112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Тежка акция на Боянския водопад

Тежка акция на Боянския водопад

Boyana_Fall_03Малко след 9 ч. на 14 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за катерач, паднал на Боянския водопад. Веднага е взето решение в акцията да участват 2 групи планински спасители.

Първа група тръгва с две моторни шейни Ski Doo Summit и пълно медицинско оборудване от база ПСС – Алеко през Долно плато, Каменно здание, хижа Бор, хижа Тинтява, Родина, Момина скала, през Плюещата чешма в посока към Боянския водопад. Целта е да достигнат възможно най-бързо до мястото на инцидента и да окажат спешна медицинска помощ на пострадалия.

Втората група, с останалата част от оборудването – транспортна количка, вакуум матрак и алпийски инвентар, тръгва от Алеко с високопроходим автомобил Tоyota Hilux през Драгалевци и Бояна. От ЦДП е организирана и трета група доброволни планински спасители, които да помогнат при транспорта на пострадалия.

Първата група, в която има и лекар планински спасител, достига до мястото на инцидента за 40 минути, започва преглед на пострадалия и събира информация от очевидците. Оказва първа медицинска помощ, като установява множество тежки травми и го подготвя за транспорт. Междувременно пристига втората група.

Пострадалият е прехвърлен във вакуум матрака и с помощта на количката започва транспорт нагоре от Боянския водопад към хотел Копитото. Използвана е система на противотежест – със стабилни носещи точки по дървета и скали и двойно въже, на единия край на което е носилката, а на другия се хващат 3-4 човека и тръгват надолу по терена. В движение се разминават с количката. По този начин транспорта е почти непрекъснат, щадящ и сигурен. Комуникацията и регулирането на скоростта на теглене са отлични.

Включват се всички пристигнали на терен спасители, както и повечето катерачи, намиращи се в района на Боянския водопад, които предоставят и част от собствената си екипировка.

При достигане до моторните шейни, количката е закачена на едната от тях и пострадалия е транспортиран до линейката, която вече чака на хотел Копитото. Предаден е на екипа на Спешна помощ в 12:20 ч. в тежко състояние и е откаран към УМБАЛСМ Пирогов, придружен по пътя към болницата от д-р Севдалина Михайлова – лекар планински спасител.

Този случай доказва колко голяма е важността да има хеликоптер HEMS с лебедка, тъй като в труднодостъпни терени кацането е невъзможно, а времето за транспортиране на тежко пострадал е от изключително значение.

Благодарим на всички доброволци, които ни оказаха неоценима помощ.

1 коментар

  1. Пенчо Бабукчиев 6 месеца преди

    Браво, професионален подход, много добре организирана акция и отлична работа по спасяването на пострадалия!

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*