112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Продължава работата на планинските спасители

Продължава работата на планинските спасители

ofeliite_01В 19.07 ч. на 12 август трима туристи се изгубват в мъглата над Седемте рилски езера, Рила. След указания от дежурния планински спасител в Централния денонощен пост те инсталират мобилното приложение на ПСС, успяват да изпратят координатите си и са упътени към пътеката. Тъй като денят е към края си, съветът на дежурния в ПСС е, вместо към х. Рилски езера, да излязат на билото и да тръгнат по маркировката към х. Иван Вазов, където са пресрещнати от хижаря и настанени за през нощта.

На следващия ден в същия район, близо до ез. Бъбрека, френска туристка пада и наранява десния си лакът. Двама планински спасители от отряд Дупница обездвижват и превързват пострадалата и я транспортират до лифта.

На 13 август акция провеждат и от отряд София. Жена на 67 г. е паднала и е контузила глезена си. Екип от 10 спасители се отправя към района на х. Офелиите и я транспортира до екип на спешна помощ.Akzia_Dobrinishte_03

На 14 август, в района на Попово езеро в Пирин жена чупи крака си. Тъй като районът е отдалечен, а теренът – труден, в помощ на пострадалата се отправят 21 доброволци от отрядите в Банско и Добинище. След като кракът и е обездвижен, тя е транспортирана с количка.

Същия ден, по време на туристически преход в района на вр. Ботев, Стара планина жена получава инсулт. Двама спасители от отряд Калофер бързо се отправят към мястото на инцидента и след консултация по телефона с лекар, я транспортират до извикания екип на спешна помощ.

На 15 август, отново в Стара планина, има два инцидента. Първият случай е на пострадал турист в района на южните склонове на връх Ботев – южния Джендем. 14 доброволци от отрядите в Карлово, Калофер, Сопот и Пловдив са се притекли на помощ на мъж със сериозна порезна рана на ръката, причинила голяма кръвозагуба. Човекът е бил в тежко състояние. Спасителите са оказали необходимата помощ за извеждането му от планината и той е предаден на Спешна помощ.

Друг инцидент също е регистриран в района на Лакатник, Стара планина през денонощието. Екип от 4 спасители от отряда на ПСС е оказал помощ на турист с изкълчен глезен.

1 коментар

 1. Мариана Дарска 1 година преди

  Здравейте!
  Аз съм жената, която на 14 август т.г. в района на Попово езеро в Пирин си счупи крака.
  Бих искала от все сърце да благодаря на всички спасители от екипите на град Банско и на град Добринище, които ми се притекоха на памощ. Не мога да намеря думи, за да изразя благодарността си към тези смели, силни, добри, самотвержени и всеотдайни мъже. Не зная имената им, но помня лицата им, помня думите им…
  За мен и моено семейство (дъщеричките ми и съпруга ми) тези мъже са истински ГЕРОИ!
  В Пирогов ме оперираха, в крака си имам пластина и 11 пирона. Успяхме и благополучно да се приберем в Полша, където живеем.
  Още веднъж благодаря и желая на висчки Ви, на всеки един по отделно много здраве, щастие, сили, късмет и всечко най-хубаво на Вас и Вашите семейства.

  С огромно уважение и сърдечен поздрав,
  Мариана Дарска и семейство

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*