112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Високо отличие за ПСС

Високо отличие за ПСС

Екипът за търсене и спасяване на ПСС при БЧК, който се включи в спасителните дейности в Турция само няколко часа след катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. бе отличен с почетния знак на президента на Република България Румен Радев в рамките на церемонията „Пожарникар на годината – 2022 г.“, а всички планински спасители получиха и поименни грамоти за своя висок професионализъм.

„Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, нашите спасители още същия ден вече спасяваха човешки живот. Ние бяхме първа страна от ЕС, която се включи с екипи на място. Аз съм убеден, че с хора като вас България ще просперира“. С тези думи, президентът Радев се обърна към всички екипи, участвали в спасителните операции. „Дълбок поклон към всички вас“, каза още той.

 

Pocheten znak_President
NagrajdavenePSS_8
Gramota

По-рано днес, на официална церемония в Централата на Българския Червен кръст, членовете на екипа получиха от генералния директор на организацията проф. Красимир Гигов почетен знак на БЧК и грамота за високия професионализъм, проявената смелост и всеотдайност при спасителните дейности в Турция.

„Всички Вие рискувахте живота си. Няма подходящи думи, които да опишат това, което направихте. Благодарение на Вас и на специално обучените кучета, 7 човешки живота са спасени, в т.ч. и цяло семейство, а маркираните локации с потенциално оцелели са над 15. Имате нашата огромна благодарност“, каза генералният директор на БЧК.

Ръководителят на екипа Красен Георгиев благодари на всички за бързата реакция, която направи възможно отпътуването  за Турция още същия ден, както и на всички свои колеги, които в продължение на 6 дни дадоха всичко от себе си, за да бъде мисията успешна.

 

NagrajdavenePSS_5
NagrajdavenePSS_6
NagrajdavenePSS_3

След новината за катастрофалното земетресение в Турция, Планинската спасителна служба при БЧК незебавно сформира екип за търсене и спасяване. 12 планински спасители от отрядите на ПСС – Банско, Дупница, Разлог, Самоков, София и Троян, заедно с 5 обучени кучета, бяха изпратени, за да се включат в издирвателните дейности в Адана още същия ден. В последствие екипът бе релокиран в Антакия – главният град на най-засегната провинция Хатай. Основната задача на екипа беше в надпревара с времето, да маркира всички места, на които четриногите спасители индикират признаци на живот.

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*