112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Сериозни инциденти с парапланеристи в Стара планина

Сериозни инциденти с парапланеристи в Стара планина

В 12.50 ч. на 12 септември от SOS центъра на Гармин е получен сигнал за британски гражданин, паднал с парапланер в района на Централна Стара планина над Карлово. Тъй като в района няма покритие на мобилните телефони, дежурният в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, локализира мястото на инцидента през изпратените от системата на Гармин координати и изпраща до пострадалия запитване за неговото състояние. След като разбира, че парапланеристът е в съзнание, без открити фрактури, но не може да се движи, веднага предава случая на отряда в Карлово. Организирана е спасителна акция, в която се включват 9 планински спасители от отрядите в Карлово и Сопот.

Поради отдалечеността на мястото на инцидента и предполагаемото тежко състояние на пострадалия, е взето решение да бъде задействана процедурата през ГД ПБЗН – МВР и към 15.00 ч. от авиобаза Крумово излита хеликоптер „Кугар“ със задача да открие, евакуира и транспортира пострадалия до УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Предупредени са и фирмите, организиращи полети с парапланер в района, да прекратят излитанията.

По същото време през системата за спешни повиквания 112 е получен сигнал за втори парапланерист, също британски гражданин, паднал в дере над горския пояс близо до х. Равнец. Той е в съзнание и може да се движи, но изпитва силни болки. След като го предупреждава да остане на място и да чака помощ, дежурният в ЦДП се свързва с отряда на ПСС в Калофер, откъдето организират втора акция. Петима планински спасители от Калофер и Карлово се отправят към мястото на инцидента.

Междувременно хеликоптерът достига до първия пострадал и възможно най-бързо го транспортира до УМБАЛ „Свети Георги“, като за кацане, се налага да бъде използван паркинга на болницата. Импровизираната площадка е отцепена от служители на Министерство на вътрешните работи, за да се гарантира безопасността на гражданите и в 16.20 ч. пострадалият е предаден на очакващия го екип за спешна помощ.

Тъй като състоянието на втория пострадал също е сериозно, почти веднага след кацането на вертолета в базата, е решено да се извърши и втори полет. В 17.05 ч. вторият екипаж вече е във въздуха.

Въпреки голяма надморска височина, силни пориви на вятъра, непрестанна турбуленция, с мощни низходящи потоци, пресечен релеф екипажите се справят успешно и вторият пострадал също е транспортиран до УМБАЛ „Свети Георги”.

ПСС при БЧК благодари на началника на отбраната на РБългария, ГД ПБЗН – МВР, МО, на командира на авиобаза Крумово, на екипажите на хеликоптера и планинските спасители, участвали в акциите, за положените усилия и отличната организация.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*