112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Спасителна акция в Стара планина – вр. Малък Купен – 07.05.2017

Спасителна акция в Стара планина – вр. Малък Купен – 07.05.2017

Хронология на събитията свързани с акцията в Централна Стара Планина на 07.05.2017 г.

06:05 ч. В Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) се получава обаждане за туристи (мъж и две жени), които са предприели на 06.05.2017 г. преход от х. „Амбарица“ към х. „Добрила“. Последен с тях е разговарял подаващият сигнала, който предава информацията , че в 16:00 ч. тримата туристи са били на вр. „Амбарица“, където видимостта е била ниска и са имали проблем със следването на пътеката. По-късно, един от телефоните им звъни, но никой не  отговаря, няма ги и в нито една от хижите в района.

06:20 ч. Случая е предаден на отряд ПСС – Сопот, започва подготовка за  акция за издирване на загубилите се.

07:20 ч. Трима близки на туристите се качват към х. „Добрила“.

08:30 ч.  Задействана е процедура за локализиране на GSM телефона на изгубените.

08:40 ч. Четирима спасители, близки на изгубените от отряд Ловеч, тръгват към х. „Дерменка“ и след това х. „Добрила“, а шестима спасители от отряд Сопот се качват към х. „Добрила“.

09:15 ч. На х. „Добрила“ се появява едната от изгубените. Тя е в шок, говори несвързано, прекарала е цялата нощ на открито при отрицателни температури. Информацията, която успяваме да съберем по телефона е, че на вр. „Амбарица“ са тръгнали в погрешна посока към вр. „Ботев“. Някъде по пътя виждат вр. „Купена“, осъзнават грешката си и тръгват да се връщат, когато единият от тях се подхлъзва и полита надолу по северния склон на билото.

11:10 ч. Близките на туристите намират мъжът в тежка – lV степен хипотермия, неконтактен, от северната страна на вр. „Малък Купен“. Започват опити за реанимация (CPR).

11:15 ч. В акцията се включват отрядите от Троян с шестима спасители, Калофер, Карлово и Пловдив с  по четирима, които ще подходят от северната и южната страна.

12:15 ч. Близките на туристите  намират жената мъртва 150-200м. по-ниско по склона, междувременно мъжът е починал. Спасителите от отряд Сопот започват извличане на телата към билото за да бъдат транспортирани до х. „Добрила“.

viber image

12:20 ч. Спасители от отрядите Карлово, Калофер и Пловдив се качват с лифта от Сопот, и ще подпомогнат транспорта на телата.

17:52 ч. Спасителите са на х. „Добрила“ с телата.

20:00 ч. Край на акцията.

Като оставим на страна хронологията, трябва да кажем, че този период от годината е характерен с топене на снежната покривка, но в стръмните улеи по високите части на планините все още има твърди и заледени снежни преспи, подсичането на които без наличието на специална екипировка е крайно опасно. Това дава предпоставка за тежки инциденти, както и в този конкретен случай. Опасността става още по-голяма, когато имаме натрупана умора, а и метеорологичните условия са лоши. Това налага да не се подценяват условията в планината, както и предварителната информация за маршрута, който ще се предприеме. Разбира се и екипировката, с която се тръгва в планината, трябва да е съобразена с маршрута и сезона за да може пребиваването да е приятно и безопасно.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*