112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Спасители на четири лапи е част от Избери, за да помогнеш

Спасители на четири лапи е част от Избери, за да помогнеш

Вчера официално бе дадено начало на 10-ото юбилейно издание на дарителската ни кампания на Райфайзенбанк България „Избери, за да помогнеш”. Бяха представени новите проекти, част от които е проектът „Спасители на четири лапи” на Групата за спасяване с кучета към ПСС при БЧК.

Групата за спасяване с кучета към ПСС при БЧК съществува от 1974 година и е с много богата история и традиции в спасяването с кучета. Има не малко участия в Спасителни операции на територията на страната, като наводненията в с. Бисер и кв. Аспарухово, Варна, с. Черни връх, експлозията в с. Хитрино и много други. Също така има участия в Международни спасителни операции, като земетресението в Армения през 1988 г. и двете разрушителни земетресения в Турция през 1999г., м. август и ноември.
На разположение на ПСС при БЧК в момента са 22 кучета, които са позиционирани в различни части на страната, спрямо необходимостта от такива. Водачите и кучетата ежегодно преминават през три централни курса на обучение – за търсене на пострадали в лавини, за търсене на изгубени хора в планината, както и един за отстраняване на последиците от бедствия, аварии и промишлени катастрофи.
Групата за спасяване с кучета към ПСС е част от единната спасителна система в България, като взема участие в действия за ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи, както в страната, така и в чужбина.
В годините Групата за спасяване с кучета участва в подпомагането на много благородни каузи и в образователни програми с деца в училища и детски градини, като целта е профилактика на инцидентите в планината. Образоването на младото поколение от ранна възраст е важно за формиране на отношение към планината. Стараем се да научим и да покажем на децата как правилно да разбират животните и да общуват с тях. Всички наши програми се провеждат под формата на занимателни игри, в които спасителните кучета и децата се забавляват заедно.
От изключителна важност за работоспособността на кучето е то да е отпочинало, включително по време на транспорта, за да може веднага да започне работа като даде най-доброто от себе си.
За да осигурим условия за оптимална ефективност при работата на спасителното куче, към момента Групата за спасяване с кучета има нужда от две ремаркета. По време на обучително-тренировъчни курсове и при продължителни акции тези ремаркета също така са и временен подслон за кучетата. Целта е ПСС да има две такива ремаркета, които да разположи в Северна и Южна България, за да осигури оптимално покриване на цялата територията на страната. Това е и начин за безопасно транспортиране на кучето до мястото на инцидента. Комфортният и безопасен транспорт на кучето е предпоставка то да може да работи максимално ефективно.

Можете да участвате в кампанията на https://izberi.rbb.bg/proekti/eko/spasiteli-na-chetiri-lapi/

Снимки: Тони Тончев, Екатерина Ковачева

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*