...Заблудата, че в БГ може да позвъниш на 112 с телефон без карта е широко разпространена....Не, че технически е невъзможно, просто в България не може, системата ще ви отсвири дет се вика, вие сте проблем, който не носи пари и обаждане няма да има.. Макар и по документи всичко да е розово, то на практика ако това ви се наложи ще духате супата...
Същото ще се случи и ако телефона ви има карта, но няма обхват на оператора ви.Ако например сте на Виваком и няма обхват, то системата на А1 ще ви отреже....
Местата с обхват по високите части в планината се броят на пръстите на едната ръка. По-добрия вариант но НЕ и в България е наличието на СПОТ тракер, който е сателитен и с едно натискане на бутона SOS в белите държави ще ви локализират и ще дойдат да ви спасят.
В тази тема в сайта на ПСС зададох въпроса и ми стана ясно че даже и да си купя нещо подобно тук в БГ вероятно ще духам супата . Сега след години може да са се променили нещата. Скоро един чужденец подал такъв сигнал го спасяваха, но тук не бяха приели сигнала, а им бяха звъняли на ПСС по телефона от централата и от посолството и ги бяха насочвали къде е пострадалия.. Тези които отговарят са от ПСС. http://pss-bg.bg/forum/viewtopic.php?f=3&t=4206

СУХ СПИРТ. Това от опит с най-различни неща е най-добрата разпалка особено в хижа с мокри клекови клони които не са нацепен. Гори няколко минути сухия спирт дори и да го намокриш. Има един минус, който разбрах по-гадния начин. Ползвам рядко защото няколко пъти в годината ходя само зимно и бяха минали може би две години и все още имах разпечатан пакет купен от селски магазин. Вероятно това което гори в кубчето се беше изпарило и изветряло и сухия спирт не се запали и ми отиде всичката тоалетна хартия за подпалки. Така че ако го имате от много дълго време преди тръгване пробвайте едно кубче дали гори.
Сега си купих нещо като *сух спирт* от специализиран туристически магазин където всяко хапче е опаковано херметично и поотделно и прилича на някакво сапунче.Освен това може да ми заври половин литър вода докато изгори за 6-7 минути, а и за разлика от стария сух спирт който ползвах новия не отделя никакви отровни газове така че не е проблем в затворено помещение и десетина хапчета да изгоря ако се наложи .Проблемът сега пък се оказа че хапчето се разтича и трябва ако паля печката да го поставя най-отгоре върху дървата, а не под тях, но дори и така изтича надолу през решетката....Приемам предложения за сух спирт, който не изветрява и не се разтича като го запаля, че тези сапунчета нещо не ми се нравят.

ХРАНА и ВОДА
Аз си нося сланина за вечеря, която има най-добро съотношение тегло-калории пък и оваляна в черен пиперец и осолена е нещото от което не ми се гади след някой тежък преход. Нося и хубава пастърма или суджук, петроханка, кашкавал..... Преди носех сухари за сланината и пастърмата(задължително от хубавата без найлон), това са двете неща които взимам, но сега ям без хляб...За закуска сухо мляко(може и сурватъчен протеин) със захар и нес-кафе и обикновени бисквити. Докато вървя по две-три вафли за деня или по някой сникърс, но все пак вафлите не замръзват така зверски като сникърса, който може да ми строши зъбите докато се мъча да го отхапя затова и вземам вече неща, които не замръзват така зверски..Някоя опакована поотделно халвичка, някоя солена ядка в джоба и сушено грозде без семки, фурми.. Няколко чая и захар за тях. Много ядене се налага да се носи зимата ако не ходи човек в цивилизовани хижи и това прави теглото на раницата непоносимо...........Заради газенето и тежката раница усилията са големи и човек се поти много, също така се обезводнява и заради учестеното дишане и по-сухия въздух.Зимата се дехидратирам по-лесно отколкото лятото, поне при мен е така, почти няма сериозно зимно ходене след което да не изпивам по няколко литра течности-супа, чай, бира, таратор, вода за няколко часа, за да се възстановя ..Винаги като ходя имам поне 2 литра вода в 4 малки пластмасови шишета, но често в горещ зимен ден се е налагало да спирам и да топя вода с котлона, защото водата ми свършва, а устата ми залепя....Предпочитам няколко малки съда за вода вместо един голям, защото преди време изтървах капачката на един такъв в една река и после се чудих как да го запуша, а и малки шишета по-лесно се пълнят от плитки изворчета, от чешмите в хижите, а и по-лесно се тъпчат в раницата................................................................НЕ СЕ ОГРАНИЧАЙВАЙТЕ СЪС СОЛЕНОТО И СЛАДКОТО докато ходите зимата в планината заради разни тъпи диети. Яжте сладко колкото можете за енергия и приемайте допълнително сол или храни с много сол в тях.Тези две неща соленото и сладкото ще ви спасят живота в планината ако правите многодневни тежки преходи далеч от магистралните отъпкани пътеки, където усилията са в пъти по-големи.

