112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Календар „Живи планини“ 2023 г. с кауза за планинските спасители

Календар „Живи планини“ 2023 г. с кауза за планинските спасители

Когато ни се обадят с наистина добра идея няма как да откажем! Особено, когато става дума за любовта към планината и грижата за тези, които имат нужда от помощ там горе!

Тази година продажбата на календар „Живи планини“ 2023 г. е с кауза – закупуване и окомплектоване с резервни батерии и консумативи (дефибрилаторни падове (pads)) на четири преносими автоматични електронни дефибрилатора (Automatic Electronic Defibrillator – AED) за отрядите на ПСС в Троян (за района на х. „Плевен“), Благоевград (за района на „Картала“ и х. „Македония“), Смолян (Пампорово и Чепеларе) и Сандански (ЮЗ Пирин и Беласица).

Изборът на тези отряди, като бенефициент на кампанията, е съгласуван с централата на ПСС и е продиктуван от типично голямото струпване на хора в изброените райони/обекти.

В името на тази цел 100% от печалбите от продажби ще бъдат отделени за закупуване на AED- дефибрилатори. След приспадане на разходите за печат на 1 000 броя календари, реклама, опаковки, върнати и невзети календари и брак при транспорт, това се равнява на приблизително 70% от общата цена на всеки един календар.

В числа и с повече конкретика, крайната цел е да се съберат общо 21 000 лв.

Предвид увеличените разходи за печат, цената на календара тази година ще бъде 30 лв.


Но какво точно е AED и защо е важно да се разпространи по-широко в планините у нас?

AED се използва за подпомагане на пострадали с внезапна сърдечна смърт. Това е усъвършенствано и лесно за използване медицинско устройство, което може да анализира сърдечния ритъм и, ако е необходимо, да администрира на пострадалия електрически шок (дефибрилация), за да помогне на сърцето да възстанови ефективния си ритъм.

AED уредът е компактен, лек и лесно преносим, и предоставя възможност за реанимиране на критично пострадали директно на терен.

Разположен там, където има големи струпвания на хора и, в ръцете на обучени спасители, преносимият дефибрилатор може многократно да увеличи шансовете за оцеляване и съвсем буквално да направи разликата между живота и смъртта.

Предимството на тези уреди е и в това, че не е нужно да си медицински специалист, за да ги използваш. Всеки уред има инструкции за употреба в пиктограми на кутията си, а също така и вградени защити срещу неправилно използване.

На практика, чрез AED, всеки, с поне базов курс по първа помощ, средна интелигентност и няколко капки елементарна съобразителност, може да окаже помощ на критично пострадал. Именно това е и причината, тези уреди да са широко разпространени по света, по летища, автогари, големи търговски центрове и дори оживени булеварди.

Човешкият живот е безценен и никой, никога не е застрахован, че нещо няма да се случи с него или близките му. И ние вярваме, че тази кампания е една малка, но изключително важна стъпка към подобряване на безопасността, на всички, които по своя си начин се наслаждаваме и пребиваваме в планината.


За поръчки посетете сайта на кампанията, където може да намерите селекция на най-добрите ни кадри от планината, пълна информация и отчет- https://calendar.mountain-talk.eu

Разгледайте, прочетете и си купете календар, който ще украси вашия дом или офис, а ПСС ще получи още 4 AED дефибрилатора. В момента с такива разполагат базите ни в Банско, Боровец, Алеко и Рилски езера.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*