112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Лавинната обстановка в планините остава усложнена

Лавинната обстановка в планините остава усложнена

Планинската спасителна служба при БЧК предупреждава, че лавинната обстановка в планините остава усложнена. В следствие на метеорологичните условия вероятността за инциденти е много голяма, особено ако се подхожда без подготовка и безотговорно към ходенето в планината.

Малко информация по планини:

Витоша: Опасността от лавини продължава да бъде голяма в районите на дупката на Спас, дупката на Романски, улея на Комините, трасето на Боби и лавината в близост до Горно лале.

Рила: Особено сложна обстановка в района на Маркуджик 3 и Мусаленския циркус. Възможност за падане на лавини при много малко натоварване. Подобно е и положението на х. Рилски езера. Не се препоръчва каране в улеите поради навяванията и вероятността за образуване на снежни дъски с голяма дебелина.

Пирин: Остава опасно движението по ръбовете във високата планина заради козирките и натрупаните снежни дъски, както и извънпистовото каране, дори и в горския пояс.

За всички планини: Движете се изцяло по маркирани зимни пътища! Подгответе се добре за преход – екипирайте се добре, тръгнете рано, проучете маршрута, информирайте се за метеорологичната обстановка, но най-важното – преценете собствените си сили и тези на групата/партньора. Не се колебайте да се върнете, ако стане твърде студено или късно.

За любителите на екстремните преживявания в планината – не се заблуждавайте от сравнително благоприятната прогноза за почивните дни. Тя няма да промени опасността. Избягвайте карането в необработени терени, дори в горите вероятността за лавини е голяма. Отдайте се на скоростта по обработените терени, оставете адреналиновите преживявания за по-добри времена.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*