112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Спасен живот с помощта на АЕD дефибрилатор

Спасен живот с помощта на АЕD дефибрилатор

На 1 февруари в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК е получен сигнал за жена в безпомощно състояние, намираща се близо до базата на ПСС в Боровец. Дежурният веднага информира своите колеги и към мястото са изпратени двама планински спасители, които откриват жената в безсъзнание със спряла сърдечна дейност и дишане.

Решават веднага да поискат специализирано оборудване от базата и започват обдишване с помощта на амбу, кислородна бутилка и използват автоматичния външен дефибрилатор (AED) на базата, благодарение на който сърдечната дейност е възстановена. Към тях се присъединяват д-р Бончев от медицинския център и случайно преминаващ рускоговорящ турист.

При пристигане на линейката жената вече е в стабилно състояние и е предадена на пристигналия екип, който да я транспортира до болнично заведение.

Това е един от случаите, при който отново се доказа колко е необходимо наличието на AED за оказване на първа помощ. База ПСС – Боровец е една от първите, които преди 5 години се сдобиха с дефибрилатор, дарение от Фондация „Първите три минути“.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*