112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Хронология на нещастния случай под Джамджиеви скали, Пирин 06.01.2018г.

Хронология на нещастния случай под Джамджиеви скали, Пирин 06.01.2018г.

Група от трима човека – планински водач и двама клиенти правят опит да достигнат Заслон Кончето по зимен маршрут през Казана. Метеорологичните условия са отлични – около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, както и времето за начало на прехода – рано сутринта. Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, единият клиент се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския водач и другия клиент в безсъзнание и с липса на сърдечна дейност. В 05:45 ч. в ПСС-Банско се получава сигнала за нещастието чрез Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба (ЦДП на ПСС). Веднага е взето решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер. Първата група от девет планински спасители тръгва в 06:30 ч. от база Банско. По време на пътуванет, след телефонно обаждане от мястото на нещастието, е получена информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 07:05 ч. групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, от където продължават пеша. В 07:45 ч. нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужният инвентар за транспорт в труден терен. В 08:15 ч. е установен визуален контакт с водача и другия клиент.  Водачът с другият клиент са насочени да слизат по безопасен път към х. Вихрен. В 08:30 ч. групата е при пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали. Пострадалият е с алпийска седалка и включен лавинен уред. По-късно става ясно, че каската и котките са в раницата, която е доста надолу по склона. Взема се решение как да продължат спасителните действия с цел максимална сигурност за спасителите, предвид терена и метеорологичната обстановка. В 09:15 ч. започва транспорт, а в същото време от долу е тръгнала втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата. Започва едно надбягване със слънцето, което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип. В 09:50 ч. двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за х. Вихрен, а в 10:30 ч. всички са на Шилигарника и активните действия са приключили.

ПСС препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска, особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е наличието на индивидуален лавинен комплект – лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.

ПСС изказва съболезнования на близките и приятелите на загиналия.

 

Capture-2

 

 

 

 

 

 

Първите спасители достигат мястото на инцидента

Capture-3

 

 

 

 

 

 

Подготовка за транспорт

Capture-4

 

 

 

 

 

 

Транспорт…

12 Коментара

 1. Пенчо Бабукчиев pentchobab@abv.bg 6 години преди

  Хронологията на нещастния случай е представена ясно и разбираемо. Много добре към материала са представени и снимки на района и от акцията. Очевидно екипа на ПСС Банско е провел бърза и ефективна акция в сложна теренна обстановка. Също така става ясно за наличие на определени пропуски в тактиката на движение на групата от планински водач и двама клиенти в трудния алпийски терен.
  Препоръчвам, след приключване на процедурата по набиране и обработване на съпътстващите писмени материали по проведената спасителна акция, а именно : доклад за спасителната акция и анализ на нещастието, отново в сайта, към хрониката на нещастния случай да бъдат представени и причините за нещастието. Това ще спомогне за утвърждаване на предпазната дейност на ПСС.

 2. Miglema 6 години преди

  Кой е бил планинския водач? Защо не е използвал котките?

  • Автор
   Емил Нешев 6 години преди

   По случая тече следствие и няма как ПСС да дава оценка на действията на групата, както и информация с имена.

  • Тодор Живков 6 години преди

   водач е бил Бранислав Бранков oт intothewild.bg , aма понеже всичко е ‘наши’ и ‘ваши’ ПСС-то и други ‘професионалисти’ си траят, да не му опетнят името.

  • ььь 6 години преди

   Бранислав Бранков

  • Milena 6 години преди

   До къде стигна разследването по случая? Маже ли повече информация?

   • Автор
    Емил Нешев 5 години преди

    За съжаление нямаме никаква информация за хода на разследването.

 3. Орлин Чачановски 6 години преди

  Благодаря на ПСС за точния и обективен коментар.

 4. Нели Петкова 6 години преди

  Ще се разбере ли името на водач , все пак много хора се доверяват на планински водачи и е хубаво всеки да си знае с кой тръгва .
  На този ден имаше поне две събития по този маршрут към връх Вихрен .
  1. Вихрен, Кончето и Котешки чал
  · Организирано от IntoTheWild.bg и Bran Photography & Guidingс Бранислав Бранков
  2.ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ВИХРЕН ПО ДЖАМДЖИЕВИЯ РЪБ
  · Организирано от http://www.buro-radetsky.bg
  Ползвала съм услугите и на двете фирми имам добри впечатления от тях.

  • Ангел 6 години преди

   Въпросният водач е цитираният от вас г-н Бранков.

 5. Ангел Караджов 6 години преди

  В момента може ли да се стигне до връх Вихрен през хижа Вихрен?

 6. Georgi 4 години преди

  „Препоръчвам, след приключване на процедурата по набиране и обработване на съпътстващите писмени материали по проведената спасителна акция, а именно : доклад за спасителната акция и анализ на нещастието, отново в сайта, към хрониката на нещастния случай да бъдат представени и причините за нещастието. Това ще спомогне за утвърждаване на предпазната дейност на ПСС.“
  Мина много време, бащата на този „водач – нинджа“ е висш полицай и май май ще му се размине като му гледам поведението и държанието през последните години, явно съвестта му е чиста и не е виновен :)

  Та вземете се в ръце и изровете и напишете нещо по темата, защото тези водачи трепат хора, а вие ги криете!!!!!!!

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*