АПТЕЧКА. Индивидуална е и зависи какъв преход правите защото едно е еднодневно изкачване с лека раница от лифта до Мусала и обратно, а съвсем друго е няколко дни по хижи в които няма как да ви помогнат и няма как да се свържете поради липса на обхват......, но пак ще спомена солта, захарта(за солта и захарта може да не са в чисто състояние, а в храна, и да, за мен са най-добрите лекарства, които като се приемат превантивно предотвратяват един куп сериозни проблеми), магнезият, някакви соли(електролити) във вид на прахчета или разтворими хапове, които да имат основните соли като -магнезий,калий, калций, натрий....Хлорни хапчета за дезинфекция ако сипете вода от някое езеро ако въобще успеете да разбиете леда, а се налага да пестите газта....има един куп други общи и индивидуални лекарства, които не са просто за зимата, а за всяко време. Вие най-добре си знаете какво ви трябва Аз лично си взимам и нещо за сецване на кръста и за коляното(Алгезал) че с тази тежка раница де да знам ...взимам си и лопедиум(за разстройство) че пак де да знам...не нося мазила против слънчево изгаряне защото не ми се нравят, но имам Бепантен унгвент(за бебета е) и един балсам Спасатель ако изгоря от слънцето или от печката, става и за кожни раздразнения Бепантен унгвент-а, демек ако си протриете топките.... Нося си естествено и бинт с някоя марля ако си счупя главата някъде, имам и един мазен крем на билкова основа(Спасатель-30гр тубичката) с който си смазвам ходилата против пришки макар че зимата километрите са малко и проблем с мехури нямам и го нося главно за друго, а и трудно се изстисква тубичката, защото замръзва балсама и сега ползвам Вазелин, леко мазвам ходилото отдолу с него... Билковият крем има и силни бактериоцидни свойства и става и за рани и изгаряния или за поражения на кожата от измръзване. ..Нещо за главоболие, за стомашни колики, за киселини, за хлориране на вода.....Някоя и друга лепенка с марля ако се одраскате някъде... Нося си и витамин Ц, който пия с магнезия и някакви соли(на Спонсер) ако преходът е изтощаващ. Общо взето зимните преходи във високата планина по отдалечени пътеки са все такива.............. Зимата преходите са изтощаващи и физически и психически особено, когато се гази дълбок сняг, ако се ходи в лошо време и ако се налага сам да правите пъртината.. Добре е даже няколко дена по-рано да почнете да приемате допълнително магнезий. .......... Ако получавате крампи по време на изтощително ходене то пиенето на калциев глюконат(сироп за деца в аптеките) ще ви помогне. Заблуда е, че пиейки магнезий ще ви минат крампите. Магнезият е важен при екстремни физически и психически натоварвания, но няма отношение към крампите и никога не е установявана връзка с крампите при спортистите и нивата на магнезий в кръвта им макар че тази заблуда е широко разпространена...Магнезия помага при тези нощните схващания на мускулите в леглото...От друга страна заради плацебо ефектът и убеждението на хората, че магнезият ще помогне на секундата, което няма как да стане, защото му трябват доста часове, за да стигне от устата до мускулите ви, доста хора се оправят след това макар, че по-скоро кратката почивка и масажът реално са помогнали. Друго, което ще ви помогне, за да не ви се сгърчи болезнено някой мускул или жила е ПЕРСКИНДОЛ АКТИВ ГЕЛ С ДВОЙНО ДЕЙСТВИЕ...Има и такъв за загряване и такъв за охлаждане, но тях не съм ги ползвал, а само този с двойното действие. Когато усещах след часове газене в лепящ сняг, че някоя жила отзад на бедрото всеки момент ще се стегне болезнено, спирах, мажех и проблемът отшумяваше яко дим затова го препоръчвам............Тренирайте и влизайте във форма ако не искате крампи и преценявайте силите си преди да тръгнете за някой тежък преход, защото ако само се излежавате всичкото сладко и солено на света и всичката вода и прочие химии няма да ви помогнат. Изображение

