Кучета спасяват хора след земетресението в Турция

Кучета – спасители от Планинската Спасителна Служба
помагат за спасяването на хора под отломките на сгради
след голямото земетресение на 17.8.99 в Турция

Нашият екип.

На 17.08.1999г, в 03.00ч, в северозападната част на Турция премина земетресение със сила около 7.2 по скалата на Рихтер Опустошените райони бяха на по-малко от 1000км. от София.

Рано сутринта на същия ден беше взето решение за изпращане на спасителен екип със специално обучени кучета, за претърсване и изваждане на хора изпод развалините.

След събиране на групата, приготвяне на аварийните запаси, храна и вода и уреждане на международните формалностите по заминаването, 9 спасители и 4 кучета излетяха за Истанбул с чартърен полет.

На 22-рия час от земетресението екипът беше на летище Истанбул, веднага беше изпратен с полицейски ескорт към град Ада-Пазаръ,на 120км източно от Истанбул, където започна работа. Групата се раздели на 4 звена от куче, водач и помощник, координирани от ръководителя посредством радиостанции.

Първият контакт със затрупан под развалините бе установен в 7.10 сутринта на 18.08. Човекът беше изваден жив. Започнаха да идват сигнали и от другите звена и още хора бяха спасени. Екипът работи до 21,30 часа, с кратка почивка за кучетата по обед, когато температурата достигаше 40°С. След това настъпи пълна тъмнина, поради прекъснатото електрозахранване.

 В 6 часа на следващия ден работата беше подновена. Миризмата на разлагащи се тела и други биопродукти започна силно да влияе на ефективността на кучетата. В 16ч. на 19.08. кучетата бяха изведени от района на срутванията.

 Равносметката е : Ефективните действия започнаха на 27-мия и завършиха на 61-вия час от земетресението, с повече от 65 пускания на кучетата и 12 души извадени изпод развалините живи.