112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Спасителните кучетата и техните водачи

K_Jan_03

Немската овчарка Норд е на 3 години и 6 месеца и е оперативен клас С. Той е неразделен спътник на своя водач Атанас Уков от ПСС – Банско. През 2023 г. двамата заедно работиха в развалините на турските градове Адана и Антакия. През юни 2023 г.  Атанас Уков стана ръководител на Групата за спасяване с кучета (ГСК) на ПСС при БЧК.

K_Jan_13

Нико е първото куче от породата белгийска овчарка (Малиноа) в ГСК. Той е на 5 години и е оперативен клас С. Заедно със своя водач, инструкторът в ГСК Любчо Джолев от ПСС – Разлог, помагаха на пострадали при земетресението в Турция през февруари 2023 г.

K_Jan_01

Гаер е почти на 3 години и половина и е клас В. Негов водач е инструкторът в ГСК Георги Стамов от отряда на ПСС в Пловдив.

K_Jan_05

Това е Арес. Той е само на 1 година и е начален клас А. Немската овчарка от отряда на ПСС в София усвоява първите команди от своя водач Симеон Табаков – инструктор в ГСК, и от своя „батко“ Гари, който вече е пенсионер.

Sergey_Fels

Фелс е немска овчаркана на 10 години и половина и е оперативен клас С. Негов водач е инструкторът в ГСК Сергей Цветков от отряда на ПСС в Берковица.

Tvetan_Baki

Бъчо е на 8 години и е немска овчарка. Той е оперативен клас С и е гордостта на инструктора в ГСК Цветан Пчелин от ПСС – Добринище .

Metaxa_Spartak

Спартак е на 12,5 години (оперативен клас С) и е вече „пенсионер“, но все още е  най-обичания спасител в района на Пампорово. Негов водач е Метакса Слепов.

Dimitar_Zak

Зак е немска овчарка оперативен клас С на 7,5 години и заедно със своя водач Димитър Пицин са част от отряда на ПСС в Банско.

Georgi_Max

Почти 8-годишният Макс (оперативен клас С) и неговия водач Георги Балабанов са част от отряда на ПСС в Самоков и често могат да бъдат засечени по пътеките над Боровец. Показаха колко добре работят заедно след земетресението в Турция, където помагаха в издирването на оцелели.

Blagoy_Hera

Хера е белгийска овчарка (Малиноа) на 5 години от отряда на ПСС – Разлог и е оперативен клас С. Тя е единственото женско куче в ГСК и е гордостта на своя водач Благой Максимов, с който деляха трудните моменти при издирването на затрупани в Адана и Антакия.

K_Jan_04

Ектор е на 7 години и половина (клас С) и заедно с водача от отряда на ПСС в Дупница Иван Тушев често могат да бъдат видени около Седемте рилски езера.

K_Jan_06

Черният лабрадор Берго от ПСС – Троян е почти на 5 години (клас С) и е неразделен спътник на своя водач Минко Банчев, с който издирваха оцелели след земетресението в Турция през февруари 2023 г.

K_Jan_02

Касъл е на 6,5 години и е оперативен клас С. Заедно с началника на отряда на ПСС в Карлово Христо Стаматов често са в планината.

K_Jan_11

Емир е първият представител на породата бордър коли в ГСК. Той е на 3 години и е клас В. Много обича да изпълнява командите на своя водач Тервел Тотев от отряд ПСС – София.

K_Jan_14

Вегас е немска овчарка и е почти на 3 години (клас В). Той е член на отряд ПСС – Кюстендил  и слуша много своя водач Радослав Наков.

Ivan_Riko

Рико е немска овчарка на 3 години и половина от отряд ПСС – Банско и е оперативен клас C. Обича да изпълнява командите на своя водач Иван Хаджипопов и да помага в акциите на своя брат Норд.

K_Jan_12

Хари вече е почти на 3 години. Бордър колито е първото куче на водача Симеон Коленцов от отряд ПСС – София и с ентусиазъм изпълнява неговите команди.

K_Jan_16

Рекс не иска да стои мирен за снимка, защото вижда, че има още много за учене. Той е един от най-малките (на 1 година) членове на ГСК и е първото спасително куче на водача Методи Галчев от отряд ПСС – Добринище.

Ivan_Udev

Марк е вече на 1 година и е начален клас А. Той тренира усилено заедно с водача си Иван Удев от отряд ПСС – Сандански.

K_Jan_09

Ерос е голдън ретривър на едва 6 месеца. Наскоро премина своя първи курс за спасяване при лавинни нещастия. На двамата с водача Тихомир Нешев им предстоят още много обучения, докато станат оперативна двойка. Те са част от Планинска спасителна служба – отряд Троян.