112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Внимание! Повишена лавинна опасност

Внимание! Повишена лавинна опасност

След падналия през последното денонощие нов сняг, Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК предупреждава за повишена лавинна опасност във високите части на планините.

Новата снежна покривка е между 10 и 20 см, като наблюдаваните навевки по откритите високи части на планините са около 40-60 см. Преносът на сняг на подветрените склонове ще продължи през целия ден.

От Българската лавинна асоциация (БЛА) съобщават, че в Пирин е задействана системата за превантивен лавинен контрол в Бъндеришки улеи и са наблюдавани прашни лавини. Степента на лавинната опасност в алпийския пояс е 4 (висока), а в преходния и горския пояс – 3 (средна).

Това са ясни сигнали за повишено внимание, още повече, че лошата видимост не позволява наблюдение за изтичания по съседни склонове и по-точна преценка на лавинната обстановка.

ПСС Ви съветва да не предприемате рискове и през следващите дни да се въздържате от излизане извън пистите.

Планирайте, подгответе се добре и информирайте някого за маршрута си! Уведомете ПСС за аварийни ситуации незабавно чрез мобилно приложение или обаждане по телефона! Направете си планинска застраховка! И не забравяйте – лошото време ще мине, снегът и планината пак ще Ви очакват!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*