112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Спасителните кучетата и техните водачи

Atanas_Nord

Въпреки, че е само на 3 години, немската овчарка Норд вече е оперативен клас С. Той е неразделен спътник на своя водач Атанас Уков – ръководител на Групата за спасяване с кучета (ГСК) от ПСС – Банско. Двамата заедно работиха в развалините на турските градове Адана и Антакия.

Lyubcho_Niko

Нико е първото куче от породата белгийска овчарка (Малиноа) в ГСК. Той е на 5 години и е оперативен клас С. Заедно със своя водач, инструкторът в ГСК Любчо Джолев от ПСС – Разлог, помагаха на пострадали при земетресението в Турция през февруари 2023 г.

Sergey_Fels

Фелс е 10-годишна немска овчарка и е оперативен клас С. Негов водач е инструкторът в ГСК Сергей Цветков от отряда на ПСС в Берковица.

Tvetan_Baki

Бъчо е почти на 8 години и е немска овчарка. Той е оперативен клас С и е гордостта на инструктора в ГСК Цветан Пчелин от ПСС – Добринище .

Georgi_Gaer

Гаер е на 2 години и половина и е клас В. Негов водач е инструкторът в ГСК Георги Стамов от отряда на ПСС в Пловдив.

Simeon_Tabakov

Това е Арес. Той е само на 5 месеца и е начален клас А. Немската овчарка от отряда на ПСС в София усвоява първите команди от своя водач Симеон Табаков – инструктор в ГСК, и от своя „батко“ Гари, който вече е пенсионер.

Dimitar_Gonzo

Гонзо вече е „пенсионер“. Един от ветераните в ГСК голдън ритривърът от 14 години е със своя водач Димитър Димитров от Априлци.

Zahari_Bari

Още един „пенсионер“. Голдън ритривърът Бари от 13 години е част от отряда на ПСС в Троян. Водач му е планинският спасител Захари Захариев.

Metaxa_Spartak

Спартак е на 12 години (оперативен клас С) и е най-обичания спасител в района на Пампорово. Негов водач е Метакса Слепов.

Blagovest_Pirin

Благовест Обецанов е началник на отряда в Банско и дългогодишен водач на куче, а немската овчарка Пирин оперативен клас С е негов спътник вече 9 години и половина.

Petar_Kris

Петър Чолев е дългогодишен водач на куче от отряд ПСС – Банско, а немската овчарка Крис е на 8 години и е оперативен клас С.

Ivan_Ektor

Ектор е на 7 години (клас С) и заедно с водача от отряда на ПСС в Дупница Иван Тушев често могат да бъдат видени около Седемте рилски езера.

Dimitar_Zak

Зак е немска овчарка оперативен клас С на 7 години и заедно със своя водач Димитър Пицин са част от отряда на ПСС в Банско.

Georgi_Max

7-годишният Макс (оперативен клас С) и неговия водач Георги Балабанов са част от отряда на ПСС в Самоков и често могат да бъдат засечени по пътеките над Боровец. Показаха колко добре работят заедно след земетресението в Турция, където помагаха в издирването на оцелели.

Minko_Bergo

Черният лабрадор Берго от ПСС – Троян е на 4 години (клас С) и е неразделен спътник на своя водач Минко Банчев, с който издирваха оцелели след земетресението в Турция през февруари 2023 г.

Blagoy_Hera

Хера е белгийска овчарка (Малиноа) на 4 години от отряда на ПСС – Разлог и е оперативен клас С. Тя е единственото женско куче в ГСК и е гордостта на своя водач Благой Максимов, с който деляха трудните моменти при издирването на затрупани в Адана и Антакия.

Hristo_Castle

Касъл е на 6 години и е клас В. Заедно с началника на отряда на ПСС в Карлово Христо Стаматов често са в планината.

Ivan_Riko

Рико е немска овчарка на 3 години от отряд ПСС – Банско и е клас В. Обича да изпълнява командите на своя водач Иван Хаджипопов и да помага в ученето на брат си Норд.

Tervel_Emir

Емир е първият представител на породата бордър коли в ГСК. Той е на 2 години и половина и е клас В. Много обича да изпълнява командите на своя водач Тервел Тотев от отряд София.

Radoslav_Vegas

Вегас е почти на 2 години и половина (клас В). Най-новият член на отряд Кюстендил е немска овчарка и слуша много своя водач Радослав Наков.

Simeon_Hari

Хари (на снимката е още бебе) вече е на 2 години. Бордър колито е първото куче на водача Симеон Коленцов от отряд София и с ентусиазъм изпълнява неговите команди.

Metodi_Erik

9-месечният Ерик не иска да стои мирен за снимка. Той е един от най-малките членове на ГСК и е първото спасително куче на водача Методи Галчев от отряд Добринище.

Ivan_Udev

11-месечният Марк е едно от бебетата на ГСК и не обича да се снима, но тренира усилено заедно с водача си Иван Удев от отряд Сандански.