112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Лавинен Курс на Алеко

Лавинен Курс на Алеко

Миналата седмица от 31ви януари до 4ти февруари на база Алеко се проведе ежегодният Лавинен Курс на Планинска Спасителна Служба.
В рамките на 4 дни над 20 спасители от цялата страна упражняваха своите умения да оценяват състоянието на снега, снежната покривка и да определят вероятността от падане на лавина на даден склон. Тренираха работа с лавинен уред, различни методи за сондиране и изкопаване. Лекциите и упражнения бяха с внимание, насочено към спецификите на първата помощ при лавинен инцидент и за първи път в подобен курс взе участие психолог от Български Червен Кръст.

Курсът завърши с две учебни лавиинни акции, в които взеха участие и две спасителни кучета – Ялк с водач Екатерина Ковачева (отряд София) и Норд с водач Атанас Уков (отряд Банско). Акциите бяха със сложен сценарий с множество затрупани със и без лавиини уреди и в лоши метеорологични условия.

1 коментар

  1. отряд Пирдоп 6 години преди

    Курсът беше изключително полезен, материалът добре подбран, имаше примери от реални акции. Начина, по който ни бяха поднесени лекциите беше увличащ и лесен за усвояване, атмосферата в залата постоянно беше на ниво.
    Тренирахме всяка лекция на терен. Лекторите са невероятни професионалисти с опит в тази област. Благодарим им за отделеното време.

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*