112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Обучение за работа с PETZL LEZARD

Обучение за работа с PETZL LEZARD

Във връзка с участието на  ПСС при БЧК в Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия от ГД ГВА бе предоставено специализирано оборудване – алпийска носилка TYROMONT BAYERN в комплект с вакуум матрак за евакуация на пострадали с възможност за работа с хеликоптер, разглобяема алпийска количка за транспорт на пострадали в пресечен планински терен TYROMONT MOUNTAIN STRETCHER TYRAL, олекотена сбруя за алпийско спасяване и спасяване с хеликоптер KONG TARGET PRO и ремък за осигуряване при евакуация с хеликоптер във фазите оставяне/отнасяне на спасител и пострадал PETZL LEZARD.

По изискване на производителя, спасителите, които ще работят с PETZL LEZARD, задължително трябва да са преминали специален курс в централата на PETZL, Франция. По тази причина, със съдействието на фирма ПИК 3000 ООД – официален представител на PETZL за България, ПСС изпрати двама от своите инструктори на обучение за работа с устройството. Занятията преминаха в следния ред: теоретична част – запознаване, работа и поддръжка на PETZL LEZARD, демонстрация на устройството при различни ситуации, практика на специализиран полигон. След положен изпит по теория и практика участниците получиха сертификат, който удостоверява тяхната правоспособност за работа с PETZL LEZARD.

Двамата инструктори от ПСС имаха възможност да се включат и в обучение за обучители и след като го преминаха и бяха сертифицирани вече имат право да преподават.

Организиране на обучителния процес, поведение на обучителя, изграждане на полигон и демонстрация на различни ситуации при евакуация с хеликоптер бяха темите, по които бъдещите инструктори трябваше да покажат своите умения. В края на курса те положиха изпити – писмен тест, демонстрация на ситуация за работа с устройството от гледна точка на обучител и представяне на част от пълната презентация на PETZL LEZARD.

На завършилите инструктори от фирмата производител ще предоставят методиката за провеждането на такъв тип курсове, през които всички, работещи с ремъка за осигуряване при евакуация с хеликоптер във фазите оставяне/отнасяне на спасител и пострадал PETZL LEZARD, трябва задължително да преминат.

ПСС е единствената служба в България, която може да организира такъв тип обучение със специализираното устройство, което е един от задължителните елементи при съвременното хеликоптерно спасяване.

1665141186479 1665141186493 1665141186520

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*