112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Високопроходим бус за ПСС

Високопроходим бус за ПСС

Норд и Нико са първите спасителни кучета от Групата на спасяване с кучета (ГСК) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, които изпробваха новия бус FORD TRANSIT, който ГСК получи като дарение.

Спасителните акции, в които се включват кучета, изискват превозването им до мястото на инцидента отпочинали, за да са ефективни и условията, при които се извършва транспортирането им са много важни.

Сумата за закупуване на специализирания транспорт беше събрана за по-малко от 48 часа от Фондация „Манол Пейков и приятели“. Бусът е произведен през 2019-а и е с висока проходимост, а за да може да е оптимално пригоден за превоза на спасителните кучета и специфичните операции, от Мото-Пфое правят много подобрения – има шест седящи места за планинските спасители и вентилиран товарен отсек с клетки за четири кучетата и независим отоплител (за работа при минусови температури), и голям багажник на покрива, достъпен със стълба. Трансформацията на автомобила отне близо два месеца.

Въпреки че пазарната му цена е значително по-висока (над 65 000 лева без необходимите подобрения), от Мото-Пфое предлагат специална цена за ПСС – 49 000 лева с ДДС, която включва всички упоменати подобрения.

Неочаквано за ПСС, по време на церемонията по предаване на буса, Александър Костадинов, директор „Маркетинг и продажби“ в Мото-Пфое обяви, че компанията предоставя и високопроходим пикап Ford Ranger за ползване от ПСС поне за една година.

„От името на планинска спасителна служба и Групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта“, заяви Атанас Уков – ръководител на Групата за спасяване с кучета на ПСС при БЧК.

Изключителна благодарност към всички дарители, които се включиха в кампанията изказа и Емил Нешев – директор на дирекция ПСС при БЧК

DSC_0025 DSC_0052 DSC_0093.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*