112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Тежка акция в района на вр. Джано

Тежка акция в района на вр. Джано

Малко преди 15 ч. на 30 октомври през тел. 112 в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба при БЧК е получен сигнал за инцидент в района на вр. Джано в Пирин. Жена на 53 г. се е подхлъзнала по заледен склон и е в тежко състояние. Незабавно към върха тръгват планинските спасители от база Банско.

Първи до мястото на инцидента успяват да стигнат спасителите Иво Валеов и Димитър Пицин, които оценяват състоянието на пострадалата като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане. С посредничеството на директора на ПСС при БЧК Емил Нешев, чрез директора на ГД ПБЗН – МВР гл. комисар Николай Николов, от 24-та авиационна база – Крумово е вдигнат хеликоптер AS 532 AL Cougar.

След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът за по-малко от 15 минути стига до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършват реанимационни действия. В труднодостъпния планински район на Пирин, на 2500 м надморска височина, спасителите се спускат на терена с необходимото спасително оборудване. След като пострадалата е обезопасена на носилка с вакуум матрак с помощта на лебедка е евакуирана на борда на хеликоптера. Транспортирането до линейката, чакаща на началната лифтова станция, е осъществена само за 6 минути, а цялата операция до предаването на пострадалата на екипа на Спешна помощ, продължава 35-40 мин. За съжаление, по-късно медиците съобщават, че получените тежки травми са били несъвместими с живота.

ПСС при БЧК изказва благодарност на директора на ГД ПБЗН – МВР гл. комисар Николай Николов, на ръководството на 24-та авиационна база – Крумово, както и на екипажа на хеликоптер AS 532 AL Cougar за бързината и професионализма при осъществяване на акцията.

Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но условията по най-високите части са зимни и опасността от подхлъзване е огромна.

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*