112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Внимание! Снежни преспи!

Във времето между пролета и лятото по високите части на планините и особено в Рила, Пирин, Централна Стара планина и Витоша все още снегът се разпростира на голями площи. Много от популярните планински пътеки са покрити със сняг, който особено в сутрешните часове е твърд и фирнован. При подхлъзване има опасност от сериозни наранявания и травми, а не са редки и случаите, които завършват трагично.

Планинската спасителна служба не веднъж е обръщала внимание на туристите и планинарите, че пързалянето по снежните преспи и тяхното преминаване е опасно и затова напомняме:

Momin_dvor_lavina_17Feb2018_4

 

  • Не пресичайте и не се пързаляйте по снежните преспи. При възможност ги избягвайте, като ги заобикаляте.
  • Ако ви се наложи да ги пресичате то запомнете, че обувките ви трябва да са с профилирана гумена или вибрамова подметка, която да има добро сцепление със снежната повърхност.
  • При движение по снежната повърхност трябва да имате в ръката си ледокоп или друго сечиво, което да ви служи като средство за осигуряване и самоосигуряване.
  • Пресичайте снежните полета диагонално с тенденция за леко изкачване и то по възможност в най-тясната им част.
  • Правенето на стъпки от страна на най-опитния е рутинна работа. Принципно стъпката на горния крак е насочена по посока на движението, а тази на долния – леко надолу, като тя служи за основна опора. Като допълнителна опора при по-голям наклон се използва ледокопа, който се забива от горната страна и се придържа с двете ръце.
  • При големи наклони и много твърд терен задължително се организира парапет, по който преминава останалата част от групата с подходяща самоосигуровка.
  • Слизането по снежни преспи трябва да става също в краен случай, когато няма друга възможност за движение, и то с ледокоп в готовност за самозадържане.

През м. април, май и юни във високите части на планините все още реките са под снега и понякога се налага тяхното пресичане по несигурни снежни мостове. Това трябва да става само в краен случай при спазване на всички правила за безопасност и сигурност. Водата е изключително студена и буйна и има опасност от удавяне. Пресичането на реките по такива мостове трябва да става само при наличието на стабилна осигуровка.