112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

In memoriam

In memoriam

След кратко боледуване на 27.11.2020 г. ни напусна един от хората, оставили незабравима следа в историята на планинското спасяване – инж. Симеон Симеонов (Симо Железния).

Роден през 1935 г., през 1960 г. става доброволен планински спасител, а няколко години по-късно – инструктор по планинско спасяване. Като редови спасител остава в нарядна група на база Алеко до 1990 г.

Инж. Симеонов е активен член на ръководството на отряда на Планинската контролно спасителна служба (ПКСС) в София, като организатор на учебната работа. През 1973 г., става първият председател на ПКСС и остава такъв до 1990 г.

Участва активно и допринася много за организационното развитие на ПКСС, на ръководните органи на службата, работи ефективно по изработването на нормативните документи на ПКСС – правилници, наредби и др. Като ръководител на Републиканската комисия по планинско спасяване и близък съратник на Петър Москов и Кирил Петров, взима дейно участие и подкрепя процесите за модернизация. Осъществява коректни взаимоотношения с ръководството на БЧК и подкрепя усилията на председателя на БЧК д-р Кирил Игнатов за осигуряване на финансови средства за преустройството на ПКСС. Установява и поддържа полезни контакти с ръководството на Международната организация по планинско спасяване ICAR, на която ПКСС е редовен член от 1971 г. и на спасителните служби на Австрия, ФРГ, Чехословакия, Полша, Швейцария.

Поклонението ще бъде на 02.12.2020 г. в 09,00ч. в църквата на централните Софийски гробища.

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*