112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

ПСС помогна за сбъдването на една мечта

ПСС помогна за сбъдването на една мечта

Вчера успешно бе реализирана идеята на едно младо момче да види залеза от връх Мусала, въпреки инвалидната количка, с която му се налага да се придвижва. Влади е обездвижен след инцидент преди 15 години, но не спира да живее активно и да дава пример за силата на човешкия дух. Планинска спасителна служба с радост се включи, за да помогне логистично и технически.

Повече информация може да прочетете на сайта на идеята, а ние публикуваме разказа на Ники, който е главна движеща сила:

Точно в 8:00 бяхме строени пред долна станция на кабинка, където ни чакаше екипа на Бороспорт. След малка организация, за която по-късно щяхме да разберем, че е била недостатъчна в 8:15 пътувахме нагоре. В продължение на няколко минути се редуваха слънце, мъгла и облаци, за да може в 8:45 да пристигнем на горна станция, където да се любуваме на страхотно време и неописуеми гледки към Боровец, Искър и Мусала.

Там бяхме посрещнати от Пепи Терзийски, който за отрицателно време успя да вкара ред в нашите редици и да поемем нагоре към целта. За мое щастие аз бях разпределен в служебната машина на ПСС и се повозих до заслон Ледено езеро, за разлика от останалите 16 човека от групата, които също се возиха, но хванати за едно въже вързано за нея. Някъде около 10:40, след няколко затъвания на машината и безупречно управление от страна на Константин (Коце), пристигнахме максималната височина, до която успяхме да се качим с машината, а именно 200метра под заслон Ледено езеро.  Последва бързо разтоварване, последни инструкции от Пепи Терзийски и голямото приключение във физически смисъл. За около един час успяхме да направим първите осигуровки и да придвижим Влади до заслона.

12082196_10207417752116232_1439309722_o

 В 13:00 след 10 минутна почивка и проверка на състоянието на Влади, поехме нагоре. Тук имаше няколко основни фигури. Захари Недялков, който беше главния двигател на акиа-та, даващ страшно ценни съвети, раздаващ се физически до последно и готов да пожертва всичко в името на каузата. Милен Братанов, който отговаряше за сигурността на всички ни, Ангел Григорчев и Иван Димитров – отговарящи за стабилността на носилката и положението на Влади в нея, както и още около 10 спомагателни двигатели в лицето на ПСС отговарящи за цялостното логистично придвижване.

12596440_10207417752356238_297068432_n
След серия от доста страшни повдигания на носилката над оголени камъни, почти 90 градусов наклон в края на трасето и редувания на въжета в 15:00 се озовахме на върха. Прекарахме 15 емоционални минути, през които нямаше човек, на когото да не виждаме усмивка на лицето през сълзи от щастие в очите.

В 15:20 поехме обратния път. За наше щастие успяхме за един час да бъдем отново при заслона. Последва финално проверяване на състоянието на Влади, след което най-приятната част за повечето от участниците. Имахме удоволствието да покараме ски по пресен, неотъпкан сняг в продължение на няколко стотин метра, от където отново се натоварихме на машината на ПСС.

За наша голяма изненада домакините ни от  Бороспорт бяха оставили няколко кабини за нас и дежурни на лифта, така че успяхме да си спестим едно дълго прибиране. Вярно щеше да е много красиво, но и на прага на нашите сили.

В 18:00 успяхме да слезем на долна станция на лифта, където бяхме посрещнати от екипа на Бороспорт и спортния директор. Обща снимка с всички и един незабравим ден от историята на нашия живот.

Благодарности на абсолютно всички, които застанаха зад идеята и помогнаха за нейната реализация- Бороспорт, НП Рила, ПСС, Захари Недялков, метеоролозите от връх Мусала и всички анонимни доброволци с големи сърца.

 

12810282_10207417753916277_690653148_o

1 коментар

  1. люсиен нинова 8 години преди

    Една истински красива,силна,реална,вдъхновяваща приказка за вярата,духа,лоялността,физ.сила и щедростта на сърцето!Не съм от хората,които припознава зимата като любимо предизвикателство…но истински се радвам,че има такива хора като Вас-(поименно)Милен,Ангел,Пепи,Коце,Захари,Иван и НП Рила,ПСС Захари Недялков,Бороспорт и всеки друг дал приноса си за това добротворство! Браво!….(макар,че браво емалко,когато сбъдваш невъзможното!)

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*