112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Общо делегатско събрание на ПСС

Общо делегатско събрание на ПСС

НУЛЦ на БЧК Лозен, София
1 април 2023 г.

Председателят на Управителния съвет на ПСС при БЧК инж. Веселин Ганчев откри Общото делегатско събрание (ОДС) на Планинската спасителна служба с представяне на гостите акад. Христо Григоров – председател на БЧК и д-р София Стоименова – главен секретар.

Акад. Христо Григоров поздрави делегатите от името на ръководството на БЧК и благодари на планинските спасители за тяхната всеотдайност, въпреки липсата на закон, който да защитава правата на доброволците пред работодателите им.

След това събранието продължи по дневния ред с отчет на дейността през 2022 г. Инж. Ганчев се спря на най-важните моменти от работата на ПСС през изминалата година.

През 2022 година над 515 планински спасители, организирани в 32 спасителни отряда са оказали помощ на 2 201 пострадали в българските планини. Случаите са на ски писта са 1 997, проведените спасителни акции са 167 със 183 пострадали във високите части на планината, а в 21 случая е оказана помощ на изгубени от дежурните в ЦДП по телефон без необходимост от излизане на спасители на терен. Най-много спасителни акции – 41, са проведени в Рила, а планинските спасители от отряд София са участвали в най-много акции – 37. Повечето проведени акции са за транспорт на пострадали по време на туристически преходи.

След 2 години на ограничения, наложени от пандемията от COVID 19, през 2022 г. ПСС успя да проведе със специализираните курсове за планински спасители “Работа при лавинни нещастия“, ,,Работа на скали“ и “Работа в трудни терени”. 15 участника придобиха звание „Планински спасител“, а 12 планински спасители – „Старши планински спасител“. Бяха проведени традиционните работни срещи на лекарите-планински спасители, както и учебно-тренировъчните курсове със спасителни кучета. През 2022 г. 24 планински спасители получиха свидетелство за „Управление и поддържане на моторна шейна“, а 8 – за „Управление и поддържане на АТВ“.

През годината дирекция ПСС продължи с усилията да осигурява допълнително финансиране на дейността извън получаваната чрез БЧК субсидия, като общата сума от дарения е около 276 000 лв., което е близо 11% повече спрямо набраните през 2021 г.

През 2022 г., 3 представители на ПСС взеха участие в конгреса на Международната комисия по алпийско спасяване ICAR 2022 в Монтрьо, Швейцария. Продължи сътрудничеството с Червения кръст на Черна гора, като 4 инструктори от ПСС проведоха обучения за спасители на ски писти и за управление и поддържане на моторни шейни за района на Черногорския зимен център Колашин. Представители на Групата за спасяване с кучета на ПСС при БЧК взеха участие в 2 курса – в международен курс ,,Спасителни кучета – работа при лавинни нещастия“ в Попрадске плесо, Словакия и в международен семинар „Работа със спасителни кучета при БАК и свлачища“, Пасо Роле, Италия. Двама инструктори в ПСС взеха участие в курс за работа с PETZL LEZARD и в последващо обучение за инструктори в Крол, Франция.

След това думата бе дадена на Павел Тодоров – член на Контролната комисия (КК) на ПСС, за да представи отчета на КК, а след него директорът на ПСС Емил Нешев информира делегатите за това какво включва календарния план на ПСС за 2023 г. Кои от заложените в учебната програма курсове вече са преминали и какви са предизвикателствата пред ПСС за провеждане на специализираните обучения при намаления бюджет на БЧК за 2023 г.

Като част от дневния ред началникът на Учебния център на ПСС Николай Димов напомни, че на предишното ОДС делегатите са дали зелена светлина на дирекция ПСС да разработи проект за промяна на званията в ПСС. Той обясни, че това се налага, поради трудностите, които срещат някои отряди при намирането на желаещи да станат спасители. Демографската криза в по-малките градове в България, ниската планинарска култура и липсата на възможност да развият добри скиорски умения, а това е първото и задължително условие за стажант-спасителите води до намаляване на броя на спасителите в отрядите.

Проектът отново предизвика сериозен интерес и дебати, като представителите на малки отряди, в чиито райони на охрана няма необходимост от използване на ски техника подкрепят тези промени, но по-големите отряди се съмняват в ефективността им. Работата по него ще продължи и през 2023 г., с цел да се изчистят спорните въпроси.

Преди да закрие Общото делегатско събрание, председателстващият даде думата на д-р София Стоименова, която заяви, че винаги е много приятно и интересно да присъства на събранията на ПСС. Тя сподели, че в тези тежки времена много се прави за развитието на службата и изказа огромна благодарност към планинските спасители за тяхната работа в планините и постигнатите резултати.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*