112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

ПСС с четири нови специализирани дрона с термокамери

ПСС с четири нови специализирани дрона с термокамери

ПСС при БЧК получи четири специализирани високотехнологични дрона с термокамери за издирване и спасяване на пострадали в планината. Те са дарение от IT компанията SiteGround и са на стойност близо 50 000 лв.

Четирите модерни устройства ще покрият територията на основните и най-натоварени планински масиви у нас, които са предпочитани за туризъм – Централен Балкан – Юг, чрез отряд на ПСС-Калофер, Рила – чрез спасителна база Боровец, ЮЗ Рила – чрез отряд ПСС-Благоевград, както и ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица – чрез отряд ПСС-Сандански.

Благодарение на тази специализирана техника, екипите на ПСС ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терени и при лоши метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки спасителни операции на територията на страната.

Само през изминалата 2022 г. ПСС при БЧК е оказала помощ на над 2500 пострадали и е провела близо 170 спасителни акции във високата планина. Нашата дейност е свързана с работа при повишен риск и в трудни метеорологични условия. С тези дронове, от една страна, ще можем да бъдем по-бързи в откриването на пострадалите в планината и да им окажем навременна и адекватна помощ, а от друга страна ще имаме възможност да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки рискове, доколкото е възможно. Изключително сме благодарни на SiteGround за социалната стратегия на компанията и за разбирането на проблемите в планините, както и за безценната помощ, която ни оказват”, заяви Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Това дарение е естествено продължение на усилията ни да подкрепяме активния начин на живот и желанието на повече хора да бъдат сред природата. За нас това са основни ценности, които изповядваме като екип и се надяваме, че ще допринесем нашите приятели и партньори от ПСС при БЧК да изпълняват отговорните си задължения по-леко и тази подкрепа ще помогне за спасяването на човешки живот”, коментира Николай Тодоров, главен изпълнителен директор на SiteGround.

Дарението е в продължение на социалната стратегия на SiteGround, която  подкрепя природата и активния начин на живот. През 2021 г. SiteGround дари на ПСС първите четири детектора RECCO за откриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се ползват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец. Като част от кампанията, SiteGround разработва и специален наръчник за безопасност в планината, който може да помогне на всеки да планира своето планинско приключение, така че да бъде в безопасност.


На снимката от ляво надясно: Христо Сливков, завеждащ ПСС-Троян, Емил Нешев, директор дирекция ПСС при БЧК, Красен  Георгиев, главен специалист „Аварийно-спасителна дейност“, дирекция ПСС, Милен Братанов, завеждащ ПСС-София, началник база „Алеко“.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*