112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Сериозна акция на Витоша

Сериозна акция на Витоша

На 12 юни 2022 г. (неделя) по обяд, въпреки метеорологичните прогнози, мъж и жена тръгват от х. „Еделвайс“ в посока х. „Алеко“. Поради влошаване на времето – мъгла, дъжд и понижаване на температурите, двамата решават да пресекат на пряко от горна станция на Конярника към Капакливец (през вододайната зона!) и от „Алеко“ да се приберат с автобус до София. Не след дълго те се изгубват в района на Горно плато и в продължение на около 4 часа се лутат в района, без да открият път в гъстата растителност.
След многократни молби на жената да се обадят и да поискат помощ, мъжът накрая се съгласява и около 20:30 ч. тя подава сигнал на тел. 112, откъдето информират Централния денонощен пост на ПСС, като координатите на мобилния й телефон излизат автоматично в центъра на 112. Дежурният планински спасител в база „Алеко“ веднага тръгва с високо проходим автомобил към мястото и след около 30 мин., в 21:00 ч., открива жената в района на вр. Капакливец. Тя е премръзнала, но в сравнително добро състояние и обяснява, че нейния спътник е изостанал и се намира на около 500 m в трудно проходими хвойни. Съобщава също, че той е с белодробни проблеми и прекаран лек инсулт.
След бърза оценка на ситуацията, спасителят извиква на помощ служител от х. „Алеко“ и иска съдействие от отряда на ПСС – София, като задължително изисква присъствие на лекар планински спасител. Оставя жената в отоплената кола, заедно със служителя от хижата и тръгва да търси мъжа. Намира го премръзнал и мокър, напълно изтощен и неспособен да се движи. Преценява, че пострадалият е изпаднал в хипотермия и веднага взема мерки за затопляне и подаване на кислород, като се стреми непрекъснато да го държи буден.
След пристигането на групата от седем доброволни и щатни планински спасители, между които и двама лекари, започва незабавен транспорт с планинска количка по тежък терен, заблатен от падналия сериозен дъжд, през непроходими хвойни и високи треви.
В 23:30 ч. пострадалият е откаран в база „Алеко“ и е предаден, затоплен и в стабилно състояние, на очакващата го линейка на Спешна помощ.
Въпреки, че имат планинска застраховка, пострадалите не са били подготвени с адекватна за високата планина екипировка, сериозно са подценили метеорологичните условия и са надценили собствените си възможности и здравословно състояние.

Благодарим на всички участвали в акцията!


И отново Ви напомняме:

• Планирайте преди да тръгнете! Проучете внимателно маршрута!
• Набележете резервен план в случай, че нещо се обърка.
• Съобразете екипировката, опита си и възможностите си спрямо маршрута.
• Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете.
• Направете си планинска застраховка!
• Научете основни похвати за оказване на първа помощ!
• Ходенето сам в планината води до сериозни рискове! Избягвайте го!
• Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут.
• Пестете батерията на телефона си.
• Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС!
• Вземете сладки храни, които бързо възстановяват енергията.
• При топло време обезводняването е сериозен проблем. Носете вода!
• Независимо от условията носете свирка, челник, резервни батерии.
• Ако имате сериозен проблем и се нуждаете от помощ запазете спокойствие! Подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*