Затворен от МВР маршрут. Ком-Емине.Петрохан.

zcezbpm

Затворен от МВР маршрут. Ком-Емине.Петрохан.

Мнениеот zcezbpm » вт мар 31, 2026 7:43 pm

ВАЖНО!!!
Очертава се до лятото полицейската блокада около бившата хижа Петрохан, която блокада започва още от язовира на прохода, тоест на 1.3-2км от хижата (зависи откъде преминавате), да НЕ бъде премахната...... Няма да може да се преминава по маршрута заради множеството полицейски постове в района около изгорялата сграда.... Пазят мястото по-добре от златните резерви във Форт Нокс.....
Писах на 12 .03.2026г до две места... Едното беше местното туристическо дружество, надявах се да знаят нещо повече, но там нямаха отговори, не знаеха нищо хората.....
Писах и на 13.03.2026г до Окръжна дирекция на МВР Монтана, но оттам ми заведоха под номер писмото и до там.... Обясних им с подробности проблема и че няколкостотин човека сами и на групи ще се юрнат лятото(първите ще са още май месец) и ще е главоболие и за туристите и за полицията..... Естествено ги питах за краен срок, за периметъра който пазят, за да го заобиколим и да не им пречим и дори им предложих ако е възможно те да ни предоставят някакъв алтернативен маршрут, който да пусна в групата от 25 000 човека и така всички ще са доволни и ще се избегне играта на стражари и апаши, която ще се разиграе в близките месеци....
Не се надявам първо на своевременен отговор, защото очевидно нямат срокове за това и второ не се надявам на адекватен отговор с предоставене на алтернативен маршрут по който да минаваме....Още не сме дорасли за това институциите да правят такива неща за избягване на бъдещи конфликти, по-скоро ще изчакат апендицита да се спука и тогава ще го мислят или ще оставят потърпевшите, тоест ние да си трошим главите в търсене на решение......
Дано не съм прав и по някакъв начин този проблем се реши до лятото....
Не познавам и районът извън червената марка, за да съм полезен с алтернативен маршрут, който да заобикаля отдалеч периметъра който пазят и който реално не знам докъде е.... Всичко обаче, което не е забранено е разрешено вкл и преминаването през гората далеч от хижата..
От север ако картата е точна хоризонталите са прекалено нагъсто, на всеки 20 метра линейно има 10 метра изкачване, което е на четири крака.. Само това дето съм очертал е към 30-35-40 метра линейно с 10 метра изкачване.... Нямам идея колко е удачно и какъв е терена, ако е равномерно полегат ще се мине, но ако е няколко метра отвесно и после равно няма да е добре....
От юг е плетеница от пътища, но тези по-близките и удобните отиват директно и близо до хижата и това няма да е удачно, защото там гарантирано има други постове и по този предполагам стар асфалт се правят обходи.. Това дето съм очертал с оранжево е егати и заобикалянето и в крайна сметка пак излиза на пътя, където вероятно през определено време обикалят от полицията с колите...
Ако някой местен знае път който да заобикаля този радиус от 1-2 километра или повече около хижата и макар и да добавя още 5-10км повече за деня, пак ще е добре, защото в крайна сметка трябва да се мине и трябва да се мине без проблеми с полицията...
Ако в близките месеци решат да отговорят пак ще пиша, но не разчитайте на безпроблемно преминаване и си подгответе алтернатива още отсега!
Забравил съм как се слагат снимки, дано излезнат, а ако не стане здраве да е.Отваряте картата и измисляте алтернатива. В момента знам колкото и вие, тоест нищо повече и не мога да дам добър заобиколен маршрут.
Изображение

Изображение

zcezbpm

Re: Затворен от МВР маршрут. Ком-Емине.Петрохан.

Мнениеот zcezbpm » ср апр 01, 2026 6:28 am

https://www.facebook.com/groups/1824588117655479/posts/26417590987928517/ Тук е темата във фейсбук, където снимките се качват по-лесно....

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » ср апр 01, 2026 7:01 pm

След 20 дни на 31.03.26г получих отговор от ОД МВР Монтана, но както и очаквах никой не знае нищо по въпроса.Само общи приказки. п.п. Снимката на писмото във фейсбук групата, че тук снимките изчезват след ден.

Изображение
Последна промяна от zcezbpm на чет май 07, 2026 5:07 am, променено общо 2 пъти.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » съб май 02, 2026 3:24 am

На 30 април остава да се пази само хижата. Постовете на прохода са махнати. Има достъп до Творческият дом. Остава да се разбере дали няма да се стреснат полицаите, когато в 4-5 сутринта по тъмно минаваме покрай оградата на хижата. Има още време преди да тръгнат групите.

Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”