112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Кампания за наем на RECCO

DSC_9474Планинската спасителна служба при БЧК вече разполага с RECCO® детектори

Изключително успешно приключи кампанията на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) за осигуряване на RECCO® детектори.

Точно три месеца след нейния старт, първите четири RECCO® детектора, заедно с пълното оборудване за работа с тях, вече са в България. Те са предназначени за откриване на затрупани от лавини и ще бъдат разположени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти – около хижа „Алеко“, Витоша, над Боровец – м. Маркуджиците, и в Рила – близо до Седемте рилски езера. Четвъртият детектор е осигурен от Българската лавинна асоциация и ще бъде позициониран на Банско, Пирин.

Системата на шведската компания RECCO® е въведена на много места в Европа и по света. Детекторите се наемат за период от 5 години. Отражателните пластини могат да бъдат закупени от любителите на зимните спортове, а много производители ги вграждат в ски екипировката.

Средствата за наем на уредите бяха набрани изцяло от дарения. Основните дарители бяха две големи български компании. С най-съществен принос за успеха на кампанията е дарението на SiteGround. Компанията е сред глобалните лидери в сферата на уеб хостинг и софтуер услугите в света. Макар да прекарват голяма част от деня си в работа на компютър, в екипа си SiteGround има много запалени пътешественици, байкъри, сноубордисти и скиори. Именно това е една от причините да подкрепят ПСС. В допълнение към дарените средства за наемането на първите 3 RECCO детекторa в България, съвместно с ПСС, SiteGround разработват и опростен Наръчник за Безопасност в Планината, който да ни напомня, че личната подготовка и отговорност са водещи, за да се насладим и останем в безопасност сред природата. Към Наръчника, може да бъдат изтеглени и специалните Уолпейпъри за Телефон с най-важните контакти на ПСС, които ще Ви бъдат под ръка при спешни случаи. Цялата интересна история за партньорството между ПСС и SiteGround може да прочетете на кариерния блог на SiteGround.

В решителен момент в кампанията се включи и Спорт депо АД SPORT DEPOT – част от световната мултибранд верига за спортни стоки SPORT2000 International. Компанията има над 20 години опит на пазара. В 25 магазина SPORT DEPOT в 17 населени места в страната, както и онлайн на www.sportdepot.bg се предлага огромен избор от хиляди продукти за различни видове активности от 140 утвърдени марки.

Много са даренията и от други юридически и физически лица, постъпили чрез преводи по банковата сметка, online през системата на БЧК, както и през iCard.

ПСС при БЧК благодари на всички фирми и любители на планината, които се включиха в кампанията и дариха средства, за да може да се осъществи идеята „За да спасим живот в планината”.


Всяка година с падането на първите снегове хиляди любители на планинския туризъм навлизат в лавиноопасен терен, в повечето случаи без дори да подозират за опасностите. Увеличаването на интереса към практикуването на екстремни зимни спортове, и особено извънпистовото каране, през последните години води до постоянно нарастване на инцидентите.

Планинската спасителна служба, заедно с различни партньорски организации, провежда сериозна превантивна дейност сред любителите на зимни спортове.

Но това не е достатъчно! При лавинно нещастие всяка секунда е от огромно значение!

ЗАЩО RECCO®

 1. RECCO® е система от две части – активен детектор, носен от спасителя, и пасивна отражателна пластина, носена от туриста.Recco-R9-with-arm-640x480
 2. RECCO® детекторът излъчва насочен радио сигнал. Когато радио сигналът достигне отражателя RECCO®, той се връща обратно към детектора и насочва спасителя в посока на жертвата.
 3. Съвременните уреди RECCO® реагират и на почти всички електронни устройства като GSM, GPS, радиостанция, часовник, челник и др.
 4. RECCO® технологията е глобален стандарт за организирано спасяване, използван за спасителни операции в повече от 900 ски курорта и от планински спасителни организации в 28 държави.
 5. RECCO® си партнира с повече от 150 водещи марки за туристическа и ски екипировка за вграждане на RECCO® отражатели. Предлагат се и допълнителни отражатели, които всеки може да прикрепи към каска, раница и колан.
 6. Ръчният детектор може да локализира RECCO® отражатели в обхват до 80 метра във въздушна среда и 20 метра през плътен сняг, което води до практически обхват от 30 метра при лавинни отломки.

ПРЕДИМСТВАТА ЗА ОБОРУДВАНЕ С RECCO® ДЕТЕКТОРИ:

 1. по-бързо откриване на пострадалия, т.е. вероятността за откриването му жив нараства значително;
 2. по-малко спасители, необходими за участие в акция, т.е. по-малък риск за спасителите при повторна лавина.

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ ВАШАТА ПОДКРЕПА?

Планинското спасяване е благородна, скъпоструваща и високо рискова дейност. Планинските спасители са принудени да излизат в планината при тежки метеорологични условия. Това изисква не само отлична подготовка, но и екипировка от най-висок клас. Бързината за достигане до пострадал е от огромно значение, особено при случай на затрупан от лавина.

ПСС се стреми да намали времето за откриване на пострадалите, а от там и да повиши шансовете им за оцеляване.

КАК МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ?

Фирмата RECCO® не продава детектори. Те могат да бъдат наемани за период от 5 години и да бъдат поставени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти.

За това се обръщаме към Вас с молба да станете наш партньор.

ПРЕДИМСТВАТА ДА СТАНЕТЕ НАШ ДАРИТЕЛ

 1. ЩЕ ДОПРИНЕСЕТЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ;
 2. ЩЕ ПОДПОМОГНЕТЕ ТРУДНАТА РАБОТА НА НАШИТЕ ДОБРОВОЛЦИ – Да! 95% от планинските спасители са доброволци;
 3. ЩЕ РЕКЛАМИРАТЕ ВАШАТА ДЕЙНОСТ – ние Ви предлагаме място за реклама на нашия сайт www.pss-bg.bg и в презентационните ни материали;
 4. ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ – по Закона за корпоративното подоходно облагане, на юридически лица за данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат, ако са направени в полза на Българския Червен кръст. За физически лица се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 5 на сто.

 


IMG_0217КОИ СМЕ НИЕ

Планинската спасителна служба (ПСС) е създадена през 1933 г., а през 1951 г. преминава към Българския Червен кръст и вече от 90 години е единствената структура на територията на Република България, която помага на пострадали в планините.

Основните задачи на ПСС са да оказва помощ на пострадалите в планините, да осъществява търсене на изгубени и транспортиране на пострадали в трудно достъпни планински терени, да развива профилактична дейност за предотвратяване на нещастията в планините, да извършва обучението и квалификацията на планинските спасители.

ПСС разполага с 530 действащи доброволни планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища.

Средно годишно ПСС оказва помощ на над 2 600 души и провежда над 160 специализирани акции.