112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Спасяване на ски писти за доброволци на Червен кръст – Босна и Херцеговина

Спасяване на ски писти за доброволци на Червен кръст – Босна и Херцеговина

кк Пампорово
30 януари – 2 февруари 2023

Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) обучи четирима представители на дружеството на Червения кръст на Босна и Херцеговина кантон Тузла по спасяване на ски писти. Обучението се проведе по молба на Червения кръст на Босна и Херцеговина на базата на сътрудничеството между двете национални дружества.

След като участниците, трима мъже и една жена, показаха своите знания с входящ тест медицина и владеене на ски техника, те продължиха да надграждат знанията си по темите – какви са опасностите в планината през зимата, елементи на ски техниката по време на транспорт на празна спасителна шейна по лифт и ски писта, тактика и последователност при оказване на долекарска помощ, проверка и оценка на основни жизнени функции, изследване на пострадал, положение за транспортиране на пострадал с различни увреждания, тактически план за охрана на ски писти  и др.

В края на курса участниците положиха изпит и получиха сертификати за успешно завършен курс за спасители на ски писти.

Те ще прилагат своите нови умения на практика в ски център Караула над град Кладан, кантон Тузла, изграден да бъде използван като резервно трасе за зимната олимпиада в Сараево 1984 г.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*