112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Допълнително оборудване на първия медицински хеликоптер

Допълнително оборудване на първия медицински хеликоптер

София
7 юни 2024 г.

DSC00230Планинската спасителна служба при БЧК ще има възможност да използва пълноценно първия медицински хеликоптер.

На заседание на Министерския съвет  в петък беше взето решение за отпускане на до 1 млн. лева за допълнително оборудване, което ще включва лебедка, кувьоз за новородени и апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород до прехвърляне на пострадалия в стационарна линейка.

Решението е взето след получени в Министерството на здравеопазването писма от БЧК и от лечебни заведения с искане да бъде осигурена изключително важната спасителна и животоподдържаща апаратура.

DSC00302_2По-късно министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посетиха авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище Враждебна, където обявиха решението и се запознаха с готовността на екипите медици и планински спасители за работа с медицински хеликоптер.

На брифинга присъства и директорът на ПСС при БЧК Емил Нешев, който използва възможността да благодари за положените усилия и увери, че планинските спасители са напълно готови да изпълняват такъв тип мисии.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*