112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

„Работа в трудни терени“

„Работа в трудни терени“

15 – 19 юни 2022 г.
Хижа „Рилски езера“

За пръв път след обявяването на пандемията от COVID 19 Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК проведе специализирания курс „Работа в трудни терени“. Ръководител беше Калин Зарев – инструктор по планинско спасяване от отряд ПСС – Дупница, а при теоретичните и практически занятия му помагаха Орлин Стойчев – инструктор от отряд ПСС – София и Николай Димов – началник на Учебния център в дирекция ПСС. Лекциите по планинска медицина бяха поверени на д-р Димитриос Василиу – лекар-планински спасител от отряд ПСС – София.

Катерене по стръмни скално-тревни склонове, изграждане и движение по парапет, организиране на рапел, движение по стръмен снежен склон с използване на котки и ледокоп, изграждане на фиксирани точки и установки върху фирнован сняг и естествени теренни форми, транспорт на пострадал по стръмен склон, работа с GPS, проверка и оценка на основните жизнени показатели, видове травми, клиничен протокол за поли-травма бяха само част от темите, с които участниците надградиха знанията си.

Курсистите проведоха и няколко учебни акции за търсене на изгубени и пострадали в трудни терени, а в края на обучението всички успешно положиха изпит за звание „Старши планински спасител”.

Повече снимки вижте в галерията.

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*