112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Първа помощ в планината

Първа помощ в планината

Х. Рилски езера
януари – март 2023 г.

От 7 януари 2023 г. отрядът на ПСС – Дупница стартира поредица от беседи, свързани с оказването на първа долекарска помощ в планината.

В продължение на 3 месеца гостите на хижа „Рилски езера“ имаха възможност да се запознаят с различни теми и да опитат някои от способите за оказване на помощ на пострадал в планината.

По първата лекция „Долекарска помощ при спешни състояния в ендокринологията“, д-р Габриела Найденова, ендокринолог, сподели своя опит и даде насоки как да реагираме в случай на хипо-, хипергликемия и кетоацидоза. Вторият лектор – д-р Петър Стоилов, специализант по неврохирургия, запозна присъстващите със спешни състояния като мозъчно сътресение, контузии на мозъка и как правилно се обработват рани на глава, а по темата „Инсулт и епилептичен пристъп“ своите знания сподели неврологът д-р Георги Стоилов, който запозна присъстващите с това как да разпознаем признаците на инсулт и как да реагираме при епилептичен пристъп. Темата на кинезитерапевта Петър Петров беше „Превенция на травми при зимни спортове и възстановяване след травми на коляното“, а травматологът д-р Гроздан Гроздев я доразви с лекцията си „Обработване на рани в планински условия и имобилизация на долен крайник“. Специализантът по офталмология д-р Фади Шен запозна туристите с темата „Долекарска помощ при очен травматизъм и снежна слепота“. Беседата на д-р Георги Митев, специализант по кардиология, беше на тема „Долекарска помощ при високо кръвно и остър коронарен синдром“, а финалната лекция „Долекарска помощ при кардиопулмонална ресусцитация“ бе поверена на лекарят планински спасител д-р Севдалина Михайлова.

Лекциите се радваха на значителен интерес, не само сред туристите и скиорите, но и сред планинските спасители, които успяха да опреснят и разширят знанията си по конкретни теми.

Подаръци за лекторите бяха осигурени от магазин за алпийска и туристическа екипировка Stenata и от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), а топлото посрещане – от х. Рилски езера.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*