112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

ПСС при БЧК проведе курс за стажант-планински спасители

ПСС при БЧК проведе курс за стажант-планински спасители

база „Алеко“, Витоша
22 – 29 май 2022 г.

След полагане на входящи тестове – технически и медицински, до участие в планирания от Учебния център на ПСС при БЧК курс за стажант-планински спасители – летен профил, бяха допуснати 14 кандидати от цялата страна.
Ръководител бе инструкторът по планинско спасяване от отряд Банско Ивайло Валеов, който, подпомаган от колегите си Марин Ив. Хитров – инструктор от отряд ПСС Троян и Николай Димов – началник на Учебния център на ПСС, се справи с отговорната задача да въведе курсистите в основите на планинското спасяване през летния сезон – опасности в планината, оценка на риска спрямо теренните и метео-условия, необходима екипировка и подредба на раницата, планиране на маршрут.
Изграждане на фиксирани точки на скала, видове установки и инвентар; изграждане и движение по парапети, необходими съоръжения, последователност от действия и правила при движение; техника на движение по скали, основни захвати в катеренето; осигуряване и самоосигуряване на скали; самопомощ и другарска помощ на скала; импровизирани средства за транспорт през лятото; ориентиране – основни понятия, работа с карта, компас и GPS; радиовръзки в системата на ПСС са само част от темите, които на теория и в практически модули трябваше да усвоят участниците.
Лекциите по медицина, проведени от д-р Марина Колчева – лекар-планински спасител от отряд София, също включваха теория и практика – видове рани, импровизирани средства за превръзки и имобилизация; проверка и оценка на основните жизнени функции; сърдечно-белодробна реанимация; травми на главата и гръбнака; травма на гърдите, корема и таза; съчетана и комбинирана травма; вътрешни заболявания; отравяния и др.
Последният ден от курса бе посветен на изпити, в които всички имаха възможност да покажат наученото и да придобият звание „Стажант-планински спасител“.

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*