112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Висока лавинна опасност

Висока лавинна опасност

След интензивните снеговалежи от последните дни, Планинска спасителна служба при БЧК предупреждава за изключително сериозна лавинна опасност във високите части на планините.

На Витоша, след ветровете и валежите, новата снежна покривка е от около 30 см тежък сняг в горския пояс до навевки от 1 до 2 м в негативните форми по откритите части, без стабилна основа. Снегът започва да сляга, но голямото количество създава предпоставки за падане на лавини. Всички стръмни склонове са „заредени“, което прави вероятността да тръгнат лавини – спонтанно или предизвикано, много голяма.

В Пирин новата снежна покривка, натрупана за последните 3 дни, е около 30 см. Наблюдават са навевки по откритите високи части на планината. Задействана е системата за превантивен лавинен контрол в Бъндеришки улеи. Това са ясни сигнали за повишено внимание в района, още повече, че лошата видимост не позволява наблюдение за изтичания по съседни склонове и по-точна преценка на лавинната обстановка.

Дебелината на новата снежна покривка в Рила варира от 40 до 90 см, на места с много дълбоки навевки, редуващи се с твърди заледени участъци, особено в алпийските и смесени зони. През последните дни са наблюдавани няколко изтичания и малки предизвикани лавини, дистанционно задействани от скиори/бордисти в района на Картала.

Прогнозата сочи, че валежите ще се усилват в понеделник, като сняг ще вали на височина над 2000 м, придружен със слаб до умерен вятър над 2500 м. След сряда се очакват нови снеговалежи в планините, обусловени от ниските температури по високите части. Поради това стабилизирането на снежната покривка е трудно предвидимо.

Опасността от падане на лавини ще остане изключително сериозна за дълъг период от време. Много важно в тази ситуация е правилната преценка на метеорологичната обстановка, теренните условия, моментно състояние на снежната покривка, собствени сили и умения за извънпистово каране, както и лавинно оборудване – лавинен уред, сонда, лопата, както и знания и техническа подготовка за използването им.

Планирайте, подгответе се добре и информирайте някого за маршрута си! Уведомете ПСС за аварийни ситуации незабавно чрез мобилно приложение или обаждане по телефона! Направете си планинска застраховка! И не забравяйте – лошото време ще мине, снегът и планината пак ще Ви очакват!

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*