112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Нова база за планинските спасители

Нова база за планинските спасители

Официална церемония с водосвет, отслужен от иконом Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храм „Св. Георги“ в гр. Дупница, се проведе в района на хижа „Рилски езера“, на територията на Национален парк „Рила“.

Повод за събитието бе първата копка на контролно-информационен пункт „Седемте рилски езера“. Новата сграда ще бъде със смесена конструкция – стоманобетон и дървена с двускатен покрив в стилистиката на съвсем близко разположената хижа „Рилски езера“ и ще е разделена на две части с отделни входове. Едната ще е информационен център на парка, а другата е предназначена за база на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Ще има гараж за две моторни шейни. На първия етаж ще са центърът за туристи и помещения за готвене и хранене, а на втория ще има четири спални – по две спални за служителите на парка и за спасителите. Средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Настаняването на екипите от отряда на ПСС в Дупница ще осигури целогодишно дежурство за по-бърза и своевременна реакция при оказване на помощ на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност, допълват от ведомството.

В церемонията взеха участие министърът на околната среда и водите Емил Димитров, Радослава Чеканска – народен представител от Кюстендилски избирателен район, областният управител на Кюстендил Виктор Янев, Калин Гелев – кмет на община Сапарева баня, директорът на дирекция на НП „Рила“ Красимир Андонов, председателят на ПСС при БЧК Веселин Ганчев, директорът на дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК Емил Нешев, началникът на ПСС – Дупница Кирил Чолаков и планински спасители от отряда.

Към галерията

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*