НОЖ- попаднах преди години на сгъваем копие на голд стийл и заради здравината му и заради теглото му го носих него.Наскоро един приятел с две леви ръце реши да сцепи едно дърво и го удари точно където не трябваше с другото дърво с което се удря(батонинг) и естествено го счупи, което ме убеди, че е крайно време и е задължително да си взема нож с фиксирано острие............. Сега съм с цял много здрав ножна Мора за който нямам притеснения, че може да се счупи ако взема да цепя дърва.
Като стана дума за остри и опасни предмети забравих да спомена, че пастърмата която е изключително твърда(чупела ми е калпав нож при рязане вкъщи) ги нарязвам още вкъщи, за да не си клъцна някой пръст там където един лошо срязан пръст ще е голям проблем и където съм сам и ще се видя в чудо с тежко срязване..

СНЕГОХОДКИ на ТСЛ
Сега вече въпросната марка внася десетки модели и изборът колкото и голям толкова е и объркващ, но големи разлики няма просто гледате да са за вашите килограми плюс багажа.... Тези френските за мен са се доказали като здравина, а и са доста по-евтини(с 50лв) поне в Декатлона в сравнение със същата марка по другите туристически магазини............ Някои познати преди години си купиха други измислени модели и ядоха дедовия, носега тези измислените модели вече не ги виждам, масово е залято с модели на ТСЛ или на други марки, но доста по-скъпи..
Ходя и по камънака с тях, което ми напомня, че вече втора година се каня да сменя стоманените шипове отдолу, които се изтъпиха макар и да ги точих на шмиргела от което пък се смалиха....Защо ги слагам при първите снегове, когато снежната покривка е все още малко??? Причината е че малките дупки между камъните не се виждат и се е случвало кракът ми да влезе над коляното в такава дупка и за малко да го счупя на три места, в толкова посоки са нагъна като серпентина...Със снегоходките тези малки и тесни дупки се избягват без проблем. Едно счупване насред бялата пустиня и ако сте сам и сте до там. Има и рима. :) .....
Малък проблем при стария модел снегоходки беше че закопчалките които се щракваха се покриваха чат пат с лед и трудно се откопчаваха и закопчаваха, но сега вече ги правят с едни автоматчета със зъби дето като наклецаш няколко пъти и те стягат. Не знам новите дали имат проблем със заледяването, но според познат който е носил и двата модела новото закопчаване е боклук в сравнение със старото....Зимата на 2018г най-сетне пробвах новите си снегоходки с автоматчетата дето ги наклецваш...ами мамка му паднаха ми няколко пъти от краката, извъртяха се настрани, защото ме беше страх да ги "наклецам" ...Изглеждат ми прекалено крехки тези щракалки, ама ща не ща ще стягам до откат и дано не се счупят.Вършат работа и те да добавя, скоро не са ми падали от краката. :)

ЛАВИННА ЛОПАТКА за изкопаване на затрупани заслони. Имам такава алуминиева за около 50лв, но рядко я нося да не кажа почти никога, но ако ще ходя на заслон например Кобилино бранище(не че ходя редовно) и нямам инфо дали вратата е изровена ща не ща ще я взема, но ако имам сигурно инфо, че някой е ходил ще разчитам на снегоходките за разчистване на снега който може да е паднал от времето на инфото до момента в който ще отида там. То реално други заслони като Страшното вратата им е на по-високо и все минава някой през седмицата и са чисти и лесни за влизане ако разбира се успеете да си *отключите* :) :) За тези дето не знаят не само махате резето, а въртите и халката, която е до резето и която изглежда така сякаш няма нищо общо със *заключването* на вратата.Споменавам го защото имаше такъв случа в който едни хора не успяха да влязат и бяха питали защо заслонът се заключва.

