112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Група за спасяване с кучета

В началото на седемдесетте години на ХХ в., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета. Първият курс за кучета и техните водачи за спасяване на попаднали в лавини в България се провежда през зимата на 1974 г. и поставя началото на Групата за спасяване с кучета (ГСК).

През 80-те години на миналия век се полага и началото на успешна и ефективна работа на водачите и спасителните кучета по ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В учебна работа и реални акции, успешно се прилагат придобитите умения за търсене на затрупани в лавини и при други нещастни случаи по време на бедствия. През годините наши спасителни екипи работиха ефективно и при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много трагедии в България.

К7-61        ОБЩА СН.

Първи курс за обучение на водачи и спасителни кучета

Първите спасителни кучета са порода немска овчарка, като и до днес тя е най-разпространена. През последните години, обаче сериозно навлязоха и други породи – голдън ритривър, лабрадор, белгийска Малиноа, а през 2021-а и първите 2 кучета от породата бордър коли.

Изборът на подходящо куче е една от най-важните предпоставки за успешна дейност в областта на спасяването. Обучението започва от най-ранна възраст: на шестия месец от раждането си кучето трябва да знае и да се подчинява на основните команди. След това започва специалното обучение за търсене в лавини, което се провежда в рамките на четири курса в продължение на две години, докато кучето добие оперативен клас “С”. Редовно се провеждат и опреснителни курсове, съчетани с похвати за търсене под развалини и в открити планински терени.

DSC_0640

Обучение за работа в лавини

DSC_7833

Обучение за работа при бедствия

IMG_03_2012_0019

Армения 1988 г.

След успешното участие на 9 български кучета и техните водачи в спасителните операции в Армения за откриване на хора в разрушенията, предизвикани от голямото земетресение през 1988 г., представители на ГСК бяха поканени за участие в международен семинар в Тренто, Италия. Това положи началото на плодотворно международно сутрудничество, което помогна на българските спасителни екипи да бъдат в крак с най-новите технически и тактически новости в тази област. Нашите екипи участват в ежегодни мероприятия в Италия, Германия, Словакия и др., като фокусът на обучението е откриване и спасяване на затрупани под лавини, развалини или бедстващи в планината хора.

Днес, 49 години по-късно, Планинската спасителна служба има своя школа с шестима инструктори, разполага с 23 обучени кучета и водачи, които живеят близо до планините и са в непрекъсната готовност за действие. Кучетата на ПСС са участвали в много реални акции, като тяхната намеса значително съкращава времето, необходимо за откриване на затрупаните или изгубени хора.

КРАТКА ПОЧИВКА ПРЕДИ НОВАТА ЗАДАЧА

Земетресение в Турция 1999 г.

От историята

На 17.08.1999 г., в 03.00 ч., земетресение със сила около 7.2 по скалата на Рихтер разтърсва северозападната част на Турция.  Опустошените райони са на по-малко от 1 000 км от София.

Рано сутринта на същия ден е взето решение за изпращане на спасителен екип със специално обучени кучета за претърсване и изваждане на хора под развалините.

След събиране на групата, приготвяне на аварийните запаси, храна и вода и уреждане на международните формалностите по заминаването, 9 спасители и 4 кучета излитат за Истанбул с чартърен полет.

На 22-ия час от земетресението екипът е на летище Истанбул и веднага е изпратен с полицейски ескорт към град Ада-Пазаръ, на 120 км източно от Истанбул, където започва работа. Групата е разделена на 4 звена от куче, водач и помощник, координирани от ръководителя посредством радиостанции.

Първият контакт със затрупан под развалините бе установен в 7.10 ч. сутринта на 18.08. Човекът е изваден жив. Започват да идват сигнали и от другите звена и още хора са спасени. Екипът работи до 21,30 ч., с кратка почивка за кучетата по обед, когато температурата достига 40°С. След това настъпва пълна тъмнина, поради прекъснатото електрозахранване.

В 6 ч. на следващия ден работата е подновена. Миризмата на разлагащи се тела и други биопродукти започва силно да влияе на ефективността на кучетата. В 16 ч. на 19.08. кучетата са изведени от района на срутванията.

Равносметката е: Ефективните действия започват на 27-ия и завършват на 61-ия час от земетресението, с повече от 65 пускания на кучетата и 12 души извадени изпод развалините живи.

DSC_0571

Групата за спасяване с кучета на курс в Крайморие, септември 2021 г.