112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Планинските спасители на БЧК с почетна награда

Планинските спасители на БЧК с почетна награда

20 години от земетресението в Североизточна Турция

17 август 2019 г.
Кочаели, Турция

На възпоменателна церемония по случай 20-ата годишнина от опустошителното земетресение със сила 7.2 по скалата на Рихтер от 17 август 1999 г. в северозападната част на Турция председателят на Турския Червен полумесец д-р Керем Кънък връчи благодарствен плакет на директора на Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст Емил Нешев. Той изказа дълбока и искрена благодарност на българските планински спасители, включили се в спасителните действия още в първите часове след природното бедствие.

Инж. Пенчо Бабукчиев, ръководител на групата планински спасители, участвала в издирването на затрупани хора в Адапазаръ, от своя страна разчуства присъстващите, като и им връчи албум със снимки от работата българските спасители.


Инж. Пенчо Бабукчиев си спомня:

„На 17 август 1999 г., в 03.00 часа в северозападната част на Турция бе разтърсена от земетресение.

В 8.30 часа управлението на ПСС взе решение за изпращане на спасителна група от девет души, включваща водачи, спасителни кучета и помощници в района на бедствието. Веднага направихме връзка с председателя на Българския Червен кръст, а в 14.00 часа лично министър-председателят Иван Костов разреши отпътуването на групата, приветствайки изключително радушно предложението. Осигуриха се входни визи за Турция, финансови средства и транспорт с чартърен полет на Хемус-Ер за 23.50 часа на 17 август.

От 16.30 часа започна закупуване на храна и вода, подготви се авариен спасителен инвентар и имущество от аварийния склад на ПСС в Лозен.

В 01.15 часа на 18 август самолетът кацна на летището в Истанбул и в 02.00 часа българската група потегли от Истанбул с назначение за работа в град Адапазаръ, област Сакария. Предоставен ни беше автобус с шофьор от градския транспорт в Истанбул, който да помогне за пренасянето на хората и спасителните кучета с целия багаж, храна, вода, аварийно имущество за целия престой, както и един представител на организаторите за съдействие, който беше с групата през цялото време. В автобуса монтирахме и стационарна радиостанция на ПСС, с която поддържаме непрекъсната радиовръзка с отделните подгрупи и водачи.

На 27-ия час от земетресението, влязохме в град Адапазаръ и веднага започнахме работа, разделени на четири подгрупи с водач, куче и помощник. Много български изселници ни придружаваха и помагаха с превода.

В 07.10 часа се получи и първият сигнал за локализирано място и жив човек. Започнаха да идват сигнали за открити живи хора и от другите групи. В една сграда локализирахме сигнал зад стени и паднало стълбище, откъдето, след разкриването, са изнесохме живи четири момичета и едно момче. За съжаление, по-късно момчето е починало. През този ден с помощта на спасителните кучета бяха локализирани местата и изведени общо дванадесет живи.

Работните условия, и за хората, и за кучетата бяха изключително тежки, но работихме заедно безотказно. Всички електро- и водни инсталации в града бяха повредени. Заради непрекъснатите вторични трусове спасителните групи бивакуваха под открито небе.

На 19 август отново бяхме в центъра още от 06.00 часа. За разлика от предишния ден, още от ранната сутрин се разнасяше силната миризма на разлагащи се трупове и други загниващи биопродукти. Минаваше петнадесетият час от труса и високите температури, липсата на електричество, вода и канализация влошаваха ситуацията. Наличието на тези силни миризми затрудняваше работата на кучетата.

Групата преустанови работа в 16.00 часа и съгласно предварителната уговорка с организаторите, поради изпълнението на задачата си и със съдействието на генералното консулство в Истанбул, отпътувахме към България.“

2КРАТКА ПОЧИВКА ПРЕДИ НОВАТА ЗАДАЧАИЗЯСНЯВАНЕ НА СИТУАЦИЯТА

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*