112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Тежка акция на ПСС в Стара планина (обзор)

Тежка акция на ПСС в Стара планина (обзор)

Без резултат завърши акцията по издирване на изчезнали туристи в района на Централна Стара планина. Тя продължи четири дни и в нея участваха доброволци на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, служители от охраната на парк „Централен Балкан“, доброволци от Стара Загора, от НУРТС България ЕАД, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

В 9 часа на 6 февруари, в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС, през тел. 112, постъпва сигнал за баща и син, на 42 и 17 години, които на 4 февруари са тръгнали към връх Ботев. Последно с тях има връзка на 5-ти към 16 ч., когато синът звъни на майка си да каже, че батерията на телефона му пада, че са се загубили и се връщат (?).

Веднага, след като автомобилът им е намерен в м. Паниците, към предполагаемия район се отправя група от планински спасители от отрядите Калофер и Карлово и от охраната на парк „Централен Балкан“. Метеорологичната обстановка в района е усложнена от силен вятър, снеговалеж, мъгла.

Междувременно от ЦДП започва прозвъняване по всички хижи в района, пуснато е и искане за локализация на мобилните им телефони чрез ГД ПБЗН на МВР.

Благодарение на връзката с хижите в ЦДП се обаждат свидетели, които дават допълнителна информация за района, в който са се разделили с изчезналите, което стеснява периметъра на търсене.

Акцията продължи в 6,30 ч. сутринта на следващия ден. Общо 17 планински спасители от отрядите в Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 спасителни кучета обходиха нови райони, отново при тежки метеорологични условия. Проверени са всички постройки, в които изгубените биха могли да намерят подслон и е намерен част от челник.

В събота групата спасители се увеличи над 50 души, които внимателно огледаха набелязаните предварително райони, като след стабилизиране на времето бе пуснат и дрон, с който да се огледат по-недостъпните места.

В последния ден от издирването към планинските спасители, със съдействието на Министерство на отбраната на РБългария, се включиха и военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада с военен безпилотен летателен апарат. Беше основно претърсен по-малък, но много труден и опасен периметър в поречието на река Тунджа. Отново без резултат.

Планинската спасителна служба при БЧК благодари на всички доброволци и институции, които подпомогнаха работата на терен в една от най-тежките и мащабни акции за последните две години.

1 коментар

  1. Александър 9 месеца преди

    Планинари, господа от ПСС!
    Да направим организация за следващия уикенд с добро време на една доброволна акция в района на връх Ботев…
    Не мисля че е в планинарския дух просто така да оставим майката и семейството на изчезналите баща и син. Моля пишете тук какво мислите…?

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*