ЛАВИНЕН КОМПЛЕКТ (лавинен уред, сонда, лопата)....Най-добрият вариант е да ходите в група и всички да имате този комплект, но това поне за мен се среща много рядко, да не кажа никога...Досега не съм срещал групи туристи които да носят лопати, което автоматично изключва да имат и лавинни комплекти, тоест така оборудвана туристическа група е нещо изключително рядко или направо да си кажем, че такава група просто няма и можем да я сравним с бялата лястовица......Виждал съм тези добре оборудвани малки групи от тези дето спускат извън пистите със ски и сноуборд, но за тях да не са оборудвани с лавинен комплект би било глупаво.....Тъй като ходя предимно сам или с някой който също няма лавинен уред, то не нося такива неща..От една страна е скъпо, от друга добавя 1кг тегло, което би застрашило много повече живота ми защото 1кг е много ако газиш и си правиш сам пъртината по цял ден и на трето място няма много смисъл да нося лавинен уред ако ходя сам или с човек който също няма такъв уред....Все пак да не забравяме, че безопасно от лавини наклонено място в планината няма, има ли наклон има и опасност. Лавини преминават и през зимните пътеки, виждал съм такива затова вие си решавате дали ще носите и както споменах най-добрия вариант е добре подготвена група и всичките да имате нещо такова и да познавате основните правила за движение по такива опасни места..

ЗАСТРАХОВКА-имах такава и за хеликоптер.Е, ХЕЛИКОПТЕРЪТ ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ ОТ ЛЯТОТО НА 2019Г И НИ ОСТАВА ЕДИНСТВЕНО ДА ДУХАМЕ СУПАТА АКО ИМАМЕ НУЖДА ОТ НЕГО......... ..2019 октомври си направих за 30лв и 60ст за 2000лв премия ...........Доста хора препоръчват и застраховка към Австрийския алпийски клуб. Склонен съм да им вярвам, защото нашите застрахователи както вече споменах са мошеници с много скрити условия в полиците, чиято цел е да не ви се плати. За около 120лв(стара цена) имате премия от 50 000лв в алпийския клуб, а как става не знам и ще трябва сами да потърсите инфо, но имам приятели, които имат застраховка там.

Вероятно съм забравил някои дребни неща, но Вие ако разчитате да научите всичко за планинската екипировка от четене на подобни статии като тази, значи нямате работа зимата в планината, така че запрятате ръкави и мислите какво още ще ви трябва и от какво нямате нужда и най-вече ходете, то с ходене се научават всички тези неща, не с четене.. :)
В коментарите по-долу съм сложил някои полезни линкове от хора, които са професионалисти, а не ентусиасти като мен, прочетете ги.
Последна промяна от zcezbpm на нед дек 22, 2024 9:05 am, променено общо 89 пъти.

zcezbpm

Re: Екипировка за ЗИМНАТА планина. Помагало за аджамии.

Мнениеот zcezbpm » пон дек 04, 2017 8:31 pm

ъп

sarbov

Мнениеот sarbov » пон дек 18, 2017 9:42 am

Бих добавил две други важни неща:
1) зарядно за акумулатор - струва около 30 лв. и за предпочитане е електронно с разбиване на сулфатизацията. През нощта на паркинга в планината температурата е под минус 20 градуса, маслото се втвърдява и трябва да въртиш дълго, пък после ще ти се наложи да зареждаш акумулатора. Случвало ми се е да услужвам зарядното на колеги, които иначе не биха могли да се приберат у дома.
2)флаконче Пантенол. Особено през март и април се получават изгаряния , а това е май най ефикасно за възстановяване.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » пон дек 18, 2017 3:34 pm

sarbov написа:Бих добавил две други важни неща:
1) зарядно за акумулатор - струва около 30 лв. и за предпочитане е електронно с разбиване на сулфатизацията. През нощта на паркинга в планината температурата е под минус 20 градуса, маслото се втвърдява и трябва да въртиш дълго, пък после ще ти се наложи да зареждаш акумулатора. Случвало ми се е да услужвам зарядното на колеги, които иначе не биха могли да се приберат у дома.
2)флаконче Пантенол. Особено през март и април се получават изгаряния , а това е май най ефикасно за възстановяване.

