112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

XXIII Републикански летен технически преглед по планинско спасяване

XXIII Републикански летен технически преглед по планинско спасяване

На 28 септември 2019 г. местността „Ксилифор” край Велико Търново бе домакин на XXIII Републикански летен технически преглед по планинско спасяване, в който участие взеха 26 отбора от по 4 души от отрядите на Планинската спасителна служба при БЧК от цялата страна.

Прегледът, който има състезателен характер, беше разделен на три етапа. Първият включваше придвижване по зададени GPS координати и попълване на медицински и технически тест на определени за целта места по трасето. Последната GPS точка бе на единия от входовете на крепостта „Царевец“, където всеки отбор се разделяше на по двама души, които с помощта на бусола трябваше да преминат в определен ред през зададени на карта места. Напускането на крепостта ставаше с алпийски способ – рапел.

Във втория етап състезателите достигаха до скален масив, придвижваха се по комбиниран парапет, след което трябваше да достигнат и да окажат помощ на пострадал, висящ на въже по отвесни скали.

Третият етап включваше оказване на долекарска помощ на пострадал по медицинско задание. Всички спасители демонстрираха знания, умения и отлична физическа подготовка.

Първото място завоюва първият отбор на Ловеч с капитан Любомир Терзиев и членове Мирослав Жилевски, Кънчо Кабадийски и Светослав Стоев. На второ място се класира първият отбор на София с капитан Милен Братанов и членове Захари Димитров, Орлин Стойчев и Веселин Николов, а на трето място останаха домакините от Велико Търново в състав – Боян Димов – капитан, Живко Жечев, Йордан Смолички и Богомил Иванов.

За първи път бе използвана времеизмервателна система с чипове, използвана при състезанията по спортно ориентиране.

Отличната организация на прегледа от страна на домакините от отряда на ПСС – Велико Търново бе оценена от всички участници. Ръководството на ПСС изказва своята благодарност не само на тях, но и на спонсорите, които осигуриха наградите за участниците – магазини „Спорт Депо“, „Стената“, „Аутсайдер“, „Алпи“, фирма „Пик 3000“ ООД, “БРИТОС” ЕООД, туристическо дружество „Трапезица – 1902“, ТУЦ „Момина крепост“, Алпийски клуб „Трапезица-1957“, СКО „Трапезица 1954“, Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново, Областен съвет на Българския Червен Кръст, фирма ДизАрт, „Устето“.

За всички участници в прегледа Община Велико Търново излъчи безплатно спектакъла “Звук и светлина” – единственото в Европа аудио-визуалното шоу на хълма Царевец, което пресъздава епизоди от историята на България.

DSC_0132

 DSC_0195

DSC_0413

DSC_0415

DSC_0339DSC_0494

DSC_0503

 

 

 

DSC_0455OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0541 DSC_0589

 

 

 

 

 

 

DSC_0596 DSC_0614

 

 

 

 

 

 

DSC_0763 DSC_0736

 

 

 

 

 

 

DSC_0763 DSC_0808

 

 

 

 

 

 

DSC_0810 DSC_0914

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*