112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Планинската спасителна служба при БЧК вече разполага с RECCO® детектори

Планинската спасителна служба при БЧК вече разполага с RECCO® детектори

Изключително успешно приключи кампанията на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) „За да спасим живот в планината”.

Точно три месеца след нейния старт, първите четири RECCO® детектора, заедно с пълното оборудване за работа с тях, вече са в България. Те са предназначени за откриване на затрупани от лавини и ще бъдат разположени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти – около хижа „Алеко“, Витоша, над Боровец – м. Маркуджиците, и в Рила – близо до Седемте рилски езера. Четвъртият детектор е осигурен от Българската лавинна асоциация и ще бъде позициониран на Банско, Пирин.

Системата на шведската компания RECCO® е въведена на много места в Европа и по света. Детекторите се наемат за период от 5 години. Отражателните пластини могат да бъдат закупени от любителите на зимните спортове, а много производители ги вграждат в ски екипировката.

Средствата за наем на уредите бяха набрани изцяло от дарения. Основните дарители бяха две големи български компании. С най-съществен принос за успеха на кампанията е дарението на SiteGround. Компанията е сред глобалните лидери в сферата на уеб хостинг и софтуер услугите в света. Макар да прекарват голяма част от деня си в работа на компютър, в екипа си SiteGround има много запалени пътешественици, байкъри, сноубордисти и скиори. Именно това е една от причините да подкрепят ПСС. В допълнение към дарените средства за наемането на първите 3 RECCO детекторa в България, съвместно с ПСС, SiteGround разработват и опростен Наръчник за Безопасност в Планината, който да ни напомня, че личната подготовка и отговорност са водещи, за да се насладим и останем в безопасност сред природата. Към Наръчника, може да бъдат изтеглени и специалните Уолпейпъри за Телефон с най-важните контакти на ПСС, които ще Ви бъдат под ръка при спешни случаи. Цялата интересна история за партньорството между ПСС и SiteGround може да прочетете на кариерния блог на SiteGround.

В решителен момент в кампанията се включи и Спорт депо АД SPORT DEPOT – част от световната мултибранд верига за спортни стоки SPORT2000 International. Компанията има над 20 години опит на пазара. В 25 магазина SPORT DEPOT в 17 населени места в страната, както и онлайн на www.sportdepot.bg се предлага огромен избор от хиляди продукти за различни видове активности от 140 утвърдени марки.

Много са даренията и от други юридически и физически лица, постъпили чрез преводи по банковата сметка, online през системата на БЧК, както и през iCard.

ПСС при БЧК благодари на всички фирми и любители на планината, които се включиха в кампанията и дариха средства, за да може да се осъществи идеята „За да спасим живот в планината”.

1 коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*