112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Общо делегатско събрание на ПСС

Общо делегатско събрание на ПСС

 

НУЛЦ на БЧК Лозен, София
9 април 2022 г.

Председателят на Управителния съвет на ПСС при БЧК инж. Веселин Ганчев откри Общото делегатско събрание (ОДС) на Планинската спасителна служба с представяне на гостите: акад. Христо Григоров – председател на БЧК, проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, и д-р София Стоименова – главен секретар.

Акад. Христо Григоров поздрави делегатите от името на ръководството на БЧК и благодари на планинските спасители за тяхната всеотдайност, въпреки липсата на закон, който да защитава правата на доброволците пред работодателите им.

Приветствие отправи и проф. д-р Красимир Гигов, който изрази признателността си към планинските спасители и ги увери, че ръководството на организацията се гордее с успехите на ПСС, като важна част от структурата на БЧК.

ОДС продължи своята работа с отчет за дейността през 2021 г. Инж. Веселин Ганчев запозна делегатите и гостите с основните акценти в работата на планинските спасители през годината. В условията на пандемията от COVID-19 ПСС е оказала помощ на 1 656 пострадали в планините. Случаите на ски писта са 1 477, а проведените спасителни акции – 156 със 179 пострадали във високите части на планината. Намаляването на случаите на оказана помощ се дължи основно на по-малкото случаи на ски писти, поради по-малкия брой чуждестранни туристи, посетили ски курортите, докато броят на проведените акции е нараснал с 37%.

Най-много случаи на ски писти – 661, има в Банско, а най-голям брой спасителни акции – 42, са проведени в Стара планина. В най-много акции – 33, са участвали планинските спасители от отряд София. Повечето от проведените акции са за транспорт на пострадали по време на туристически преходи. През 2021 г. в 156 акции са участвали 283 доброволни, 38 щатни планински спасители и 6 спасителни кучета.

През отчетната година 15 участника в летния и зимен курс за стажанти са придобили звание „Стажант – планински спасител“, а 3 – „Лекар-планински спасител“. Звание „Планински спасител“ са получили 15 души, а 4 планински спасители са придобили звание „Инструктор по планинско спасяване“. Проведени са традиционните работни срещи на лекарите-планински спасители, както и учебно-тренировъчните курсове със спасителни кучета. Член на Групата за спасяване с кучета (ГСК) придоби звание „Инструктор в ГСК“. Свидетелство за „Водач на моторна шейна“ са получили 37 планински спасители, а 2 – за „Управление и поддържане на снежни машини“.

През 2021 г. дирекция ПСС направи сериозна крачка напред в осигуряване на финансиране на дейността извън получаваната чрез БЧК субсидия. Общата сума от дарения и реализирани проекти през 2021 г. е 198 516 лв., което е повече от 6 пъти спрямо набраните средства през 2020 г.

Светослав Генков – председател на Контролната комисия (КК) на ПСС, представи отчета на КК, а директорът на ПСС Емил Нешев – календарния план на ПСС за 2022 г., като първо се спря на проведените зимни атестации на планинските спасители, които са почти приключили. Той информира делегатите кои от заложените курсове вече са преминали и какви са предизвикателствата пред ПСС за провеждане на специализираните обучения при намаления бюджет на БЧК за 2022 г.

Директорът на службата сподели и как е протекло обучението за спасяване на ски писти, проведено от инструктори на ПСС за спасители от Червен кръст Черна гора, и високата оценка за помощта, която ПСС оказва на своите черногорски колеги.

Като част от дневния ред Емил Нешев и началникът на Учебния център на ПСС Николай Димов представиха идея за промяна в начина на получаване на звания в ПСС. Емил Нешев обясни, че през последните години дирекция ПСС е предприела проучване за това  как е организирано планинското спасяване в други страни. Той посочи, че идеята за промяна е породена от факта, че в малките отряди, далеч от развитите ски центрове, много трудно се намират желаещи да станат спасители, които имат добре развити скиорски умения – едно от основните изисквания към кандидатите за планински спасители. Предложението е във всеки отряд да има квота от по-ниско квалифицирани спасители, които да могат да извършват дейности по спасяване в планините, без да има нужда от специализирана техника и екипировка.

На базата на оперативните планове и на организираните от ПСС обучителни курсове и тренировъчни занятия, отрядите ще поддържат на високо ниво подготовката на своите спасители. Ще се развиват уменията за боравене с екипировката за осигуряване на безопасността – лична, на другите спасители и на пострадалите. Всеки доброволец ще може да взима участие в спасителни дейности, за които е сертифициран и е преминал обучителен курс, а при желание ще може да надгражда уменията си.

Представеният план предизвика сериозен интерес и одобрение, особено сред представителите на малки отряди, в чиито райони на охрана няма необходимост от използване на специализирани умения.

В края на събранието д-р София Стоименова изказа своята благодарност към всички планински спасители за добре свършената работа. Тя подчерта, че дейността им е специфична и динамична и им благодари специално за помощта, която оказват в кампанията на БЧК за пострадалите от конфликта в Украйна.

DSC_0016 DSC_0020
DSC_0015 DSC_0041

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*