112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Тежка акция на планинските спасители

Тежка акция на планинските спасители

На 10 ноември 2019 г. в 20:52 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК е получен сигнал, че жена на 64 г. е в неизвестност от няколко часа. Тя е предприела сама преход в Мальовишкия дял на Рила, но от следобедните часове нейните близки са загубили контакт.

В 21:30 ч. екип на ПСС – Боровец се насочва по маршрута, който жената е обявила при тръгването си от хижа „Мальовица“, но без резултат. Те продължават издирването на следващия ден, като към тях се присъединяват още 5 планински спасители от Самоков, както и двама доброволци. Те започват обход и претърсване на всички маркирани по-вероятни трасета. Отново няма резултат в издирването на жената, която, по данни от нейните близки, е с тъмни дрехи, сливащи се с каменистия терен.

Междувременно от централата на ПСС е поискан хеликоптер от авиобаза Крумово за облитане и оглеждане на по-голям район. С бързата намеса на МВР и МО такъв е осигурен, заедно с планински спасители, готови да излетят във всеки един момент. Но поради рязкото влошаване на времето и появилия се силен вятър полетът е задържан.

Днес, 12 ноември, издирването продължава, като към спасителите от Самоков се присъединиха и доброволци от София и Пловдив с две спасителни кучета. Военният хеликоптер отново е в готовност да излети, но засега това е невъзможно поради силния вятър и лошата видимост. В момента на терен работят над 20 планински спасители, които продължават да обхождат района.

ПСС при БЧК умолява журналистите да не звънят на телефоните в ЦДП, тъй като това затруднява комуникацията със спасителите на терен. При получаване на нова информация, тя ще бъде публикувана на интернет страницата на ПСС.

viber_image_2019-11-12_08-55-08 viber_image_2019-11-12_08-55-32

1 коментар

  1. Иванка Ярловска 3 години преди

    Спасителите не са длъжни да си рискуват живота заради луди ! Планински спъсител спасява хора попаднали в беда по невнимание или изненади в планината , но да правят акция да търсят лудите из горите , не съм съгласна

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*