112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Планиската спасителна служба при БЧК бе домакин на годишния конгрес на Международната организация по планинско спасяване ИКАР 2016

Планиската спасителна служба при БЧК бе домакин на годишния конгрес на Международната организация по планинско спасяване ИКАР 2016

 

Планиската спасителна служба при БЧК бе домакин на годишния конгрес на Международната организация по планинско спасяване ИКАР 2016

 

За първи път в своята 68 годишна история Международната комисия по планинско спасяване (ИКАР) бе в България, за да проведе своето най-голямо годишно събитие.

От 18 до 23 октовмри в хотел Самоков, Боровец се събраха 343 участници от 33 държави, за да участват в Конгреса на ИКАР.

Водещата тема тази година бе „Издирването – как да подобрим търсенето, преди да започнат спасителните действия”.

Началото бе поставено с така наречения Предварителен ден, в който активно се включиха 236 участника. Разпределени в 20 групи, те преминаха през 10 демонстрационни центъра, където упражняваха елементи и нови практики от различни области на планинското спасяване, като търсене с лавинен уред, техника на сондиране, изравяне на затрупан от лавина, долекарска помощ, спасителни действия от хеликоптер и се запознаха с новости в екипировката за планинско спасяване.

През следващите дни работата на конгреса продължи с презентации и дискусии в комисиите на ИКАР – Земно спасяване, Въздушно спасяване, Планинска спешна медицина и Спасяване при лавинни нещастия, към която е и подкомисията Водачи на спасителни кучета. Имено комисиите са мястото, където се представя и се обсъжда опитът на планинските спасители от целия свят и се изработват световните стандарти на планинското спасяване – Препоръките на ИКАР.

В петъчния следобед, традиционно отреден за представянето на местната организация домакин, планинските спасители от ПСС при БЧК направиха демонстрация на спасителни действия при евакуация на аварирала въжена линия и при издирване на пострадали с обучени кучета.

Забележителното представянето на България и ПСС продължи и по време на вечерята с магическия звук на родопската гайда в блестящо изпълнение на планинските спасители Захари Димитров и Илия Джигошев. Незабравим спомен за всички участници ще остане и моментът, когато планинските спасители от целия свят се хванаха за ръце, за да усетят заедно емоцията и свързващата енергия на българското хоро.

Работата на конгреса завърши с Общото събрание на ИКАР. Това е върховният форум на организацията, който приема новите членове, одобрява бюджета на организацията, избира Управителния съвет. Проведеният в България конгрес ще остане в историята на ИКАР и с преизбирането на Президента и на Управителния съвет – ясен знак за устойчивото развитие на ИКАР.

Заключителното събитие и естествена кулминация на конгреса бе Гала вечерята – време за благодарност и признание. Президентът на ИКАР Франц Стамфли изрази дълбоката си благодарност към ПСС при БЧК за домакинството и отличната организация. От името на домакините Веселин Ганчев, председател на ПСС, поздрави всички, които работиха и допринесоха за успеха на това събитие, а д-р София Стоименова, главен секретар на БЧК, връчи на президента ИКАР почетен плакет на БЧК.

 

 

DSC_1717 DSC_1809 DSC_2346 DSC_2403 DSC_2430 DSC_2411 DSC_2532 DSC_2669 DSC_2808

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*