112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Трудна акция във Врачанския Балкан

Трудна акция във Врачанския Балкан

Малко след 14.00 ч. на 2 август през тел. 112 в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК постъпва сигнал за пострадал. Мъж съобщава, че негов колега, на 38 години, се е подхлъзнал и е паднал в пещера във Врачанския Балкан, в местността Невестина пропаст.

Към мястото се отправят шестима планински спасители от отряда на ПСС – Враца, които през цялото време поддържат връзка със служители на РД ПБЗН. Едновременно с тях на мястото на инцидента пристига и доброволец от сдружение „Пещерно спасяване” от град Враца, който познава пещерите в района. За пещерата тип “комин” се знае, че е с дълбочина около 85 метра, което прави излизането от нея почти невъзможно.

След първоначалния оглед на мястото на инцидента планинските спасители вземат решение да изчакат допълнително повиканите доброволци от „Пещерно спасяване“. Междувременно изграждат установка и спускат пещерния спасител до площадка, намираща се на около 45 метра, където има малък шанс да се намира пострадалия, но установяват, че е паднал надолу.

Към 18.00 ч. един от доброволците от „Пещерно спасяване“ достига дъното на пещерата и установява, че човекът не е оцелял. С помощта на двама от неговите колеги той е изваден и е предаден на служители на МВР.

ПСС при БЧК благодари на шестимата пещерни спасители, двамата служители на РД ПБЗН и четиримата служители на МВР, които се включиха в акцията, която приключи в 21.10 ч.


 

Vratza_Akzia_01 Vratza_Akzia_09

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*