112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Курс за планински спасители – летен профил

Курс за планински спасители – летен профил

база „Алеко“, Витоша
29 май – 5 юни 2022 г.
С курса за планински спасители – летен профил, продължи изпълнението на плана на учебния център на ПСС при БЧК. Георги Черноземски – ръководител, и инструкторите Милен Братанов, Николай Димов, Тервел Тотев, Красен Георгиев и д-р Николай Иванов се постараха да направят учебния процес пълен и интересен за участниците.
След провеждане на входящи тестове курсистите се запознаха със специфични медицински състояния като инфекциозни заболявания, увреждания, причинени от насекоми, влечуги и животни, алергии, остри психотични реакции и наркомании, увреждания при падане и висене в алпинизма, особености на детската възраст, работа с медицински инструменти и кислородни бутилки, практически правила за транспорт на пострадал при различни травми и др.
Техническите теми от обучението включваха метеорологични явления в планините през лятото и свързаните с тях опасности; организация и тактика на евакуация от въжени линии, различни методи за евакуация на бедстващ до безопасно място, собствена евакуация; охрана на спортни състезания и организирани прояви в планините – предварителен оглед на трасето, избор на екипи, екипировка и съоръжения, медицинска раница, радиовръзки; готови средства за транспорт по пътеки и трудни терени – видове и приложение, обвързване и осигуряване при транспорт в трудни терени; работа с двоен и готов полиспаст – необходима екипировка и начин на изграждане; снаждане на двойно въже, изграждане на система за осигуровка и транспорт; спасяване от въздуха с използване на хеликоптер – мястото на планинския спасител при такъв вид акция, посрещане и изпращане на хеликоптера, качване на пострадалия в хеликоптера, стандарти на екипировката и съоръженията и др.
На курсистите бяха представени алгоритми за провеждане на различни видове спасителни акции – за търсене на изгубени в планината, в труден терен, на скали. Каква е организацията и тактиката, готовността на отряда – познаване на района, необходима екипировка и участници, как се избира ръководител и неговите задачи и отговорности, както и попълването на задължителната документация.

Новите доброволни планински спасители са Младен Въчков и Иван Ангелинин от Банско, Илиян Кашкин, Николай Арсенов и Лазар Христов от Благоевград, Манол Николов – Враца, Петър Ергин – Добринище, Станислав Попов и Иван Иванов – Дупница, Калин Кондев – Разлог, Мирослав Иванов – Севлиево, Тодор Николов – Сливен, Калин Костов и д-р Николай Иванов – София, Спас Николов – Стара Загора.

Добре дошли!


ПСС при БЧК изказва огромна благодарност за съдействието на Витоша ски АД, които осигуриха възможност за провеждане на практическо занятие за евакуация от въжени линии и на хотел „Морени“ за вкусната и обилна храна.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*