Пантенол, Пантогел, Бепантен и други подобни.......това са все едни и същи много добри за слънчеви изгаряния и подсичания мазила с едно и също активно вещество в тях и едно от тях съм го включил в аптечката и екипировката по-горе, текста е прекалено дълъг и сте го пропуснали...................... колкото до зарядното за акумулатора за кола аз горе ходя пеша, а не с кола, в смисъл едва ли го мъкнете в раницата, а вероятно го оставяте в колата, така че няма отношение към тази екипировка, която е на гърба ви........ В крайна сметка колата трябва да е подготвена за зимни условия, но това не значи че трябва да включа в екипировката за ходене, вериги, резервна гума... :)

sarbov

Мнениеот sarbov » вт дек 19, 2017 8:01 am

Преди тръгване на дълъг път проверете всички течности на колата - антифриз в радиатора, спирачна течност , най-вече течност за чистачките . Пръснете един-два пъти с чистачките - случва се дюзите да са запушени. Модерните акумулатори са без капачки и не се проверяват, но ако имате мултимер пуснете мотора и проверете напрежението за зареждане.
Носете си добро настроение :P .

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » нед ное 11, 2018 5:33 pm

Няколко сайта на които да следите ПРОГНОЗИТЕ ЗА ВРЕМЕТО. Ако всички сайтове са на едно мнение, че времето ще е хубаво, то всичко е наред, ако едни казват едно, а другите друго, тогава е на късмет, а ако всички ви казват да не ходите, тогава не ходите. :) ............... В търсачките на сайтовете излизат и други върхове освен тези към които съм дал линк.... https://www.mountain-forecast.com/count ... top100=yes ................ https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... 3015?day=2 ............... https://www.gismeteo.ru/weather-mourgash-3425/ .......... https://www.yr.no/en ............ http://www.meteox.com/forecastloop.aspx?type=1 ............... http://weather.bg/0index.php?koiFail=RM6mount1&lng=0

Изображение
Последна промяна от zcezbpm на чет сеп 21, 2023 5:16 pm, променено общо 6 пъти.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » пон ное 19, 2018 9:11 pm

Ето една добра статия, която циркулира в нета за избор на ТЕРМОБЕЛЬО.....Това което съм споменал с няколко изречения в основната тема тук е описано подробно... Изображение

Като един от компонентите на слоевата система за обличане , основният слой е в директен контакт с кожата и основната му функция е да управлява потта и влагата. Едно от предизвикателствата на планинските дейности е, че тялото се загрява, когато се движи, което често води до тежко изпотяване. Потта се изпарява, поглъщайки топлина от тялото, за да го охлади. Тази естествена охладителна система работи добре при не-много ниски или при високи температури. Обаче, при екстремни студове или по време на продължителни дейности, при които се редуват интензивна аеробна дейност и почивка, това охлаждане може да бъде проблем. Може да се абсорбира прекалено много топлина, когато дрехите поглъщат пот, причинявайки драстичен спад в телесната температура. Това дори може да бъде опасно и да доведе до хипотермия.

Ето тук е мястото на основният слой. Ролята му е да придвижи потта далеч от тялото, където тя може безобидно да се изпари, и същевременно да поддържа тялото сухо и топло. Ето защо се нуждаете от добър базов слой, а не просто от нещо за обличане.

МАТЕРИАЛИ
Когато става въпрос за избор на основния слой, има няколко материала, от които можете да избирате, всеки от които има своите предимства и недостатъци. В зависимост от интензивността и продължителността на дейността някои материали са по-подходящи от други.

Памук
Първо и най-важно: забравете за памука за всяка дълга дейност или в студени условия. Памукът е най-лошият материал за основен слой. Проблемът с памука е, че той е хидрофилна тъкан (от гръцката "Хидро" (вода) и "Фило" (приятел)). Тези тъкани абсорбират вода и изсъхват бавно. Това означава, че хидрофилната тъкан, като памука, се накисва в пот, улавя топлината на тялото и прави невъзможно поддържането на подходяща температура, увеличавайки риска от хипотермия и други сериозни проблеми. Има причина хората да казват "Памук убива", защото в планините наистина го прави.

За подходящ основен слой трябва да се избира измежду хидрофобните тъкани. Хидрофобните тъкани устояват на проникването на вода (нишките им не попиват вода) и бързо изсъхват с минимална абсорбция на влага в тях. Благодарение на тези характеристики, те успяват да отнемат влагата далеч от тялото и така го поддържат сухо (и съответно топло), колкото е възможно.

