112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

ПСС издирва двама туристи в Стара планина

ПСС издирва двама туристи в Стара планина

В 9 часа на 6 февруари, в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, през тел. 112, постъпва сигнал за изчезнали туристи в района на Централна Стара планина.

Баща и син, на 42 и 17 години, са тръгнали към връх Ботев на 4 февруари  и за последно има връзка с тях на 5-ти към 16 ч. Информацията е, че са се загубили и се връщат. От тогава няма връзка с тях. Батериите на мобилните им телефони са паднали.

Веднага към предполагаемия район се отправя група от двама планински спасители от отряд Калофер и трима души от охраната на парк „Централен Балкан“.

Междувременно от ЦДП започва прозвъняване по всички хижи в района, пуснато е и искане за локализация на мобилните им телефони чрез ГД ПБЗН на МВР.

Благодарение на информацията от хижите е направена връзка със свидетели, които дават допълнителна информация за района, в който са се разделили с  изчезналите, което стеснява периметъра на търсене.

Метеорологичната обстановка в района е усложнена от силен вятър, снеговалеж, мъгла.

Акцията продължава и в момента, като ПСС има готовност за включване на доброволци и от други отряди.

ПСС при БЧК умолява журналистите да не звънят на телефоните в ЦДП, тъй като това затруднява комуникацията със спасителите на терен. При получаване на нова информация, тя ще бъде публикувана на интернет страницата на ПСС.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*