112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Международен курс за работа със спасителни кучета

Международен курс за работа със спасителни кучета

Попрадске плесо, Словакия
13 – 17 март 2023 г.

По покана на ръководителя на Групата за спасяване с кучета на Планинката спасителна служба на Словакия Здено Федор, четирима представители на ГСК – ПСС с кучета взеха участие в международен курс за работа със спасителни кучета.

В обучението се включиха около четиридесет водачи от Словакия, Полша, Чехия и България. Бе наблегнато на някои основни практики за откриване на няколко човека, попаднали в лавина, като всеки учебен полигон беше пригоден да затрудни спасителните кучета в различна степен спрямо количеството миризма и времето за претърсване на лавинното поле.

Обсъдени бяха породите кучета, подходящи за спасяване и спецификата при обучението, развъждането и избора на малко кученце спрямо различните характери и типове нервна дейност на животното. Особено внимание бе обърнато на новата за ПСС при БЧК порода Бордърколи.

Интересна беше презентацията на тема подготовка и обучение на фигурантите, тъй като те са водещи при всички фази на обучението.

Бяха направени и презентации за работата на колегите от Словакия и българския екип при земетресението в Турция, като резултатите бяха високо оценени от участниците от всички държави.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*