Синтетици
Излизат на пазара през 70-те години и днес има огромен избор от различни синтетични тъкани, включително полиестер, найлон, еластан, полиамид и полипропилен. Всеки от тях има различни черти и нюанси, но като цяло те имат добри характеристики и осигуряват удобство. Синтетичните облекла са най - добри при отвеждане на влагата и са най -устойчиви и издръжливи.

Недостатъците на синтетичните влакна са, че те абсорбират повече бактерии, които произвеждат миризми. Това е проблем, ако се използват за многодневни пътувания без да се перат. Те също така не са толкова нежни на кожата, колкото естествените тъкани и могат да протрият кожата в чувствителните зони.
Синтетиците са перфектни за интензивни аеробни дейности и по-кратки пътувания, когато отнемането на влагата има приоритет пред комфорта, необходим за едно многодневно приключение.

Мериносова вълна
Друга възможност за основен слой е мериносовата вълна. Следвайки тенденцията към естествени материали в много отрасли, мериносовата вълна набира позиции срещу синтетика. Тя навлиза в пазара през 90-те години на миналия век. За разлика от традиционната тежка вълна, която има дебели, груби влакна, които дразнят кожата, мериносовата е по-лека и гъвкава, с дебелина около 13-25 микрона. Това прави влакното на мериносовата вълна три пъти по-тънко от човешки косъм и наполовин дебело от традиционната влакнеста вълна. Тези фини и деликатни влакна се трансформират в краен продукт, който е много по-мек за кожата, с редица характеристики, които го правят страхотен основен слой.
Като естествено влакно, мериносовата вълна има много предимства пред синтетичните влакна. Тя е силно дишаща и топла, идеална за студени условия. Интересно е, че свойства и я правят добра тъкан и за топло време, като помага за охлаждане на тялото. Вълната също е естествено устойчива на бактерии и миризми, така че това е добър избор при силни изпотявания. И накрая, това е естествен материал, изработен от възобновяем и устойчив източник, за разлика от синтетичните тъкани, които са на базата на нефт.
От друга страна, въпреки че мериносовата вълна извежда достатъчно добре потта, изсъхва по-бавно от синтетичните влакна. Освен това е по-малко устойчива и издържлива от синтетиката (особено предвид високата и цена) и по-податлива на износване и повреда от скали и раници, например. Не трябва да се забравя, че естествените влакна на мериносовата вълна също могат да страдат от вредители като акари и молци.

Мериносовата вълна е идеална за по-малко интензивни, по-дълги дейности (многодневни пътувания, при които изпирането на дрехата може да не е опция) и при по-студени условия.

Хибриди
Хибридните тъкани са комбинации от мериносовата вълна със синтетични влакна. Смесването на мерино и синтетика в едно цяло съчетава най-добрите характеристики на двата материала и се опитва да сведе до минимум недостатъците. Например, докосването, топлината и антибактериалните свойства на мериновата вата се комбинират с по-бързото изсушаване и повишената трайност на синтетичните влакна........

ДЕБЕЛИНА
Друг фактор, който трябва да вземете под внимание, е дебелината и теглото на дрехата. Основните слоеве се предлагат в различни варианти, обикновено леки, средни и тежки. Изборът трябва да се основава на това колко е студено и каква активност се очаква. Не трябва да се забравя, че основната функция на основния слой е не да задържи топлината, а да отведе потта.
Последна промяна от zcezbpm на съб дек 21, 2019 6:11 am, променено общо 6 пъти.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » съб дек 08, 2018 6:21 am

Една добра статия за избор на ПУХЕНКА http://mountain-talk.eu/how-to-choose-d ... gU5IgsZEoA

Изображение
Последна промяна от zcezbpm на съб дек 21, 2019 6:00 am, променено общо 1 път.

sarbov

Мнениеот sarbov » чет дек 13, 2018 2:10 pm

На задната седалка на колата постилам старо одеало.
Понякога през зимата проходите се задръстват и се налага престой.
Става и за пикник. :)

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » съб дек 15, 2018 7:51 am

Една добра статия за бюджетно решение на РЪКАВИЦИ за зимната планина. http://mountain-talk.eu/budget-gloves-s ... 7ELFzeIOCw

Изображение
Последна промяна от zcezbpm на съб дек 21, 2019 5:57 am, променено общо 1 път.

Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”